Αφιερωμένο στη μνήμη των Γρεβενιωτών Ηρώων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (1940-1941), ο Δήμος Γρεβενών, ως ελάχιστο φόρο τιμής, δημιούργησε και σας παρουσιάζει ένα επετειακό βίντεο διάρκειας τριών λεπτών, επικεντρωμένο στο μεγάλο ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου και στο θρυλικό Αλβανικό Έπος.

Το βίντεο, διανθισμένο με την κυματίζουσα γαλανόλευκη και την επιβλητική φωνή της Σοφίας Βέμπο, ξεκινά με εικόνες του σήμερα από το Μνημείο Αννίτσας, σύμβολο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και συνεχίζει με μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα εκείνης της ιστορικής εποχής.




Αναλυτικά, οι παλαιές φωτογραφίες των Γρεβενιωτών πολεμιστών που προβάλλονται είναι με σειρά εμφανίσεως οι εξής:

  • Κληρωτοί στρατιώτες από το Σπήλαιο Γρεβενών που υπηρετούσαν τον Απρίλιο του 1939 στο 27ο Σύνταγμα Πεζικού Κοζάνης. Στη μέση καθιστός με πολιτικά ο Δημήτριος Βήττος.
  • Ο Ανθυπασπιστής Ιωάννης Τσακίρης από το Δασάκι Γρεβενών.
  • Ο Γιάννης Τσιουμπλίκας (όρθιος στο κέντρο). Αλβανικό Μέτωπο, Χειμώνας 1940.Το ιταλικό αντιαεροπορικό πυροβόλο, το οποίο διακρίνεται στη φωτογραφία, είναι τύπου Brenda [Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο φωτογραφικό λεύκωμα του Βαγγέλη Νικόπουλου “Γρεβενά 1895-1975, Ογδόντα Χρόνια Φωτογραφίες” (Αθήνα 2012)].
  • Ο Αθανάσιος Γκούμας (στο κέντρο) από το Μέγαρο Γρεβενών. Σε ηλικία 65 ετών κατατάσσεται εθελοντικά στην πρώτη γραμμή του Έπους του 40 αφού είχε πάρει μέρος σε όλους τους πολέμους από το 1897. Κορυτσά, 10 Μαρτίου 1941.
  • Αθανάσιος και Αχιλλέας Γκούμας. Συνάντηση πατέρα και γιου στο Αλβανικό Μέτωπο.
  • Ο Αθανάσιος Γκούμας στην κορυφή δεξιά, Νοέμβριος 1940.
  • Αξιωματικοί μαχητές του Αλβανικού Μετώπου. Τρίτος από αριστερά ο Κώστας Στεργιάδης.
  • Ο Αθανάσιος Γκούμας κρατά στο χέρι του ένα αλπινιστικό μπαστούνι (άλπενστοκ) της Ιταλικής Μεραρχίας Αλπινιστών “Τζούλια”. Λάφυρο που δεν αποχωρίστηκε ποτέ σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Μετά τον πόλεμο το έφερε στο σπίτι του και στα βαθιά γεράματα στηριζόταν σε αυτό.
  • Ο Αχιλλέας Γκούμας από το Μέγαρο Γρεβενών σκοτώθηκε στις 5 Απριλίου του 1941, στο τέλος του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
  • Ο Σπηλιώτης Ανδρέας Βαβρίτσας (αριστερά) στο Αλβανικό Μέτωπο. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας ευχαριστεί την Κυριακή (Κούλα) Βρέντζιου για τη χειμερινή κουκούλα που του έπλεξε, στέλνοντας τα χαιρετίσματά του από τη «Νέα Ελλάδα». Φεβρουάριος 1941.
  • 29 Οκτωβρίου 1940. Στρατιώτες του Αλβανικού Μετώπου στην κεντρική πλατεία Αιμιλιανού των Γρεβενών έτοιμοι για αναχώρηση μετά την επιστράτευση της προηγούμενης ημέρας λόγω της κήρυξης του πολέμου [Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο φωτογραφικό λεύκωμα του Βαγγέλη Νικόπουλου “Γρεβενά 1895-1975, Ογδόντα Χρόνια Φωτογραφίες” (Αθήνα 2012)].
  • Επιστράτευση. Πρώτος από δεξιά, ο Ιωάννης Τακόλας, Οκτώβριος 1940. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο Κοζάνης, κατά την επιστράτευσή τους στο 27o Σύνταγμα Πεζικού [Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο φωτογραφικό λεύκωμα του Βαγγέλη Νικόπουλου “Γρεβενά 1895-1975, Ογδόντα Χρόνια Φωτογραφίες” (Αθήνα 2012)].
  • Ηλίας και Τάκης Ραμαντάνης κατά την επιστράτευσή τους στο 27ο Σύνταγμα Πεζικού, πριν την αναχώρηση για το Αλβανικό Μέτωπο. Οκτώβριος 1940. Στη φωτογραφία διακρίνονται οι βαθμοί των δύο υπαξιωματικών. Λοχίας ο Ηλίας Ραμαντάνης, δεκανέας ο Τάκης Ραμαντάνης. Στις 18 Νοεμβρίου 1940 ο Ηλίας Ραμαντάνης σκοτώθηκε, μαχόμενος στο ύψωμα Μοράβα της Αλβανίας [Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο φωτογραφικό λεύκωμα του Βαγγέλη Νικόπουλου “Γρεβενά 1895-1975, Ογδόντα Χρόνια Φωτογραφίες” (Αθήνα 2012)].

Η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί θερμά τους συνδημότες μας κ.Γαλάτεια Βασιλοπούλου, κ.Χρήστο Βήττο, κ.Βαγγέλη Νικόπουλο και κ.Σάκη Πέτρου για την ευγενική παραχώρηση του πολύτιμου φωτογραφικού τους αρχείου καθώς και τον κ.Φώτη Βλαχόπουλο για την άδεια χρήσης του βραβευμένου του λογότυπου (logo) με το οποίο ανοίγει και κλείνει το επετειακό βίντεο του Δήμου Γρεβενών για την εθνική μας γιορτή.

 

 

Γραφείο Τύπου

 Δημάρχου Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.