Πώς έφτασε να μοιάζει η Καστοριά με υγειονομική βόμβα και πως ξεκίνησε το ντόμινο των κρουσμάτων;
Ο τραγικός θάνατος από κορονοϊό, μιας γυναίκας 41 χρονών, μητέρας τριών παιδιών από το μικρό χωριό Γάβρος, παράλληλα με τα 29 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τους 11 «θετικούς» στον ιό γιατρούς και τους 4 συνολικά νεκρούς στον νομό- ο ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο της πόλης-, έχουν τραβήξει όλα τα βλέμματα του πανελληνίου στην Καστοριά.
Η διεθνής έκθεση γούνας στο Μιλάνο το «σημείο μηδέν» της Καστοριάς
Ένα μήνα πριν η Καστοριά φτάσει να αποτελεί μεγάλη είδηση για την εξάπλωση του κορονοϊού σε τοπική κοινωνία, μια μεγάλη διεθνής έκθεση γούνας πραγματοποιούνταν στο Μιλάνο από τις 20 έως τις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Dikaiologitika News από την τοπική κοινωνία της πόλης, στο άνοιγμα της έκθεσης στο Μιλάνο, περίπου 300 γουναράδες ήταν εκεί και δειγμάτιζαν τα προϊόντα τους. Σημειώνεται εδώ ότι η Καστοριά έχει 2 συλλόγους γουνοποιών- τον ΣΕΓ (Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών) και τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς- «Προφήτης Ηλίας».Αυτό που επικρατεί σήμερα στην Καστοριά, έναν ολόκληρο μήνα μετά, είναι μια κατάσταση θυμού σε μεγάλο κομμάτι της πόλης σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις από την παραπάνω μαζική έξοδο στο Μιλάνο.
Τα περισσότερα από τα κρούσματα του κορονοϊού στέλνονται στο ΑΧΕΠΑ, ενώ πολλά άλλα …κάνουν πρώτα μια στάση στο νοσοκομείο της πόλης το οποίο όμως δεν αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς κορονοϊού, παρ’ ότι λόγω της κατάστασης αναγκάστηκε να γίνει. H πίεση που έδωσε στο τοπικό σύστημα υγείας η παραπάνω εξέλιξη με την έκθεση, είναι ανυπολόγιστη αν ευσταθούν αυτά που λέγονται σε όλη την πόλη ότι δεν έγινε σωστή διαχείριση μετά το ταξίδι των επαγγελματιών γουναράδων στην ιταλική πόλη.
Όπως μάλιστα μας αναφέρουν οι καλά πληροφορημένες πηγές, μια στενή συγγενής επιφανούς μέλους του συνδέσμου των γουναράδων, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό, φέρεται να έχει θέση ευθύνης στο «βαριά τραυματισμένο» πια νοσοκομείο της πόλης. Εκεί όπου βρέθηκαν θετικοί στον ιό 11 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο οι οποίοι παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Από παλαιότερη έκθεση γούνας, στην πόλη της Καστοριάς
Εννοείται πως ουδείς μιλά για κάτι άλλο παρά μόνο για αμέλεια ή έλλειψη γνώσης ορισμένων απέναντι στην σοβαρότητα του θέματος. Άλλωστε η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα και η μεταφορά φορέων από την Ιταλία ήταν θέμα χρόνου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του dikaiologitika news, οι γουνοποιοί που είναι επιφανή μέλη της τοπικής κοινωνίας, φαίνεται πως με την επιστροφή τους στην Ελλάδα κάποιοι δεν έδωσαν μεγάλο βάρος στην σοβαρότητα της κατάστασης.
Κάποιοι άλλοι επέλεξαν να επισκεφτούν ιδιώτες γιατρούς για να ελέγξουν την υγεία τους και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι παρατηρήθηκαν κρούσματα που ανάγκασαν τους γιατρούς αυτούς να κλείσουν τα ιατρεία τους καθώς μολύνθηκαν.
Η έκκληση των κατοίκων
Τα περιστατικά χτυπούν αυτή τη στιγμή την πόλη με αμείωτο ρυθμό, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν φτάσει τα 29 και τους κατοίκους να απευθύνουν έκκληση να σταλεί άμεσα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να εξετάσει με μεγαλύτερο βάθος την κατάσταση.
Σημειώνεται εδώ, ότι την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε την πόλη χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα αλλά όσοι γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις λένε ότι θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχουν ιχνηλατηθεί όλοι οι γουναράδες που γύρισαν από το Μιλάνο στα τέλη Φεβρουαρίου. Το αν κάτι τέτοιο έχει γίνει δεν επιβεβαιώνεται, αλλά στην τοπική κοινωνία θεωρείται απίθανο, με την εκτίμηση πως το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ασχολήθηκε με την κατάσταση στο νοσοκομείο χωρίς κανείς να μπορεί να πει αν ακόμα και σήμερα έχουν γνώση για τον μεγάλο αριθμό των γουναράδων που κυκλοφορούσαν στην πόλη μετά το ταξίδι τους.
«Είμαστε 20 ημέρες μπροστά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα» μας είπε πολύ ανήσυχος ο πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο Καστοριάς, Χρήστος Κουσουρής o οποίος χαρακτήρισε την πόλη του τη μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή από όλους τους νομούς στη Ελλάδα. «Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που έχουν νοσήσει εδώ, είναι πιο μικρός από ο, τι στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουμε και 40άρηδες και 50άρηδες ασθενείς. Μας αντιμετωπίζουν όμως ήδη, σαν να είμαστε λεπροί».
Την ίδια στιγμή, η Καστοριά έχει αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο 12 πολίτες για τους οποίους αναμένονται οι απαντήσεις από τα τεστ. Σύμφωνα με τον κο Κοσουρή, εκτός από το ΑΠΘ τα δείγματα στέλνονται και σε 2 ιδιωτικά νοσοκομεία.
Ο πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο Καστοριάς, Χρήστος Κουσουρής
Όπως τόνισε, παρ’ ο, τι έχουν ανοίξει θέσεις για 36μηνες συμβάσεις εργασίας για γιατρούς κανένας γιατρός δεν θέλει να εργαστεί αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο της πόλης. Παρ’ όλα αυτά, το θετικό είναι ότι νοσηλευτές και παρα ιατρικό προσωπικό έχουν αναλάβει ήδη τις θέσεις τους.Την ίδια στιγμή, ο ελλείψεις στο νοσοκομείο είναι αναντίρρητες. «Οι μάσκες που έχουμε, δεν επαρκούν, ούτε είναι οι ενδεδειγμένες, είναι αυτές της μιας χρήσης. Τα δε τεστ πάνε κι έρχονται με ρυθμούς χελώνας. Από τους 350 υπαλλήλους του νοσοκομείου έχουν ελεγχθεί μόνο οι 120, λόγω του ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός τεστ που δέχονται το ΑΠΘ και τα 2 ιδιωτικά νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη».
Η άτυχη 41χρονη
Χθες το απόγευμα, σε άκρως φορτισμένο και δραματικό κλίμα έγινε η κηδεία της 41χρονης γυναίκας από το χωρίο Γάβρος της Καστοριάς, η οποία έχασε την ζωή της από τον κορονοϊό. Η άτυχη γυναίκα είχε άσθμα και σύμφωνα με τα όσα λέγονται είχε λάβει οδηγίες από τον ΕΟΔΥ να παραμείνει σπίτι της. Οι συγγενείς της κάλεσαν την περασμένη Παρασκευή το βράδυ το ΕΚΑΒ αλλά όταν εκείνο έφτασε ήταν πια αργά. Η σορός της παρέμεινε επί 4 ημέρες στο νοσοκομείο της Καστοριάς μέχρι να σταλούν οι απαντήσεις του τεστ για τον κορονοϊό από το ΑΧΕΠΑ.
Στιγμιότυπο από την κηδεία του πρώτου νεκρού από κορονοϊό στην Ελλάδα. Τα ίδια αυστηρά μέτρα ασφαλείας τηρήθηκαν και στην κηδεία της άτυχης 41χρονης
Όπως μας είπε σε ένα πολύ έντονα φορτισμένο κλίμα, ο Γιώργος Kαρακατσάνης, ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών που ανέλαβε την κηδεία της άτυχης γυναίκας, από τη στιγμή που δόθηκε η εντολή να φύγει η σορός της από το νοσοκομείο, όλα (γραφειοκρατικά ζητήματα, προετοιμασία κ.τ.λ) έγιναν σε χρόνο….μηδέν. Στην κηδεία παρευρέθηκαν μόνο ο σύζυγός της, η μητέρα της κι οι αδελφές της και το κλίμα ήταν άκρως δραματικό.
«Δεν ήθελα χρήματα, δεν δέχθηκα καθόλου χρήματα. Για την δική μου ψυχή πάνω από όλα το έκανα, όχι για την οικογένειά της.
Πως να αντέξεις αυτό το άδικο που συμβαίνει στην Καστοριά; Ο παππάς την έψελνε από 6 μέτρα απόσταση και φορώντας διπλή μάσκα, στην εκκλησία δεν πήγαμε καν. Είναι η δεύτερη κηδεία που έκανα σε άνθρωπο που έφυγε από κορονοϊό. Δεν θέλω να δουλεύω αυτή την περίοδο, αχρείαστος να μαι», κατέληξε ο ίδιος συντετριμμένος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από σήμερα το μεσημέρι έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό της 41χρονης στην Καστοριά. Ελέγχονται οι κλήσεις στον ΕΟΔΥ και τι οδηγίες δόθηκαν, άν υπήρξε επικοινωνία με γιατρό και εάν εκτός από χρόνια άσθμα είχε και άλλα προβλήματα υγείας.
Θυμωμένοι οι Καστοριανοί
Τονίζεται σε αυτό το σημείο, ότι τις μέρες που επέστρεψαν οι γουνοποιοί από το Μιλάνο στην Καστοριά, βρισκόμασταν ακόμα σε μια περίοδο που η κατάσταση ήταν πολύ ρευστή από την άποψη των μέτρων ασφάλειας, το ίδιο το Μιλάνο είχε αργήσει ακόμα να συνειδητοποιήσει τι γινόταν, κόσμος έμπαινε κι έβγαινε στην διάσημη πόλη χωρίς καμία πρόληψη ενώ έλεγχος σε αεροδρόμια και πτήσεις δεν υπήρχει ούτε από εκεί (παρ’ ο, τι η κατάσταση είχε προχωρήσει) αλλά ούτε κι από εδώ.
Υπενθυμίζεται, όμως, παράλληλα ότι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του στις 26 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη από Ελληνίδα που είχε επισκεφτεί επίσης το Μιλάνο οπότε και η σχετική μέριμνα θα έπρεπε να είχε ληφθεί.
Πάντως, παρά την ομολογούμενη έλλειψη των οδηγιών, σε εκείνη την πολύ αρχική φάση, μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας της Καστοριάς παραμένει σήμερα πολύ θυμωμένο με κάποιους ανθρώπους καθώς κατά την άποψη των ντόπιων, οι έμποροι παρέμειναν για καιρό πολύ….χαλαροί σε σχέση με αυτό που στην συνέχεια εμφανίστηκε στην Καστοριά. Σήμερα η πανέμορφη πόλη θυμίζει πόλη «φάντασμα» με όλους τους κατοίκους κλειδαμπαρωμένους σπίτια τους.