Αυξήθηκε η προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομείαΚαρκίνος του πνεύμονα: κάθε χρόνο πεθαίνουν 7.000 Ελληνες

Σοβαρό πρόβλημα «απορρόφησης» του συνόλου των ογκολογικών περιστατικών από τα Νοσοκομεία ΕΣΥ υπάρχει τον τελευταίο χρόνο. Από την έναρξη της οικονομικής ύφεσης έως σήμερα η προσέλευση περιαστικών στα Δημόσια Νοσοκομεία έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση. Εκτιμάται ότι στην Ογκολογική Κλινική του «Η Σωτηρία» τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 25%-30%. Πάσχοντες οι οποίοι επέλεγαν στο παρελθόν κάποιο Ιδιωτικό Νοσηλευτήριο για τη θεραπεία τους, σήμερα κατευθύνονται στα Δημόσια Νοσοκομεία. Επίσης, σημαντικό είναι το ποσοστό των ασθενών που, παρότι έχουν ήδη ξεκινήσει τη θεραπεία τους σε κάποιο Ιδιωτικό Κέντρο, «χτυπούν» την πόρτα των Μονάδων του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η πορεία του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα είναι σταθερά ανοδική. Η καπνιστική συνήθεια έχει αναγάγει τη νόσο σε πρόβλημα δημόσιας υγείας με ενδημικές διαστάσεις. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια πάσχοντες διαγιγνώσκονται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στη χώρα μας καταγράφονται 7.000 θάνατοι από τη νόσο. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Την τελευταία δεκαετία όμως, οι γυναίκες συναγωνίζονται επικίνδυνα το «ισχυρό φύλο» στο κάπνισμα, με αποτέλεσμα η νόσος να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου και για αυτές, ξεπερνώντας τον καρκίνο του μαστού.

Τα παραπάνω επισήμαναν την Τρίτη ο αν. καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» κ. Κωνσταντίνος Συρίγος και η πνευμονολόγος, επιστημονική συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Παρασκευή Μπούρα, με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Από τo Εργαστήριο στην Κλινική Πράξη» (3 – 4 Φεβρουαρίου, ξενοδοχείο HILTON). Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου «Σωτηρία», την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολογικής Ογκολογίας (European Society of Medical Oncology ESMO). Στο συνέδριο θα μιλήσουν, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και θα ανταλλάξουν απόψεις επιστήμονες από την Β. Αμερική και την Ευρώπη, που βρίσκονται στην πρωτοπορία της μάχης κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα.

«Το κάπνισμα ενοχοποιείται για τις περισσότερες περιπτώσεις Καρκίνου του Πνεύμονα. Η πρόγνωση των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα είναι δυσμενής, αφού μόνο το 20%, 15% και 5% είναι στη ζωή ένα, δύο και πέντε χρόνια μετά, αντίστοιχα», ανέφερε η κυρία Μπούρα.
Με την πάροδο του χρόνου η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα έχει ελάχιστα βελτιωθεί και φαίνεται ότι τα συνήθη χημειοθεραπευτικά φάρμακα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους στην αντιμετώπιση της νόσου.
«Είναι φανερό ότι χρειάζονται διαφορετικές στρατηγικές, πέραν της χημειοθεραπείας, για να επιτευχθεί σημαντική παράταση της επιβίωσης των ασθενών, μαζί με τη διασφάλιση ικανοποιητικής ποιότητας της ζωής τους», τονίζει ο κ. Συρίγος.

Την τελευταία διετία _ είπε _ έχουν αναπτυχθεί τρεις διαφορετικές στρατηγικές (θεραπεία συντήρησης, στοχεύουσες θεραπείες, εξατομικευμένη θεραπεία) προσέγγισης και θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα, με πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα έως σήμερα. Οι στρατηγικές αυτές, το μοριακό υπόστρωμα στο οποίο στηρίζονται, οι τρέχουσες κλινικές εφαρμογές τους και οι μελλοντικές προοπτικές τους θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο συνέδριο, από επιστήμονες που πρωτοστατούν στην έρευνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.