Ενώ κάποιοι προσπαθούν να κερδίσουν εν μέσω πανδημίας – Η Ελόνα Αγκόλι δέχτηκε να ράψει 600 υφασμάτινες μάσκες αφιλοκερδώς για το Νοσοκομείο Γρεβενών.
Η Ελόνα Αγκόλι, που ζει με την οικογένειά της στα Γρεβενά και δέχτηκε να ράψει 600 υφασμάτινες μάσκες για το νοσοκομείο της πόλης, αρνούμενη μάλιστα να πληρωθεί για την υπηρεσία της αυτή, δεν περίμενε ότι θα έχαιρε τέτοιας δημοσιότητας η πράξη της αυτή. Για την ίδια το να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της ήταν το λιγότερο που όφειλε να κάνει… Αυτό είπε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που επικοινώνησε μαζί της για να τη συγχαρεί.
Όλη της η ζωή στα Γρεβενά
Η Ελόνα Αγκόλι κατάγεται από την Αλβανία, δηλαδή είναι οικονομική μετανάστρια και σίγουρα δεν είναι ζάπλουτη. Ήρθε στην Ελλάδα στα 19 της χρόνια και ζει στα Γρεβενά 21 χρόνια, όπου έφτιαξε οικογένεια και έχτισε τη ζωή της. Είναι βιοπαλαίστρια, έχει ένα μικρό κατάστημα με είδη ένδυσης και συγχρόνως έχει ένα εργαστήριο για επιδιορθώσεις ρούχων. Η μικρή της επιχείρηση είναι κλειστή εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό και η μεγάλη ανάγκη για τον εφοδιασμό μασκών από το Νοσοκομείο Γρεβενών θα μπορούσε να της αποφέρει κάποιο έστω και μικρό εισόδημα. Όμως, σε αντίθεση με διάφορους επιτήδειους γηγενείς (και όχι μόνο), που προσπαθούν να βγάλουν υπερκέρδος αυτή τη δυστοπική για όλους μας εποχή πουλώντας πανάκριβα τα είδη ατομικής προφύλαξης, όπως μάσκες, απολυμαντικά, αντισηπτικά κ.ά, η Ελ. Αγκόλι δεν το είδε έτσι…
Αρνήθηκε την αμοιβή
Αν και της προτάθηκε αμοιβή για να ράψει τις 600 μάσκες για το προσωπικό του Νοσοκομείου Γρεβενών, την αρνήθηκε. «Σε καμία περίπτωση δεν θα έπαιρνα χρήματα από το νοσοκομείο της πόλης μας. Θέλησα να βοηθήσω την πόλη που με αγκάλιασε» δήλωσε. Η στάση της αυτή είναι ηχηρή απάντηση στους διάφορους εθνικιστές, ρατσιστές, ξενόφοβους για το τι σημαίνει πραγματικός «πατριωτισμός» ακόμη κι αν είσαι από «άλλη ράτσα», «ξένη» όπως την αποκαλούν οι υπερπατριώτες. Το ύφασμα, όπως και άλλα υλικά της τα παρέχει το νοσοκομείο, ο σύζυγός της ανέλαβε να σχεδιάσει τα πατρόν και εκείνη ανέλαβε το ράψιμο.
Το “ευχαριστώ” της Προέδρου της Δημοκρατίας
Μέσα ενημέρωσης που φιλοξένησαν το θέμα μιλούσαν για «μια γυναίκα στα Γρεβενά που ράβει μάσκες» υποβαθμίζοντας τα περισσότερα ότι η αλληλέγγυα κίνηση έρχεται από μια αλβανικής καταγωγής μετανάστρια, που νιώθει την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα της ή και πρώτη πλέον. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με την Ελ. Αγκόλι, η οποία, σημειωτέον, δεν προσπάθησε να δρέψει δάφνες γι’ αυτή της την προσφορά. Κάποιοι γείτονες τη δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι έτσι διαδόθηκε και έγινε γνωστή. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη συνεχάρη για το ήθος, την ανθρωπιά, την ετοιμότητα και την προσφορά της, ενώ λίγη ώρα αργότερα με ανάρτησή της στο Facebook τόνισε, μεταξύ άλλων, και τη σημασία του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ευθύνης. «Μέσα από την πρωτοφανή αυτή περιπέτεια που ζει ταυτόχρονα όλος ο κόσμος αναδύεται ο ανθρωπισμός της αλληλεγγύης και της ευθύνης» αναφέρει. «Μια άλλη του μορφή συναντάμε στην καθημερινή εθελοντική προσφορά: μοδίστρες φτιάχνουν μάσκες, δάσκαλοι συνεχίζουν τις παραδόσεις μαθημάτων διαδικτυακά, επιχειρήσεις παρέχουν οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη. Τέτοιες πράξεις μάς δίνουν μια μοναδική ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τις ανθρώπινες αξίες και τον τρόπο που οργανώνουμε τις προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές μας σχέσεις. Μας υπενθυμίζουν επίσης ότι, πάνω απ’ όλα, μας δένει μια κοινή μοίρα που δεν είναι άλλη από την πανανθρώπινη υποχρέωση απέναντι στον Άλλον» τονίζει και προσθέτει: «Σκεπτόμενη αυτό, μου έρχεται στον νου μια φράση του Michel de Montaigne, ενός από τους πιο σημαντικούς ουμανιστές του 16ου αιώνα: ‘Σε κάθε άνθρωπο αναγνωρίζω τον συμπατριώτη μου’».