Στο αρχείο θα θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς τον φάκελο και για άλλους πολιτικούς που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση της Novartis. Ετσι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις όσον αφορά την δικογραφία και για άλλους πολιτικούς, από τους πέντε συνολικά για τους οποίους η έρευνα παραμένει ανοικτή.

Σημειώνεται ότι στο αρχείο έχουν ήδη τεθεί οι δικογραφίες για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Παναγιώτη Πικραμένο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ μόνον για τον Ανδρέα Λοβέρδο ο σχετικός φάκελος έχει αποσταλεί στη Βουλή, προκειμένου να δοθεί άδεια του κοινοβουλίου να εξεταστεί το πιθανό αδίκημα της δωροδοκίας. Η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου θα γίνει την Παρασκευή, ενώ μετά αναμένεται να κληθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς για να δώσει εξηγήσεις.

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου από τις αρχειοθετήσεις
Οι νέες αρχειοθετήσεις προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού καταρρέει έτσι το κυβερνητικό αφήγημα ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», όπως είχε δηλώσει έξω από του Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι οι αρχειοθετήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, ενώ τελικά στο αρχείο η υπόθεση θα μπει για τους περισσότερους από τους πέντε πολιτικούς για τους οποίους η έρευνα μένει ανοικτή. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα παραμένει ανοιχτή για λίγα 24ωρα ακόμα…για τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, φαίνεται να δικαιώνουν την τοποθέτηση της αντιπολίτευσης που είχε μιλήσει από την πρώτη στιγμή για στημένη υπόθεση και για σκευωρία, βάλλοντας κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, που με αμφισβητούμενες καταθέσεις- ορισμένες μάλιστα είχαν δει το φως της δημοσιότητας πριν κατατεθούν- είχαν εμπλέξει δέκα πολιτικούς στην υπόθεση. Από την εξέλιξη της έρευνας στην διάρκεια της οποίας δεν βρέθηκε ούτε ένας ύποπτος λογαριασμός η έμβασμα ικανοί να στοιχειοθετήσουν τα αδίκημα του μαύρου χρήματος, οδηγήθηκε η υπόθεση ουσιαστικά στο αρχείο. Την ίδια στιγμή πάντως η παραμονή στη θέση της επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, αναμένεται να επισπεύσει τις διαδικασίες για ολοκλήρωση ενός σημαντικού τμήματος της υπόθεσης.

Ανανεώθηκε η θητεία της Ελένης Τουλουπάκη
Η θητεία της εισαγγελέως ανανεώθηκε για δύο ακόμα χρόνια, με την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου. Βασικό στοιχείο που οδήγησε τους συναδέλφους της στην ψήφιση της παραμονής της κ. Τουλουπάκη στην θέση της, παρά τις βολές που έχει δεχθεί, ήταν η πεποίθηση πολλών οτι μόνο έτσι θα τρέξει η υπόθεση της Novartis και θα ολοκληρωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο Αρειος Πάγος επέλεγε άλλον εισαγγελέα, τότε οι έρευνες θα καθυστερούσαν, διότι ο νέος εισαγγελέας θα χρειάζονταν πολύ χρόνο για να ενημερωθεί.



Να σημειωθεί πάντως στα παράδοξα της υπόθεσης, ότι ενώ έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που η δικογραφία της Novartis γύρισε από τη Βουλή πίσω στη δικαιοσύνη, το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας για την χρονική περίοδο που ερευνά η Δικαιοσύνη, δεν έχει ακόμα κληθεί από τις δικαστικές αρχές σε κατάθεση. Και αυτό παρά το γεγονός οτι οι μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι ο Φρουζής προσωπικά έκανε τις πληρωμές στα πολιτικά πρόσωπα, με χρήματα που κουβαλούσε σε τροχήλατες βαλίτσες και σε σακίδια.

Ο δικηγόρος του δήλωσε πρόσφατα ξανά, ότι ο πελάτης του δεν είχε συναντήσεις με τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως υποστηρίζουν οι μάρτυρες, και πρόσθεσε ότι οι λογαριασμοί του έχουν ερευνηθεί επισταμένως και δεν έχει βρεθεί κάτι ύποπτο, ούτε εκροές που να δημιουργούν υπόνοιες για διακίνηση πολιτικού χρήματος.

Δεν «έβγαλε» πολιτικούς ούτε η έρευνα του FBI
Αλλωστε τόσο η έρευνα του FBI όσο και ο εσωτερικό έλεγχος που έκανε η μητρική εταιρεία Novartis επιβεβαίωσαν αυτό που προκύπτει από τις έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς ότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να πιστοποιούν χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Αφού όπως σημειώνεται δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε κανένα από τους δέκα πολιτικούς που ελέγχθηκαν ούτε σε συγγενείς τους, ούτε σε συνεργάτες τους, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό.

Η υπόθεση πάντως πολιτικά δεν παίρνει τέλος αφενός λόγω της εκκρεμότητας της δικογραφίας του Ανδρέα Λοβέρδου, που έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει να αρθεί η ασυλία του, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές αν από τα 5 πρόσωπα για τα οποία υποτίθεται ότι συνεχίζεται η έρευνα, οι δικογραφίες θα μπούν όλες στο αρχείο. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως για ένα ακόμα πρόσωπο θα ζητηθεί η άρση της ασυλίας ώστε η έρευνα να συνεχιστεί.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.