Την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που θα οδηγήσει σε μείωση των κατώτατων μισθών και σε δημιουργία ειδικών ζωνών απασχόλησης ετοιμάζει η κυβέρνηση υπό τις ευλογίες της τρόικας. Οι μισθοί Ινδίας στον ιδιωτικό τομέα είναι η βασική απαίτηση της τρόικας, που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νέο Μνημόνιο. Συνδικαλιστές, εργοδότες, υπουργείο Εργασίας και τρόικα ακονίζουν τα ξίφη τους, αφού την επόμενη εβδομάδα η αντιπροσωπία των δανειστών της χώρας, που έρχεται στην Αθήνα, πρόκειται να θέσει μετ’ επιτάσεως τη συγκεκριμένη απαίτηση. Μάλιστα, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που έπιασαν ξανά από χθες δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών, έκαναν συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα, εισπράττοντας από τα στελέχη του υπουργείου απαντήσεις για «συναντήσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που δεν έχουν ακόμα οριστεί».
Από την τρόικα τίθεται και θέμα δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) σε διάφορα σημεία της χώρας. Πρόκειται για την πάγια θέση των δανειστών της χώρας, για την οποία έχει εκφραστεί θετικά στο παρελθόν και ο «υπερπρωθυπουργός» Χορστ Ράιχενμπαχ. Ηδη έχουν επιλεγεί μεγάλες περιφέρειες, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Θράκη, στις οποίες η ανεργία κινείται σταθερά πάνω από 20%, για να ξεκινήσει η εφαρμογή των ΕΟΖ. Θα αφορά επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων (π.χ. κλωστοϋφαντουργία) και θα γίνεται σε συνεργασία και με αντίστοιχες εταιρίες σε γειτονικές χώρες, για παράδειγμα Βουλγαρία και Σκόπια. Κοινή συνισταμένη οι μισθοί, που θα συμφωνηθεί για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην περιοχή αυτή να είναι πολύ χαμηλότεροι της ΕΓΣΣΕ, επίσης για λόγους αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Μιλάμε δηλαδή για μηνιαίους μισθούς των 300-400 ευρώ καθαρά.
Ενδεικτικό του τι έρχεται για τους μισθούς των εργαζομένων είναι ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν εντονότατες πιέσεις από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προς στελέχη και του υπουργείου Εργασίας, για να εφαρμοστούν οι διατάξεις που αφορούν τις προσλήψεις νέων έως 25 ετών με μισθούς στα 590 ευρώ μεικτές αποδοχές, δηλαδή 20% κάτω και από τον κατώτατο μισθό που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Στις απαντήσεις του υπουργείου Εργασίας, ότι δεν μπορούν να πιέσουν τις επιχειρήσεις για να κάνουν προσλήψεις, τα τεχνικά κλιμάκια άφηναν υπονοούμενα για μελλοντική απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης βάσει της οποίας ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 751 ευρώ μεικτά (περίπου 600 καθαρά).
Πρόκριμα για το τι έρχεται είναι οι πρώτες επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και αποκαλύπτουν τις διαθέσεις των εργοδοτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη στις 29 Νοεμβρίου σε μεγάλη εταιρία γάλακτος, στην οποία οι μισθοί μειώνονται οριζόντια για όλους τους εργαζομένους, με κατώφλι την ΕΓΣΣΕ. Με τις κλαδικές συμβάσεις να είναι πια παρελθόν, η μείωση μισθού για τους υπαλλήλους κυμαίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση από 10% έως 40%. Η πρόχειρη σύσταση Ενώσεων Προσώπων από «πρόθυμους» εργαζομένους να υπογράψουν ό,τι η διοίκηση επιβάλλει λύνει τα χέρια της εργοδοσίας. Το μοναδικό «εμπόδιο» που παραμένει ως τώρα για τους εργοδότες είναι η ΕΓΣΣΕ.
Συνδικαλιστικές πηγές τόνιζαν ότι δεν έχουν ακόμα δεχτεί επίσημη πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση της εθνικής συλλογικής σύμβασης. «Αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση ότι δεν θα τεθεί θέμα επαναδιαπραγμάτευσης ή πολύ περισσότερο κατάργησης της Εθνικής Γενικής, εμείς δεν προσερχόμαστε σε κανέναν διάλογο» τονίζουν ανώτατα στελέχη της ΓΣΕΕ. «Η ΕΓΣΕΕ έχει ισχύ για τρία χρόνια και εμείς τιμούμε τις υπογραφές μας» σημειώνουν με νόημα. Απαντούν έτσι στη μόνη επίσημη τοποθέτηση για το θέμα που έχει γίνει από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος έχει κάνει λόγο για ανάγκη παγώματος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.