Κλασικό συνοδευτικό στην κουζίνα της Μεσογείου, το χούμους σερβίρεται για πρωινό στην Παλαιστίνη με αγγούρι, τομάτα και λεμονάτα ρεβίθια.
Αυτή είναι η βασική συνταγή του και μπορείτε να παίξετε με τις διάφορες μάρκες ταχίνι του εμπορίου για να βρείτε ποια σας αρέσει περισσότερο. Απλώς σιγουρευτείτε ότι τα ρεβίθια είναι ζεστά όταν τα χτυπάτε στο μίξερ, ώστε να πετύχετε αφράτο αποτέλεσμα.
Για 4-6 άτομα:
- 250 γρ. ρεβίθια
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 90 ml χυμός λεμόνι (ή κατά βούληση)
- 180 γρ. ταχίνι
- ½ κ.γ. σκόνη κύμινο
- 1½ κ.γ. θαλασσινό αλάτι
- ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Μουλιάστε το ρεβίθια αποβραδίς σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό.
- Την επομένη, στραγγίξτε τα και βάλτε τα σε κατσαρόλα νερό (να τα σκεπάζει) με 1 κ.γ. σόδα. Βράστε τα, ξαφρίζοντας τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια του νερού, μέχρι το ρεβίθια να μαλακώσουν αλλά να μην λιώνουν (30-40’).
- Όταν είναι έτοιμα, στραγγίξτε τα και βάλτε τα ζεστά σε ένα μίξερ με το σκόρδο, τον χυμό λεμόνι, το ταχίνι, το κύμινο και 1½ κ.γ. αλάτι.
- Χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίξτε μέσα 4 παγάκια και χτυπήστε για άλλα 2 γεμάτα λεπτά, μέχρι το χούμους να γίνει αφράτο.
- Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι ή το λεμόνι κατά βούληση. Αν σας φαίνεται πολύ πηχτό, ρίξτε ελάχιστο κρύο νερό (το χούμους θα πήξει βέβαια κι άλλο όσο κρυώνει).
- Μεταφέρετε το χούμος σε μπολ και αφήστε να δέσουν τα αρώματα του για 1 ώρα.
- Πριν το σερβίρετε ανοίξτε ένα πηγάδι στο κέντρο και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο. Αν θέλετε, πασπαλίστε με μια πρέζα πάπρικα ή σκόνη κύμινο.
Από το βιβλίο Zaitoun της Yasmin Khan
loading…