Η διάγνωση εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου, όπως η Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ γίνεται συνήθως όταν τα συμπτώματα είναι πλέον πολύ ορατά.

Αλλά ο εγκέφαλος στέλνει πολύ καιρό πριν προειδοποιητικά μηνύματα, ένα εκ των οποίων ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο στις διαταραχές του ύπνου.

Όσοι βλέπουν έντονα όνειρα και κάνουν βίαιες κινήσεις, ή κλωτσούν στη φάση του ύπνου REM διατρέχουν σε ποσοστό 80%-100% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν νευροεκφυλιστικές παθήσεις, λέει η έρευνα των Καναδών επιστημόνων, επισημαίνοντας ότι το σύνδρομο RBD (όπως λέγεται η διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM) μπορεί να εκδηλωθεί έως και 15 χρόνια νωρίτερα από την εμφάνιση των κλασικών συμπτωμάτων των νόσων αυτών.

Φυσικά δεν αποτελούν όλοι οι εφιάλτες προάγγελο της άνοιας, της νόσου Πάρκινσον ή του Αλτσχάιμερ. Το σύμπτωμα που θα πρέπει να μας βάλει σε υποψίες είναι η αυξημένη κινητικότητα στο στάδιο REM του ύπνου, που αποτελεί το ένα τέταρτο του συνολικού χρόνου που κοιμόμαστε. Σ’ αυτό το στάδιο ο σφυγμός κανονικά επιταχύνεται, όπως και η πίεση, τα μάτια κινούνται γρήγορα κάτω από τα κλειστά βλέφαρα, αλλά χαλαρώνουν οι μύες. Στο σύνδρομο RBD, ωστόσο, κινείται ΚΑΙ το σώμα το ίδιο γρήγορα όπως και τα μάτια καθώς μετέχει στα ζωηρά όνειρα. Το συσχετισμό του ύπνου REM και της Αλτσχάιμερ εντόπισε και μια άλλη έρευνα ειδικών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Όπως διεπίστωσαν οι ερευνητές οι συντομευμένες φάσεις ονείρων κατά τον ύπνο αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εκφυλιστικών νόσων, αν και δεν μπόρεσαν μέχρι στιγμής να εξηγήσουν επακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό.

 

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.