Η αρχαιότερη επιχείρηση στο είδος της σε όλο τον κόσμο, βλέπει τις δουλειές της να αυξάνονται στις γιορτέςΛισσαβόνα: Χρυσές δουλειές για το «νοσοκομείο για κούκλες»

Είναι η αρχαιότερη επιχείρηση στο είδος της, όχι μόνον στην Πορτογαλία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Φορώντας λευκές μπλούζες, ειδικευμένοι τεχνίτες κάνουν, συχνά απαιτητικές, επεμβάσεις προκειμένου να αποκαταστήσουν ένα σπασμένο χέρι, να φυτέψουν μαλλιά, να προσθέσουν πορσελάνη ή να ράψουν φορεματάκια για τους λιλιπούτειους «ασθενείς».

Πρόκειται για το Hospital de Bonecas, το Νοσοκομείο για τις Κούκλες, ένα εργαστήριο που επισκευάζει κάθε είδους κούκλες στη Λισαβώνα: από πανάκριβα συλλεκτικά κομμάτια περασμένων εποχών μέχρι αρκουδάκια, ξύλινους Πινόκιο και πλαστικές Μπάρμπι μαζί με όλα τους τα συμπαρομαρτούντα.

Η επιχείρηση έχει ιστορία: Ιδρύθηκε το 1830 και αυτές οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι παραδοσιακά αυτές με την περισσότερη δουλειά. Η οικονομική κρίση που πλήττει την Πορτογαλία είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η προσέλευση «ασθενών», καθώς η κουλτούρα των παιχνιδιών μιας χρήσεως υποχωρεί και επανέρχεται από ανάγκη η ξεχασμένη διαδικασία της επισκευής.

«Επισκευάζουμε περίπου 40 κούκλες την εβδομάδα και μάλιστα περισσότερο για παιδιά παρά για συλλέκτες. Δεν είναι μια συνηθισμένη επιχείρηση. Δεν έχουμε σταθερό τιμολόγιο αμοιβών για την εργασία μας. Ποτέ δεν σπάει μια κούκλα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Είναι λίγο σαν τους ανθρώπους, ο δικός σου πονοκέφαλος δεν μοιάζει με κανενός άλλου. Συνεπώς αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα ξεχωριστά και κοστολογούμε ανάλογα με τις ώρες εργασίας που θα χρειαστούν για την επισκευή» εξηγεί στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημαρίδας Γκάρντιαν η Καταρίνα Γκουτιλέιρα, η μητέρα της οποίας, Μανουέλα, διευθύνει σήμερα την ιστορική αυτή επιχείρηση.

Οι τιμές ξεκινούν από τα τέσσερα ευρώ και φτάνουν μέχρι και αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Ερχονται γιαγιάδες και παπούδες κουβαλώντας τα δικά τους παιδικά παιχνίδια που θέλουν να τα δουν επισκευασμένα για να τα χαρίσουν στα εγγονάκια τους. Ερχονται συλλέκτες παιχνιδιών. Ερχονται επίσης γονείς που φέρνουν απλά, ακόμη και ευτελή παιχνίδια, τα οποία όμως μπορεί να έχουν συναισθηματική αξία για τα παιδιά τους και δεν επιθυμούν να τα πετάξουν στα σκουπίδια. Την τρέχουσα εορταστική περίοδο μάλιστα «προσαγωγές ασθενών» γίνονται από όλη την Πορτογαλία αλλά και από χώρες του εξωτερικού.

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.