Το ξέρατε ότι η απώλεια ενός αγαπημένου μπορεί πραγματικά να διαλύσει την καρδιά σας; Ισχύει και μάλιστα οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γιατί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ακραίο συναισθηματικό στρες προκαλεί μια «καταιγίδα» του ανοσοποιητικού συστήματος που κατακλύζει την καρδιά.

Το σύνδρομο της «διαλυμένης καρδιάς» – μια κατάσταση που πιστεύεται ότι επηρεάζει 6.000 άτομα μόνο στην Βρετανία κάθε χρόνο – συμβαίνει όταν η οξεία δυσφορία προκαλεί προσωρινή παύση των μυών της καρδιάς.

Το σύνδρομο Takotsubo μπορεί να προκληθεί από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή έναν χωρισμό

Το σύνδρομο Takotsubo μπορεί να προκληθεί από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή έναν χωρισμό

Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις προκαλούνται από ξαφνικές συναισθηματικές διαταραχές, που συχνά είναι αποτέλεσμα πένθους ή χωρισμού.

Επίσημα είναι γνωστό ως σύνδρομο Takotsubo και τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν δύσπνοια και πόνο στο στήθος – και ως εκ τούτου συχνά μπερδεύεται με καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την καρδιακή προσβολή, οι ασθενείς δεν υποφέρουν από απόφραξη των αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα.

Αντ’ αυτού, υπάρχει προσωρινή εξασθένηση των καρδιακών μυών και της αριστερής κοιλίας, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ωθήσει σωστά το αίμα γύρω από το σώμα.

Όταν οι επιστήμονες στην Ιαπωνία ανακάλυψαν για πρώτη φορά το πρόβλημα πριν από 30 χρόνια, σκέφτηκαν ότι η κοιλία σχημάτιζε ένα παρόμοιο σχήμα με αυτό του χταποδιού – ή takotsubo στα γιαπωνέζικα – με έναν στενό λαιμό και ένα στρογγυλό πυθμένα.

Μέχρι τώρα, οι ειδικοί δεν ήταν σίγουροι τι ακριβώς το προκαλούσε αυτό.

 

Η νέα έρευνα, από εμπειρογνώμονες στα πανεπιστήμια του Αμπερντίν, της Γκασλόβης και του Εδιμβούργου, αποκάλυψε πως η καρδιά δέχεται επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation, έδειξε επίσης ότι τα σημάδια της επίθεσης ήταν ακόμη παρόντα ακόμη και μετά από διάστημα 5 μηνών, που εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι παραμένουν σε άσχημη κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 55 ασθενείς με οξύ σύνδρομο Takotsubo χρησιμοποιώντας εξελιγμένες ακτινογραφίες. Οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις σοβαρής φλεγμονώδους ανοσολογικής αντίδρασης στις καρδιές αυτών που είχαν πληγωθεί πολύ.

Τα συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής.

Η καθηγήτρια Ντάνα Ντόουσον, που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς προκαλεί μια καταιγίδα στο ανοσοποιητικό σύστημα που έχει ως αποτέλεσμα την οξεία φλεγμονή στον καρδιακό μυ. Ο καρδιακός μυς διαχέει τα φλεγμονώδη σήματα που κυκλοφορούν στο σώμα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν αυτή είναι η αιτία του ίδιου του συνδρόμου αυτού ή αν είναι απλά μια αντίδραση. Αλλά προσφέρει μια πρώτη πλατφόρμα για τον σχεδιασμό μελλοντικών πιθανών θεραπευτικών παρεμβάσεων σε αυτή την κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει καμία θεραπεία».

Η ομάδα πιστεύει ότι η ανακάλυψή τους μπορεί τελικά να ανοίξει τον δρόμο για αντιφλεγμονώδεις θεραπείες για την θεραπεία του προβλήματος.

Η καθηγήτρια Ντόουσον πρόσθεσε: «Αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτουν ένα σημαντικό και προηγουμένως άγνωστο μηχανισμό στην παθογένεια της καρδιομυοπάθειας Takotsubo».

Ο καθηγητής Μετίν Αβκιράν, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Η καρδιομυοπάθεια Takotsubo είναι μια σοβαρή κατάσταση που προκαλείται από στρες και επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες και ουλές στον καρδιακό μυ. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά στις γνώσεις μας για την υποκείμενη βιολογία. Η ανακάλυψη ότι συνοδεύεται από φλεγμονή μέσα στην καρδιά και στο υπόλοιπο σώμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνες για να καταλάβουμε αν η φλεγμονή προκαλεί καρδιομυοπάθεια Takotsubo και να καθορίσουμε εάν κάποια φάρμακα που θα στοχεύουν στην φλεγμονή θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την διόρθωση του προβλήματος».

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.