Ένας ύπνος εν ώρα εργασίας θεωρείται αιτία απόλυσης ή, έστω, δυσμενών σχολίων από τον εργοδότη. Ωστόσο, δεν έχουν περάσει δα και αιώνες που η μεσημεριανή διακοπή ήταν επιβεβλημένη εδώ στον ευρωπαϊκό Νότο, όπως μπορούν να βεβαιώσουν δεκάδες ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του ’60. Μετά ήρθαν τα συστήματα κλιματισμού και ο μεσημεριανός ύπνος χάθηκε κάπου μεταξύ της ανάγκης για αυξημένη παραγωγικότητα και του χαμένου χρόνου που προκαλούσε το κυκλοφοριακό στους δρόμους των πόλεων.

Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ένας μεσημεριανός ύπνος είναι ό,τι πρέπει για την παραγωγικότητα του εργαζόμενου. Η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ γνώριζαν τις αρετές του μεσημεριανού ύπνου, το αυτό έπραττε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Ενας ύπνος διάρκειας 30-90 λεπτών το απόγευμα, βοηθάει στο να καθαρίσει το μυαλό και να βελτιώσει την παραγωγικότητα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει και ο καθηγητής Βίνσεντ Γουολς που είχε μιλήσει για τις αρετές της σιέστας στην Telegraph.



Ο ίδιος υποστηρίζει πως μετά την έλευση της Βιομηχανικής Επανάστασης οι άνθρωποι μοίρασαν τον χρόνο τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο ύπνος να… εξοβελίζεται στη νύχτα.

Βεβαίως, όσοι είναι γονείς γνωρίζουν σε πόσο βαθιά κόκκινες ενδείξεις μπορεί να φτάσει το γκρινιόμετρο των παιδιών αν τύχει και δεν κοιμηθούν το μεσημέρι, αν τυχόν έχουν μια βραδινή υποχρέωση. Βεβαίως, επίσης, ο μεσημεριανός ύπνος έχει σταθεί αιτία ομηρικών καβγάδων μεταξύ παιδιών και γονέων, η επιστήμη πάντως λέει πως τα νήπια που έχουν χάσει έστω και έναν μεσημεριανό ύπνο εκδηλώνουν άγχος και έχουν λιγότερο ενδιαφέρον για τον κόσμο δίπλα τους. Λογικό, άμα νυστάζεις δεν σκέφτεσαι τίποτα.

Οι Ισπανοί, βεβαίως, που ελέω σιέστα γνωρίζουν κάτι περισσότερο για το θέμα, υποστηρίζουν πως ένας ελαφρύς μεσημεριανός-απογευματινός ύπνος βοηθάει την καρδιοαγγειακή λειτουργία και βελτιώνει την εγρήγορση και τη μνήμη. Όταν λένε σιέστα, όμως, μη φανταστείτε πολυτέλειες, 15 με 30 λεπτά, ίσα δηλαδή να κλείσετε λίγο τα μάτια. Σε κάθε μελέτη που σέβεται τον εαυτό της θα βρείτε και ολίγη… ΝΑΣΑ και στη συγκεκριμένη περίπτωση η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος λένε πως διαπίστωσε ότι ύπνος 40 λεπτών βελτίωσε κατά 34 ως και 100% την ταχύτητα αντίληψης των πιλότων.

Αμα έχει τέτοια αποτελέσματα στους πιλότους, σκεφτείτε τι θαύmaμτα μπορεί να κάνει η σιέστα σε εργαζομένους σε γραφεία ή καταστήματα…

economistas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.