Μια από τις βασικές επιδιώξεις του Facebook το τελευταίο διάστημα είναι η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, των λεγόμενων δηλαδή fake news.
Ειδικά, όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές 2019 που θα γίνουν σε τρεις εβδομάδες, το θέμα έχει γίνει πλέον υψίστης προτεραιότητας. Φυσικά, η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν αντιμετωπίζει εξ ολοκλήρου μόνη της τα fake news. Το σημαντικότερο «όπλο» της είναι η συνεργασία με ανεξάρτητους συμβούλους σε ολόκληρο τον κόσμο. Όσον αφορά την Ελλάδα αυτόν τον ρόλο θα αναλάβουν τα Ellinika Hoaxes, όπως ανακοίνωσε το Facebook.
Ο ρόλος του οργανισμού επαλήθευσης γεγονότων στην Ελλάδα θα είναι η εξέταση και η αξιολόγηση κάθε είδησης που θα υπάρχει στο Facebook. Ο Θεόδωρος Δανιηλίδης, ιδρυτής των Ellinika Hoaxes, δήλωσε για τη συμφωνία: «Τα Ellinika Hoaxes απολαμβάνουν πλέον διεθνούς αναγνώρισης για την εγκυρότητα και τον επαγγελματισμό τους στη δημοσιογραφική έρευνα και ειδικότερα στην επαλήθευση ειδήσεων. Η συνεργασία με το Facebook θα μας προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες για άμεση ανταπόκριση στη μάστιγα της παραπληροφόρησης, η οποία αποτελεί απειλή για τα θεμέλια της δημοκρατίας».
Τι είναι το FactCheckEU, που λαμβάνει μέρος η Ελλάδα, ποιες οι άλλες χώρες του προγράμματος
Όλοι οι συνεργάτες του Facebook όσον αφορά την επαλήθευση των γεγονότων πρέπει να λάβουν έγκριση από το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου ενημέρωσης. Το συγκεκριμένο δίκτυο εφαρμόζει πρότυπα όπως η μη εξωστρέφεια, αλλά και η διαφάνεια όλων των πηγών. Παράλληλα, οι συνεργάτες αυτοί αποτελούν μέρος μια προσπάθειας του IFCN, με το όνομα FactCheckEU ενόψει ευρωεκλογών. Στόχος είναι ο έλεγχος του περιεχομένου που σχετίζεται με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από σήμερα όλοι οι συμμετέχοντες στο FactCheckEU θα μπορούν να αναθεωρήσουν και να αξιολογήσουν αιτήματα στο Facebook.
Συνολικά στο πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος 21 συνεργάτες, που ελέγχουν το περιεχόμενο 14 γλωσσών. Κροατικά, Δανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Λιθουανικά, Πολωνικά, Σουηδικά και Νορβηγικά. Όταν κάποιος συνεργάτης κρίνει μια είδηση ως ψευδή, εκείνη εμφανίζεται χαμηλότερα στη ροή. Έτσι, μειώνεται σημαντικά η διασπορά της στο κοινό. Παράλληλα, οι σελίδες και οι τομείς που δημοσιεύουν επανειλημμένα fake news θα δουν τη διασπορά τους να μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα θα χάσουν την ικανότητα τους να δημιουργούν έσοδα και διαφημίσεις. Αυτό θα δώσει μια σημαντική βοήθεια στην εξάλειψη των fake news με σκοπό το οικονομικό κέρδος. Από την εμπειρία του Facebook, όταν μια είδηση χαρακτηρίζεται ως ψευδής, έχει μειωθεί έως και κατά 80% η εξάπλωση της στο κοινό.
Στόχος του Facebook η εξάλειψη των fake news
Η Laura Bononcini, Διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη συνεργασία μας στην Ελλάδα με τα Ellinika Hoaxes με βάση την προτεραιότητά μας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Facebook και στην Ελλάδα, εν όψει των προσεχών Ευρωεκλογών. Η παραπληροφόρηση είναι ένα πολύπλοκο και εξελισσόμενο πρόβλημα και επενδύουμε πολύ για την επίλυση του, διότι πιστεύουμε ότι παρέχουμε χώρο για συζητήσεις των πολιτών κατά την περίοδο των εκλογών. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η συζήτηση αυτή είναι ασφαλής, αυθεντική και ακριβής».
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το Facebook, το εν λόγω πρόγραμμα είναι σύμφωνο με το τριμερές πλαίσιο της εταιρείας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της αυθεντικότητας των ειδήσεων. Το Facebook προσπαθεί να αφαιρέσει λογαριασμούς και συνολικά κάθε περιεχόμενο που παραβιάζει τα κοινοτικά πρότυπα ή τις πολιτικές διαφημίσεις. Έτσι, μειώνεται η η διασπορά ψευδών ειδήσεων στο κοινό και μη αυθεντικού περιεχομένου, όπως είναι το clickbait. Παράλληλα, ενημερώνει το κοινό, δίνοντας του περισσότερες πληροφορίες για τις ενημερώσεις που παρακολουθούν.
pagenews