Η διαβίβαση του φακέλου για τα υποβρύχια στη Βουλή προς αναζήτηση και ποινικών ευθυνών για πρώην υπουργούς Εθνικής Αμυνας, προσδίδει έντονη πολιτική χροιά στην υπόθεση, ανοίγοντας παράλληλα και το κεφάλαιο των κοινοβουλευτικών ερευνών για παράνομες πληρωμές, που αγγίζουν εκατ. ευρώ.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ύστερα από μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, οδήγησε την υπόθεση στη Βουλή. Οι προτάσεις των κομμάτων για σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής επιτροπής θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων αμέσως μετά το Πάσχα καθορίζοντας και το πλαίσιο των ερευνών που θα αποφασιστεί για τους υπουργούς οι οποίοι είχαν την ευθύνη στο Εθνικής Αμυνας από το 1998 ώς το 2009. Τα στοιχεία του φακέλου, άλλωστε, αφορούν ευθύνες πρώην υπουργών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – οι οποίες επιμερίζονται πρωτίστως κατά τη χρονική περίοδο 1998 – 2002, οπότε και υπεγράφησαν οι επίμαχες συμβάσεις.
Πάντως, από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει, κι αυτό είναι σημαντικό, όπως δηλώνουν αρμόδιες δικαστικές πηγές, χρηματισμός πολιτικών ή κομμάτων ούτε εμφανίζονται παρένθετα πρόσωπα –στο στάδιο αυτό των ερευνών– που να παραπέμπουν σε παράνομες πληρωμές σε πρώην υπουργούς.
Νέα στοιχεία
Κι ενώ μόλις τώρα αρχίζουν οι έρευνες για απόδοση ευθυνών σε πρώην υπουργούς για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου –αφορά τη διαχείριση της υπόθεσης που προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο– η δικαστική διερεύνηση βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο. Η αρμόδια εισαγγελέας κ. Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογώντας νέα στοιχεία που έφθασαν στην Εισαγγελία, προχωρεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών, σε νέες κλήσεις υπόπτων.
Τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε άτομα θα προστεθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη λίστα των υπόπτων, εκτοξεύοντας τον αριθμό τους, στο στάδιο της προκαταρκτικής εισαγγελικής έρευνας, στους πενήντα και πλέον. Ηδη 37 έχουν κληθεί και έχουν ζητήσει προθεσμία και θα παράσχουν εξηγήσεις αμέσως μετά το Πάσχα.
Καλύπτοντας, συνολικά, οι ύποπτοι όλο το φάσμα των εμπλεκομένων, καλούνται σε εξηγήσεις για απιστία, δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Παράλληλα, η ροή των νέων στοιχείων «τρέχει», με πρωταγωνιστή των εξελίξεων το ΣΔΟΕ, που ήδη έχει προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών για δεκάδες πρόσωπα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελέγχων, ζητώντας στοιχεία από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ελληνικά και ξένα, ενώ και γνωστές εταιρείες, «ξετινάζονται» για την εμπλοκή τους είτε στην παροχή υπηρεσιών συμβούλων είτε διότι ανέλαβαν την υλοποίηση των πολυσυζητημένων συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά οφέλη.
Τα στοιχεία από το άνοιγμα λογαριασμών αναμένεται να φθάσουν ενδεχομένως και πριν από τις γιορτές του Πάσχα στα χέρια της εισαγγελέως, εμπλουτίζοντας σημαντικά τα ευρήματα των διωκτικών αρχών στο πεδίο της αναζήτησης των παράνομων πληρωμών. Αντιθέτως, οι έρευνες σε λογαριασμούς των εταιρειών –βασικά είναι δύο– που παρείχαν υπηρεσίες συμβούλων, σύμφωνα με πληροφορίες, καθυστερούν, καθώς γι’ αυτό έχει ζητηθεί η συνεργασία και αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Το «παζλ» των ερευνών στην υπόθεση, που είναι εκ της φύσεώς της δαιδαλώδης, συμπληρώνουν οι έρευνες της Εισαγγελίας του Μονάχου, από την οποία αποστέλλονται νέα στοιχεία στις ελληνικές δικαστικές αρχές. Τα νέα στοιχεία από το Μόναχο, έρχονται σε απάντηση πρόσφατου αιτήματος δικαστικής συνδρομής, που έχει αποστείλει η ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία ερευνά την υπόθεση των παράνομων πληρωμών και της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος εδώ και ένα χρόνο.
Ιωάννα Μάνδρου