To Εθνικό Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο Παιδιατρικής Αιματολογίας, Ογκολογίας και Ανοσολογίας “Δημήτρης Ρογκατσοβ” της Μόσχας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα παιδιατρικής ογκολογίας στον κόσμο. Μ’ αυτό συνεργάζεται κατά τα τελευταία τρία χρόνια η συντοπίτισσά μας Μαριάνθη Παπαδημητρίου, παιδαγωγός, ψυχολόγος και υποψήφια διδάκτωρ με εξειδίκευση στη νοσοκομειακή εκπαίδευση.
Φέτος γιόρταζαν πέντε χρόνια από την έναρξη του προγράμματος «Το σχολείο που νοιάζεται».
Η Μαριάνθη Παπαδημητρίου ήταν προσκεκλημένη ως πρώτη κεντρική ομιλήτρια στο συνέδριο, που έλαβε χώρα στο διήμερο 1ης και 2ας Νοεμβρίου.
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου βραβεύτηκε για την προσωπική συνεισφορά στη δημιουργία ενός πλήρους εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για παιδιά που βρίσκονται σε μεγάλης διάρκειας θεραπεία σε οργανισμούς και κέντρα ιατρικής περίθαλψης της ρωσικής Ομοσπονδίας και για την ενεργό συμμετοχή στην διεκπεραίωση του προγράμματος «Το σχολείο που νοιάζεται».
Το βραβείο της απενεμήθη από τον Σεργκέι Σαρίκοφ, επικεφαλής του προγράμματος, παρουσία της Υφυπουργού παιδείας Τατιάνας Σινγιουγκίνα και των ιδρυτών του προγράμματος Αλεξάντερ Ρουμιάντσεφ, καθηγητή παιδιατρικής ογκολογίας και Ευγκένι Γιάμπουργκ ακαδημαϊκό, μέλος της Παιδαγωγικής Ρωσικής Ακαδημίας.
Η κυρία Παπαδημητρίου έδωσε συνέντευξη στη ρωσική κρατική τηλεόραση, στην οποία ανέφερε περίληψη του περιεχομένου της εισήγησής της, που είναι η ακόλουθη: Τα παιδιά με χρόνιες και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις αποτελούν ένα πολύ ευάλωτο μέρος του παιδικού πληθυσμού μίας χώρας. Πρωτοβουλίες όπως «Το σχολείο που νοιάζεται» είναι εξαιρετικά σημαντικές προκειμένου τα παιδιά αυτά να λάβουν την ψυχοπαιδαγωγική υποστήριξη που χρειάζονται, και να αναπτύξουν μία αίσθηση κανονικότητας, νοήματος και συνέχειας στη ζωή τους αλλά κυρίως ελπίδας ότι θα γίνουν καλά, πως αυτό είναι απλώς ένα στάδιο το οποίο θα περάσει και θα υπάρξει ζωή, θα υπάρξει μέλλον ξανά. Ακόμη, όμως, και όταν η ελπίδα για ζωή είναι πολύ μικρή προγράμματα σαν αυτό προσφέρουν υποστήριξη στο παιδί και στην οικογένειά του μέχρι το τέλος και προσπαθούν να κάνουν τις τελευταίες μέρες του παιδιού πιο όμορφες, πιο ζεστές και ανθρώπινες.
Μίλησε ακόμη για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων (κυβερνητικών και μη) αλλά και των διεθνών οργανισμών όπως του H.O.P.E. (Hospital Organisation of Paedagogues in Europe) για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου υποστήριξης των πολύπλευρων αναγκών των παιδιών αυτών καθώς και διαφύλαξης του δικαιώματός τους για πρόσβαση σε μία εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους τόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους όσο και μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.
Παραθέτουμε το ρεπορτάζ της τηλεόρασης. Η Μαριάνθη Παπαδημητρίου εμφανίζεται προς το τέλος αυτού.
Το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του κεντρικού καναλιού Channel 1: