Την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Νίκος Μπίστης, με επιστολή του στον γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη – Δείτε την ανακοίνωση
Στο ίδιο κείμενο αφήνει αιχμές για τους «δελφίνους» ενώ ρίχνει το βάρος στις αποτυχίας σε ανθρώπους που βρίσκονταν γύρω από τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό…
Τη συστράτευσή του με τη Δημοκρατική Αριστερά, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του κ.Φ. Κουβέλη για την ανασυγκρότηση του χώρου δημοκρατικού σοσιαλισμού, σηματοδοτεί η αποχώρηση του κ. Ν. Μπίστη από το ΠαΣοΚ.
Χωρίς να μιλά, προσώρας τουλάχιστον, για προσχώρησή του στη ΔΗΜΑΡ, ο πρώην υφυπουργός επί κυβέρνησης κ. Κ. Σημίτη και υπέρμαχος της συγκρότησης ενός ευρύτερου προοδευτικού κεντροαριστερού χώρου, προανήγγειλε ότι «στις επόμενες εκλογές θα βοηθήσω τη Δημοκρατική Αριστερά».
Εστιάζοντας στους λόγους που τον οδήγησαν σε παραίτηση από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, ο κ. Μπίστης τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βόλου «Marconi»: «Εγώ είχα τις διαφωνίες μου εδώ και πάρα πολύ καιρό και επειδή τώρα τελειώνει ένα κεφάλαιο και δεν θέλω να εμπλακώ στο καινούργιο, που θα είναι η διαδοχή στον χώρο του ΠαΣοΚ και έχοντας εκφράσει έγκαιρα και όχι εκ των υστέρων και άνευ λόγου τις διαφωνίες μου, διότι τώρα όσοι τις εκφράζουν τις εκφράζουν με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, θεωρώ ότι μπορώ να κλείσω αυτό το κεφάλαιο».
Και όταν ρωτήθηκε αν προσχωρεί στη Δημοκρατική Αριστερά απάντησε: «Στις επόμενες εκλογές θα βοηθήσω τη Δημοκρατική Αριστερά. Αυτό μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή».
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν είναι τυχαίο ότι το περασμένο Σάββατο (10/12) – δύο ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της παραίτησής του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ – για πρώτη φορά σε επίσημο κομματικό κείμενο της Δημοκρατικής Αριστεράς γίνεται μνεία, χωρίς να τα κατονομάζει, σε στελέχη που κινούνται γύρω από το περιοδικό «Μεταρρύθμιση» (ο κ. Μπίστης είναι εκ των κορυφαίων πολιτικών στελεχών που συσπειρώνονται στο περιοδικό αυτό) και στους «Ελεύθερους Πολίτες» (κίνηση στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ κ.κ. Β. Οικονόμου, ανεξάρτητος βουλευτής, και κ. Μ. Γιομπαζολιάς).
Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο γραμματέας της, κ. Σπ. Λυκούδης, στην εισήγησή του, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, ανέφερε σχετικά με τις συνεργασίες: «Η απόφαση της Κ.Ε. για πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού μάς οδηγεί στα μεγαλύτερα δυνατά ανοίγματα στον χώρο. Ηδη έχουν εκδηλώσει το πολιτικό τους ενδιαφέρον οι «Ελεύθεροι Πολίτες», στελέχη που κινούνται γύρω από περιοδικό «Μεταρρύθμιση» και άλλα πολιτικά, Αυτοδιοικητικά και κοινωνικά στελέχη του προοδευτικού χώρου».
Οι επαφές και οι συζητήσεις μεταξύ των κ.κ. Κουβέλη και Μπίστη έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, στο πλαίσιο των πολιτικών ζυμώσεων με επίκεντρο τις εξελίξεις στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικό πεδίο.
Η κεντροαριστερά και η ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Εχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Μπίστης, στην επιστολή παραίτησης από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ , την οποία απέστειλε τη Δευτέρα στον γραμματέα του κόμματος κ. Μ. Καρχιμάκη, ανέφερε ότι επιμένει πως η διέξοδος από την κρίση και η ανάταξη της χώρας απαιτεί την ευρύτατη συμπαράταξη των δυνάμεων «μιας σύγχρονης φιλοευρωπαϊκής αριστεράς και μιας ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας».
Και κατέληγε: «Η λύση θα έχει προοδευτικό πρόσημο. Δεν θα είναι έργο ούτε της δεξιάς, ούτε μιας συγκυβέρνησης αποτυχόντων, ούτε ενός σχήματος με ακροδεξιά στίγματα, ούτε μιας συνάθροισης τεχνοκρατών ευρέος φάσματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, της συγκρότησης μιας σύγχρονης κεντροαριστεράς θα εργαστώ στο μέλλον».
Πάντως, στη ΔΗΜΑΡ, μετά την αποχώρηση στελεχών της που κατηγόρησαν την ηγεσία της για την απορριπτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου, υπήρξαν παρενέργειες , από την άλλη, που συνδέονται με τα «εκσυγχρονιστικά» ανοίγματα.
Κομβικό σημείο, όπως όλα δείχνουν, οι επαφές με το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό ΠαΣοΚ και η εκδήλωση του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» – ομιλητές ήταν ο κ. Κουβέλης, ο κ. Μπίστης, ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης ενώ χαιρέτισε ο κ. Π. Αυγερινός και παρέστη ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτη.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή και αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ η κυρία Βάσω Σκλαβούνου (πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς), ασκώντας κριτική από τα… αριστερά κατά της πολιτικής που ακολουθεί η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ: την εγκάλεσε ότι προσπαθεί να γίνει αστικό κυβερνητικό κόμμα.
Αναλυτικά η επιστολή του Ν. Μπίστη
«Με την επιστολή αυτή σας ενημερώνω για την απόφαση μου να αποχωρήσω από το ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια να παραιτηθώ και από το Εθνικό Συμβούλιο. Οι λόγοι της συμπόρευσης μου με το ΠΑΣΟΚ το 2000 έχουν προ πολλού εκλείψει. Πρακτικά, όπως απεδείχθη, από το 2004. Έκτοτε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δειλά στην αρχή και με επιταχυνόμενους ρυθμούς στην συνέχεια απομακρύνθηκε από αρχές, θέσεις και πρακτικές που είχαν κινητοποιήσει ένα τμήμα της ανανεωτικής αριστεράς το οποίο αρνούμενο την μετάλλαξη του ΣΥΝ συμπαρατάχθηκε με τον Κώστα Σημίτη και το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα.
Χωρίς σχέδιο, χωρίς ιδεολογικό στίγμα, με αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες πολιτικές και με διαλυτικές μοναρχικές συμπεριφορές στο εσωτερικό του κόμματος ήταν αναπόφευκτη η αδυναμία της ηγεσίας να ανταποκριθεί στο έργο της ανόρθωσης της χώρας μετά την καταστροφική πενταετία της ΝΔ. Από το «λεφτά υπάρχουν» κατέληξε στο μνημόνιο χωρίς καμία διαπραγματευτική δύναμη ενώ ώριμες μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν . Η χώρα συνέχισε την καθοδική της πορεία και μοιραία οδηγήθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας με δραματικές συνέπειες για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Όλα αυτά δεν τα λέω εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς. Γνωρίζετε ότι αποτελούσαν το μόνιμο και διαρκές περιεχόμενο των παρεμβάσεων μου στα όργανα του κόμματος και στον δημόσιο λόγο μου.
Η ευθύνη για την πορεία που ακολουθήθηκε δεν βαρύνει μόνο τον Γ. Παπανδρέου και τους προσωπικούς του φίλους . Βαρύνει και τα στελέχη που δεν αντιτάχθηκαν αλλά στην καλύτερη περίπτωση σιωπούσαν όταν δεν επικροτούσαν. Τεράστια είναι η ευθύνη των στελεχών εκσυγχρονιστικής προέλευσης που εύκολα ενσωματώθηκαν στην νέα κατάσταση και στήριξαν την νέα ηγεσία σε κάθε της αλλοπρόσαλλη πρωτοβουλία την ώρα που διασκορπιζόταν μια ολόκληρη περιουσία της περιόδου 1996-2004. Διαπιστώνω ότι μετά το απόλυτο αδιέξοδο που προέκυψε με το δημοψήφισμα και την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου πολλοί στο ΠΑΣΟΚ ανακάλυψαν μια κριτική διάθεση την οποία είχαν επιμελώς αποκρύψει. Τώρα όμως είναι αργά και αυτή η όψιμη αντίδραση δεν πείθει.
Η επιστολή αυτή είναι εδώ και πολύ καιρό στο συρτάρι μου. Την κράτησα εκεί όσο διαρκούσε η επώδυνη διαδικασία που τερματίστηκε τυπικά με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, γιατί δεν ήθελα να αθροιστεί με μια απολιτική και άνευ σημασίας γκρίνια βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ η με συμπεριφορές αξιοπρεπείς μεν αλλά αντίθετες με τον δικό μου ιδεολογικό προσανατολισμό. Ένας επί πλέον λόγος για την παραίτηση μου είναι ότι δεν επιθυμώ να αναμιχθώ στις ψυχοφθόρες και με έντονο το προσωπικό στοιχείο διαδικασίες για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, εάν και όταν τις δρομολογήσει ο Γ. Παπανδρέου. Επιμένω ότι η διέξοδος από την κρίση και η ανάταξη της χώρας απαιτεί την ευρύτατη συμπαράταξη των δυνάμεων μιας σύγχρονης φιλοευρωπαϊκής αριστεράς και μιας ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας. Η λύση θα έχει προοδευτικό πρόσημο. Δεν θα είναι έργο ούτε της δεξιάς, ούτε μιας συγκυβέρνησης αποτυχόντων, ούτε ενός σχήματος με ακροδεξιά στίγματα, ούτε μιας συνάθροισης τεχνοκρατών ευρέως φάσματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, της συγκρότησης μιας σύγχρονης κεντροαριστεράς θα εργαστώ στο μέλλον».
Πρώτο Θέμα και ΒΗΜΑ