Τα νέα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν τόσο στα ίδια τα άτομα με αναπηρία όσο και σε μέλη των οικογενειών τους είναι η χαριστική βολή σε μια κοινωνική ομάδα, η οποία «ανέκαθεν βρισκόταν στο περιθώριο εξαιτίας τής σχεδόν ανύπαρκτης εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής», όπως είπε στην «Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννης Βαρδακαστάνης.
Πορεία ατόμων με αναπηρία έξω από τη Βουλή
Γι’ αυτό και χθες το πρωί στην πλατεία Ομονοίας χιλιάδες άτομα με αναπηρία, όλων των ηλικιών, μέλη των οικογενειών τους και εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή και πρόνοια πραγματοποίησαν πανελλαδική συγκέντρωση.
Οι συγκεντρωμένοι τόνισαν ότι η σημερινή κυβερνητική πολιτική «γονατίζει -στην κυριολεξία- την αναπηρική οικογένεια». Γι’ αυτό και ζήτησαν την εξαίρεση από τις περικοπές συντάξεων, το τέλος ακινήτου και την εισφορά αλληλεγγύης κάθε οικογένειας με άτομο με αναπηρία και χρόνια πάθηση, αφού -όπως υπογράμμισαν- θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά «το πρόσθετο κόστος διαβίωσης ενός ατόμου με αναπηρία». Και ζητούν την τροποποίηση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του Εθνικού Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), ο οποίος προβλέπει τη μείωση θεραπευτικών πράξεων για τα άτομα με αναπηρία.
Καμία πρόνοια
Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που «η κρατική χρηματοδότηση για τις μη κερδοσκοπικές Δομές Πρόνοιας στην Αττική κάθε χρόνο μειώνεται, σε σημείο να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο», είπε στην «Ε» ο κ. Βαρδακαστάνης, υπογραμμίζοντας ότι «οι συγκεκριμένες δομές, οι οποίες παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, στην ουσία υποκαθιστούν το κράτος πρόνοιας, αφού δημιουργήθηκαν από συλλόγους γονέων για να καλύψουν τις ελλείψεις αντίστοιχων ή ανάλογων δημόσιων δομών».
Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν και την κατάργηση του νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), ο οποίος -όπως τόνισαν- σχεδιάστηκε χωρίς επιστημονικά κριτήρια, με μοναδικό στόχο τη μείωση των κοινωνικών δαπανών κατ’ εντολήν της τρόικας. Αναφέρθηκαν και στους επιτυχόντες ΑμεΑ και μέλη των οικογενειών τους του νόμου 2643/98 οι οποίοι περιμένουν -από το 2008!- το διορισμό τους στο Δημόσιο.
Πορεία στο Μαξίμου
Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία τους με προορισμό το μέγαρο Μαξίμου με στόχο να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, αλλά επί της Β. Σοφίας, στα «λουλουδάδικα», τους περίμεναν αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες των ΜΑΤ. Τελικά, αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή στη Βουλή από τον υπουργό Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλο, ο οποίος «δεσμεύτηκε ότι θα μεσολαβήσει για συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό πριν από τα Χριστούγεννα», είπε ο κ. Βαρδακαστάνης.
Υστερα, κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο. «Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί θετικά στον πρωθυπουργό για συνάντηση μας μαζί του στο προσεχές διάστημα, όπως και με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς. Αν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου δεν έχουμε απάντηση, αναμένονται δυναμικότατες κινητοποιήσεις μας», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης.