Χιλιάδες παγκόσμιοι ηγέτες, ειδικοί και ακτιβιστές συμμετέχουν αυτήν την εβδομάδα στη διάσκεψη με τίτλο Women Deliver που πραγματοποιείται στον Καναδά και θα εξετάσει θέματα όπως οι ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες στην εκπαίδευση, οι μισθολογικές ανισότητες, η θέση τους στην οικονομία και πολλά άλλα θέματα που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων.
Σύμφωνα με στοιχεία, σε ολόκληρο τον κόσμο οι γυναίκες κερδίζουν σχεδόν τα μισά σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο κάνει λόγο για μισθολογικό χάσμα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών σχεδόν 51% το 2018. Με τον παρόντα ρυθμό εξέλιξης θα χρειαστούν 108 χρόνια για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα και 202 χρόνια μέχρι να υπάρξει μισθολογική ισότητα.
Σύμφωνα με την λίστα του Fortune ανάμεσα στις 500 αμερικανικές εταιρείες υψηλότερου κέρδους ποσοστό μικρότερο του 7% έχουν επικεφαλής γυναίκες. Αλλά ακόμη και έτσι είναι καλύτερα σε σχέση με το 5% που ήταν πριν από έναν χρόνο.
Επίσης, μόνο 17 επικεφαλής κρατών το 2018 ήταν γυναίκες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Οι γυναίκες κατέχουν το 18% των υπουργικών θέσεων σε όλον τον κόσμο και το 24% των βουλευτικών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο μια στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, συνήθως από τον σύντροφό της, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μια στις δύο γυναίκες σε όλον τον κόσμο δολοφονείται από τον σύντροφό της ή από κάποιον συγγενή της. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι ένας στους 20.
Περίπου 87.000 γυναίκες υπήρξαν το 2017 θύματα γυναικοκτονίας–δηλαδή η δολοφονία γυναικών μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες- σύμφωνα με τη Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Οι περισσότερες από τις μισές δολοφονούνται από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή. Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο στην Αφρική και κινδυνεύουν περισσότερο να δολοφονηθούν στην Ευρώπη από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή.
Στην ΕΕ, 45% με 55% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15, σύμφωνα με μια έρευνα της Υπηρεσίας για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του ΟΗΕ.
Επτά στα 10 θύματα διακίνησης ανθρώπων σε όλον τον κόσμο είναι γυναίκες και κορίτσια και περισσότερες από τρεις στις 4 διακινούνται με στόχο την σεξουαλική εκμετάλλευση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Ανθρώπινη Διακίνηση της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων σε 30 χώρες όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF. Η UNICEF έχει ανακοινώσει ότι η πρακτική είναι «σχεδόν οικουμενική» στη Σομαλία, τη Γουινέα και το Τζιμπουτί όπου ο αριθμός αυτός ανάμεσα στα κορίτσια και τις γυναίκες ξεπερνά το 90%.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι παιδικοί γάμοι είναι περισσότερο συχνοί στην υποσαχάρια Αφρική, όπου 3,4 εκατομμύρια παιδιά παντρεύονται κάθε χρόνο. Σε διεθνές επίπεδο ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύονται από παιδιά κορυφώθηκε το 2005 φτάνοντας στα 13 εκατομμύρια περίπου και μειώθηκε σε λιγότερο από 11 εκατομμύρια το 2017.
in