Τις τελευταίες ημέρες πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν για την «Επιτυχία» που σημείωσε η ΔΑΚΕ στις εκλογές για την ΕΛΜΕ Γρεβενών, στις 12-5-2022. Ευχαριστήριες επιστολές, προσπάθειες παραπληροφόρησης και κομπασμοί είχαν την τιμητική τους.Αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για εσκεμμένη στρέβλωση της πραγματικότητας ή για αδυναμία ρεαλιστικής θεώρησης των πραγμάτων.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι, από πενταετίας που ο κ. Καραγιάννης Δημήτριος ανέλαβε την προεδρία, η παράταξη έχει πάρει την κατιούσα. Όντας ο ίδιος «πρόεδρος» χωρίς να διενεργεί εκλογές επί σειρά ετών, απαξιώνοντας και εκπαραθυρώνοντας ιστορικά στελέχη της παράταξης, αρνούμενος την συμπερίληψή τους στα ψηφοδέλτια των εκλογών για την ΕΛΜΕ, άλλες φορές με γελοίες δικαιολογίες και άλλοτε με προκλητική και αναιτιολόγητη άρνηση, κατάφερε να οδηγήσει με τις επιλογές του τη ΔΑΚΕ Γρεβενών στη σταθεροποίηση στα χαμηλότερα ποσοστά που έλαβε μέχρι σήμερα.Ας μη μιλάμε πια! Ας μιλήσουν τα γεγονότα και οι αριθμοί.Για πολλοστή φορά ο κ. Καραγιάννης αγνόησε και απέρριψε τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, Τζάτζη Κ., Χάτσιου Ιω., και Γεωργαντά Μ, που ζήτησαν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της παράταξης. Αυτό είναι γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί δεδομένου ότι υπάρχουν όλα αυτά τα αιτήματα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.Ωστόσο, επειδή ο ίδιος είναι μαθηματικός, αδιάψευστοι μάρτυρες της καθοδικής πορείας της παράταξης είναι τα εκλογικά αποτελέσματα για το χρονικό διάστημα της τελευταίας πενταετίας.Το σύνολο των ψήφων που έλαβε η ΔΑΚΕ κατά τα παρελθόντα έτη αποτυπώνεται ως εξής:
Ας αποτυπωθεί η πορεία της παράταξης και με ένα γράφημα:
Είναι περιττό να εξηγηθεί ότι δεν πρόκειται ούτε καν για μία Πύρρειο Νίκη. Πρόκειται για ξεκάθαρη ήττα τα αίτια της οποίας είναι πασιφανή και ας αφήσουμε προς τα παρόν τα έμμεσα αποτελέσματα, τη συσπείρωση δηλ. των άλλων παρατάξεων που άγγιξε το 90%.
Την άποψη αυτή ισχυροποιεί και το γεγονός ότι κατά το έτος 2019, όταν μετά από προκλητικότατη και πραξικοπηματική σύσταση του ψηφοδελτίου της ΔΑΚΕ, οι εκπαιδευτικοί που προαναφέρθηκαν, όχι αβασάνιστα, αλλά σεβόμενοι τη βούληση των συναδέλφων, που τους ήθελαν αιρετά μέλη, αποφάσισαν να κατέβουν στις εκλογές ως ΝΑΚΕ για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και πήραν την πρώτη θέση με 82 ψηφοδέλτια, αφήνοντας τον κ. Καραγιάννη εκτός νυμφώνος. Η άποψη των μελών που ψήφισαν την ΝΑΚΕ έγινε δεκτή λόγω του ότι οι ίδιοι δήλωσαν ότι δεν θα συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, αν οι υποψήφιοι της ΝΑΚΕ, δεν κατέβαζαν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.
Παρά το γεγονός ότι, στον βωμό των προσωπικών συμφερόντων και της αυτάρεσκης αυτοπροβολής, η ενότητα απεμπολήθηκε, εμείς εξακολουθούμε να αθροίζουμε με ενωτική διάθεση τους αριθμούς. Στις εκλογές εκείνες, για το ΠΥΣΔΕ, το ποσοστό αποχής ήταν ελάχιστο και το σύνολο των ψήφων της παράταξης σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο θα μπορούσε να είναι 64 (ΔΑΚΕ) + 82 (ΝΑΚΕ) = 146.
Ας γίνει, λοιπόν, αντιληπτό πού οδηγείται η παράταξη με τέτοιους χειρισμούς και ας αναρωτηθεί αυτός που μόνος του χαίρεται αν η χαρά του προκύπτει ως αποτέλεσμα ψευδαισθήσεων ή απλώς εθελοτυφλεί.
Αυτή είναι η τελευταία απάντηση προς το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και απαιτούμε τον εκδημοκρατισμό των εσωτερικών διεργασιών της ΔΑΚΕ της ΔΔΕ Γρεβενών.
Οι συντάξαντες
Τζάτζης Κωνσταντίνος
Χάτσιος Ιωάννης