Την ανάγκη κίνησης των διαδικασιών αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας των υπερβολικά χαμηλών θερμοκρασιών στην περιοχή, εκφράζει με ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη οι ασυνήθιστες ως  προς την ένταση και διάρκεια τους χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν απώλειες τόσο στο ζωικό κεφάλαιο όσο και στη συνολική παραγωγή γάλακτος. Παράλληλα, οι ιώσεις και οι ασθένειες των ζώων πολλαπλασιάστηκαν και επιβάρυναν περαιτέρω τους κτηνοτρόφους με τα έξοδα κτηνιατρικής περίθαλψης.
Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, αυτού του μεγέθους ζημιές στην αγροτική παραγωγή απειλούν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη να εξαντλήσει η πολιτεία, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, όλα τα δυνατά περιθώρια για κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Κώστα Σκανδαλίδη
ΘΕΜΑ: Μείωση στην παραγωγή γάλακτος και απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας των υπερβολικά χαμηλών θερμοκρασιών.

Ο ιδιαίτερα βαρύς φετινός χειμώνας στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή γάλακτος, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο.
Ειδικότερα από τις παραμονές των περασμένων Χριστουγέννων και επί ένα μήνα καταγράφηκαν θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός και για αρκετές ημέρες επικράτησε ολικός παγετός. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιοχές, οι χαμηλές αυτές θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστες ως προς την ένταση και τη διάρκειά τους, ακόμη και για τα δεδομένα της Δυτικής Μακεδονίας.
Οι πολικές αυτές θερμοκρασίες προκάλεσαν αφενός απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο (σε νεογέννητα και μεγαλύτερης ηλικίας αμνοερίφια και σε ενήλικα αιγοπρόβατα) και αφετέρου σημαντική μείωση στην παραγωγή γάλακτος, η οποία ακόμη συνεχίζεται.
Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι επιβαρύνθηκαν με επιπλέον έξοδα κτηνιατρικής περίθαλψης για την πρόληψη και θεραπεία των ιώσεων και των ασθενειών, οι οποίες κάτω από αυτές τις συνθήκες εντείνονται.
Επειδή στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν 3.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στις οποίες εκτρέφονται 700.000 αιγοπρόβατα,
Επειδή στην παρούσα οικονομική συγκυρία, τέτοιου είδους ζημιές απειλούν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων,
Επειδή, αναμφίβολα, η ένταση και η διάρκεια των δυσμενών καιρικών φαινομένων του μέχρι σήμερα φετινού χειμώνα είναι πρωτόγνωρες,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι προτίθεται να πράξει ο ΕΛΓΑ σχετικά με τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο και τις απώλειες στην παραγωγή του γάλακτος, που υπέστησαν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας του παρατεταμένου και υπερβολικού ψύχους;
2. Θα υπάρξει μέριμνα και με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι ζημιές από τις απώλειες των νεογέννητων και μικρής ηλικίας αμνοεριφίων;
3. Με δεδομένη την ήδη μέχρι σήμερα σημαντική μείωση της παραγωγής γάλακτος και λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινομένων και την επαναφορά της γαλακτοπαραγωγής στα κανονικά επίπεδα θα υπάρξει περαιτέρω απώλεια, σκοπεύετε να εντάξετε τη συγκεκριμένη ζημιά στα ΠΣΕΑ;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.