Ένα απίστευτο πάρτυ διαφθοράς όπου συμμετέχουν αστυνομικοί, εφοριακοί και τελωνειακοί αποκαλύπτεται από καταγγελίες που ερευνά η ΕΥΠ
Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών (υπηρεσιακοί, εφοριακοί, τελωνειακοί παράγοντες), αντί να ελέγχουν όπως θα έπρεπε το λαθρεμπόριο καυσίμων, μπλοκάρουν την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στα βενζινάδικα, με το αζημίωτο. Αυτά αποκάλυψε χτες -μιλώντας σε δημοσιογράφους- υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Λαθρεμπόριο καυσίμων
Όπως είπε το στέλεχος του υπουργείου, το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων θα περιόριζε δραστικά το λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά οι παραμηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών μπλοκάρουν εδώ και χρόνια την όλη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα αυτό ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επί Κωστή Χατζηδάκη, και προέβλεπε τη ηλεκτρονική διασύνδεση της αντλίας των πρατηρίων με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το κράτος πόσο καύσιμο μπαίνει και βγαίνει από κάθε πρατήριο και να φορολογεί ανάλογα.
Όμως, ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών έβαζε εμπόδια στην εγκατάσταση του συστήματος υποστηρίζοντας ότι τα τιμολόγια και τα παραστατικά των βενζινάδικων αρκούν για τον φορολογικό έλεγχο και ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία. Αντίθετες δήλωναν και οι εταιρείες εμπορίας υγρών καυσίμων με αποτέλεσμα το σύστημα να βρίσκεται στο αέρα εδώ και χρόνια.
«Γινόταν…κόλαση μεταξύ των υπηρεσιών των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών» είπε χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος, αναφέροντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προειδοποιούσε ότι αν το τελευταίο «δεν δώσει φορολογικές διαστάσεις στο σύστημα εισροών – εκροών, δεν πατάσσεται το λαθρεμπόριο» και συνέχισε: «ζητούσαμε να συνδεθεί το σύστημα εισροών – εκροών με τη Γενική Γραμματεία πληροφοριακών Συστημάτων. Η ηγεσία έλεγε να προχωρήσουμε, αλλά …ο μηχανισμός έλεγε όχι».
Κυκλώματα και στο παραεμπόριο
Την ίδια ώρα ο κρατικός μηχανισμός, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία αλλά και από τις καταγγελίες του ίδιου στελέχους του υπουργείου, αδυνατεί να εντοπίσει, να κατασχέσει και να καταστρέψει προϊόντα που πλέον δεν βρίσκονται μόνο στα πεζοδρόμια αλλά ακόμη και στα ράφια του νόμιμου καταστημάτων. Μάλιστα το ίδιο στέλεχος άφησε σαφείς αιχμές για την εμπλοκή υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας στο κύκλωμα του παραεμπορίου και αποκάλυψε ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί, ήδη, στελέχη της δημοτικής αστυνομίας μεγάλων δήμων προκειμένου να αποκαλυφθεί η παράνομη διασύνδεση.
Σχετικά με τη δυνατότητα καταστροφής προϊόντων του παράνομου εμπορίου που πιάνουν τα αρμόδια κλιμάκια, όπως ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, το ΣΔΟΕ και η Αστυνομία έχουν αυτοεξαιρεθεί από την καταστροφή των παράνομων εμπορευμάτων, και αυτή η απεμπλοκή όπως είπε δημιουργεί δυσλειτουργίες. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα κατασχεθέντα προϊόντα από το ΣΔΟΕ και την ΕΛΑΣ να μην μπορούν να καταστραφούν και άρα να ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να επαναδιοχετευτούν στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά και παρά τις όποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από ορισμένους δήμους (πχ ο Δήμος Πειραιά) για την πάταξη του φαινομένου, το παραεμπόριο στο σύνολο της χώρας συνεχίζει να ανθεί στερώντας από τις νόμιμες επιχειρήσεις και τον κρατικό κορβανά πολύτιμα έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι το παραεμπόριο μεταφράζεται σε 25 δισ. ευρώ λιγότερη ρευστότητα στην ελληνική αγορά και απώλεια άνω των 6 δισ. ευρώ φόρους.
www.iefimerida.gr