Σε βετεράνο από την «ομάδα» των αντιπάλων της, τον πρώην πρύτανη Γεώργιο Μπαμπινιώτη, έδωσε την μπάλα του εξεταστικού η υπουργός Παιδείας επιδιώκοντας να γίνει η μοναδική υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου που θα κάνει το «νταμπλ» της διακομματικής συναίνεσης στην ανώτατη και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ο κ. Μπαμπινιώτης επιβεβαίωσε στον «Ε.Τ.» ότι αποδέχθηκε πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου να διαμορφώσει και να παραδώσει άμεσα -εντός του προσεχούς δεκαημέρου- σχέδιο του νέου συστήματος πρόσβασης στα ΑΕΙ που έχει προαναγγελθεί ότι θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2014.
Η μεγαλύτερη δυσκολία την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο πρώην πρύτανης είναι ο συγκερασμός του σχεδίου για το νέο Λύκειο που δεν έχει μεν ρυθμιστεί νομοθετικά, αλλά ήδη εφαρμόζεται στην Α’ Λυκείου, με τις απόψεις του για το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, όπως τις είχε καταθέσει προ διετίας στο πόρισμα του εθνικού διαλόγου και υποστηρίζει μέχρι σήμερα με την αρθρογραφία του στον Τύπο.
Ο κ. Μπαμπινιώτης έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης των κατευθύνσεων στο Λύκειο και την καθιέρωση πολλών επιλογών, σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο Διαμαντοπούλου που επαναφέρει τη δομή των Δεσμών και κόβει από τη ρίζα τα μαθήματα επιλογής που προκαλούν «σπατάλη υποδομών και εκπαιδευτικού προσωπικού». Επίσης ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ έχει προτείνει να διενεργούνται οι πανελλαδικές δύο ή και τρεις φορές το χρόνο για να έχουν οι υποψήφιοι τη δυνατότητα να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους επιδιώκοντας παράλληλα την «απομυθοποίηση των εξετάσεων» και τον κατευνασμό του κλίματος υστερίας που τις χαρακτηρίζει.
Η εμπλοκή του κ. Μπαμπινιώτη με το εξεταστικό εκτιμάται ότι μπορεί να επανακαθορίσει την κυβερνητική ατζέντα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο αρχικός προγραμματισμός του επιτελείου της υπουργού Παιδείας πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου προέβλεπε την κατάθεση νομοσχεδίου για το Γενικό Λύκειο, το Τεχνολογικό Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης έως το τέλος του 2011.
Οι πολιτικές εξελίξεις και η ενεργή ανάμιξη της κ. Διαμαντοπούλου στον πόλεμο διαδοχής που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν παράλυση στο υπουργείο Παιδείας σβήνοντας όλα τα χρονοδιαγράμματα. Επειδή όμως έχει ήδη ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο να εφαρμόζεται το νέο πρόγραμμα στην Α’ Λυκείου, δεν υπήρχε δρόμος επιστροφής.
Το υπουργείο Παιδείας υπό τη νέα του ηγεσία αξιολογώντας το βραχύβιο της κυβέρνησης Παπαδήμου έκλινε υπέρ του σεναρίου να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τους δύο τύπους Λυκείου και να κληροδοτηθεί το εξεταστικό στην επόμενη κυβέρνηση, ενδεχόμενο που έσπειρε σύγχυση και ανησυχία σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πίεσαν και πιέζουν να ξεκαθαριστούν άμεσα οι κανόνες του παιγνιδιού.
Στο παρασκήνιο το θέμα συνέχισε να απασχολεί διαβουλεύσεις της υπουργού με στελέχη της Ν.Δ. Η κ. Διαμαντοπούλου έχει τακτική επικοινωνία και «καλή χημεία» με τον υπεύθυνο του τομέα Παιδείας της Ν.Δ. Αρη Σπηλιωτόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» ο χειρισμός του εξεταστικού απασχόλησε προ ημερών συνάντηση της υπουργού Παιδείας με το γραμματέα της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργό Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζο. Οι επαφές των δύο πλευρών κατέληξαν στη «λύση Μπαμπινιώτη».
Στην παρούσα φάση ο κ. Μπαμπινιώτης εμπλέκεται με το εξεταστικό ως πρόσωπο, δεδομένου ότι η θεσμική εμπλοκή του με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ εξαντλήθηκε το 2009 με την παράδοση του σχετικού πορίσματος στην κ. Διαμαντοπούλου δύο μήνες μετά την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων της, τον Νοέμβριο του 2009. Τότε η κ. Διαμαντοπούλου είχε συμπεριφερθεί μάλλον απαξιωτικά στον πρόεδρο του ΣΠΔΕ.
Παραλαμβάνοντας το πόρισμα είχε ανακοινώσει την ανασύσταση του Συμβουλίου με τη διαδικασία της «ανοικτής διακυβέρνησης». Χωρίς να κρύψει την πικρία του ο καθηγητής Γλωσσολογίας είχε αντιδράσει με το σχόλιο «είμαι πολύ μεγάλος για να θέσω υποψηφιότητα». Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα.
Γιούλη Μανούλη – Ελεύθερος Τύπος