Στις ετήσιες εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης υπέρ των καέντων και εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας  του Ολοκαυτώματος  στις Τοπικές Κοινότητες Μικρολιβάδου και Κηπουρειού, παραβρέθηκε το πρωί της Κυριακής 14/7, ο Δήμαρχος Γρεβενών Κυριάκος Ταταρίδης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους, Γκιουζέλη Αθανάσιο, Λέτσιο Κώστα και Χαντέ Χρήστο, καθώς και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΓ,  Καραμήτρο Αχιλλέα.

Οι εκδηλώσεις έγιναν με σεβασμό στην ιστορία και την ανείπωτη τραγωδία που σημάδεψε πριν από 80 χρόνια τη συλλογική μνήμη της τοπικής κοινωνίας των δύο χωριών και όχι μόνο…

 




 

Τις επιμνημόσυνες δεήσεις τέλεσε ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Γρεβενών κκ.Δαβίδ, ενώ το παρών έδωσαν, ο  εντεταλμένος Σύμβουλος Ενέργειας και Χρηματοοικονομικών Μηχανισμών της ΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Παναγιωτίδης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος , Γιώργος Γεωργίτσης.

«Δεν επιθυμούμε, με τις εκδηλώσεις αυτές, να κρατήσουμε ανοιχτές τις πληγές που δημιούργησαν τα γεγονότα της εποχής εκείνης. Αποτελεί εθνικό μας καθήκον να μην λησμονήσουμε ποτέ τα ειδεχθή και άνανδρα εγκλήματα που διέπραξαν στον τόπο μας την μαύρη περίοδο της κατοχής τα ναζιστικά στρατεύματα και οφείλουμε  να τιμήσουμε τους προγόνους μας, καθώς μόνο η γνώση και η θύμηση μπορούν να αποτρέψουν μια μελλοντική επανάληψη παρόμοιας τραγωδίας», τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Ταταρίδης, για να συμπληρώσει: «Η σημερινή ημέρα είναι ταυτόχρονα και μέρα προβληματισμού για ένα ζήτημα ανοικτό, ηθικό και διεκδικήσιμο. Είναι το θέμα της ένταξης του Μικρολιβάδου και του Κηπουρειού στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών, κάτι που θα αποτελέσει ιστορική δικαίωση. Το οφείλουμε στους συμπατριώτες μας που θυσιάστηκαν, το οφείλουμε όμως και στους εαυτούς μας. Και προς αυτή τη κατεύθυνση θα αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες».

 




 


Οι επετειακές εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης, ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

Γραφείο τύπου

Δημάρχου Γρεβενών

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.