Το μόριο CREB1 ίσως οδηγήσει σε φάρμακα που θα μας κρατούν νέους χωρίς περιορισμό θερμίδωνΠώς η αυστηρή δίαιτα κρατά νέο τον εγκέφαλο

Το μοριακό μονοπάτι μέσω του οποίου η αυστηρή δίαιτα κρατά νέο τον εγκέφαλο ανακάλυψαν ιταλοί ερευνητές. Όπως σημειώνουν σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» εντόπισαν ένα πρωτεϊνικό μόριο που ονομάζεται CREB1 το οποίο ενεργοποιείται όταν ο οργανισμός… πεινάει. Το μόριο αυτό με τη σειρά του θέτει σε λειτουργία άλλα μόρια που συνδέονται με τη μακροζωία και την καλή εγκεφαλική λειτουργία και τα οποία ονομάζονται σιρτουίνες. Η νέα ανακάλυψη ελπίζεται ότι θα οδηγήσει κάποια ημέρα στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα ενεργοποιούν το CREB1 σώζοντάς μας από την ταλαιπωρία του… άδειου πιάτου.

Πειράματα σε πεινασμένα ποντίκια

Η νέα μελέτη που ανήκει σε ειδικούς του Ινστιτούτου Γενικής Παθολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Sacred Heart στη Ρώμη διεξήχθη σε ποντίκια τα οποία κατανάλωναν 70% λιγότερο φαγητό από το φυσιολογικό.

Παρότι προηγούμενα πειράματα σε ποντίκια είχαν δείξει πως ο θερμιδικός περιορισμός οδηγεί σε καλύτερες γνωστικές ικανότητες και σε θωράκιση της μνήμης, οι ειδικοί δεν ήξεραν ποιος μηχανισμός συνδέεται με αυτή τη διαδικασία. «Το CREB1 ήταν γνωστό ότι ρυθμίζει σημαντικές εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η μάθηση και το άγχος ενώ έχει παρατηρηθεί ότι η δραστηριότητά του μειώνεται με την πάροδο του χρόνου» σημειώνουν οι ερευνητές και τονίζουν ότι για αυτούς τους λόγους αποφάσισαν να επικεντρώσουν τη μελέτη τους στον συγκεκριμένο «ύποπτο».

«Κλειδί» το CREB1
Όπως φάνηκε από τα νέα πειράματα των ιταλών επιστημόνων, ποντίκια γενετικώς τροποποιημένα ώστε να παρουσιάζουν έλλειψη του CREB1 δεν εμφάνιζαν κανένα όφελος σε ό,τι αφορούσε τη μνήμη ακόμη και αν ακολουθούσαν πολύ αυστηρή δίαιτα. Για την ακρίβεια παρουσίαζαν τα ίδια προβλήματα μνήμης με τα πειραματόζωα που… παραέτρωγαν.

«Τα νέα ευρήματα δείχνουν για πρώτη φορά έναν σημαντικό μοριακό παράγοντα σε ό,τι αφορά την επίδραση της δίαιτας στον εγκέφαλο» ανέφερε ο δρ Τζιοβαμπατίστα Πάνι που συμμετείχε στη μελέτη και προσέθεσε ότι «μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών που θα προλαμβάνουν τη διαδικασία της γήρανσης και θα διατηρούν τον εγκέφαλο νέο».

 

Θεοδώρα Τσώλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.