Ο «μουσακάς» είναι ταυτισμένος με εμάς, όμως το πιάτο υπάρχει σε όλες τις χώρες που βρέθηκαν κάποια στιγμή υπό Οθωμανική κατοχή.

Στην Τουρκία ο μουσακάς δεν έχει μπεσαμέλ, στη Ρουμανία φτιάχνεται με χοιρινό και ενδέχεται να περιέχει λάχανο, στον Λίβανο δεν έχει κρέας. Η συγκεκριμένη συνταγή ονομάζεται «maghmour», που σημαίνει «πολλές στρώσεις».

Για 4 άτομα:

  • ​2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.γ. λιβανέζικο μείγμα 7 μπαχαρικών
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. βρασμένα ρεβίθια
  • αλάτι και πιπέρι

Για την κόκκινη σάλτσα:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. σκόνη κύμινο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 6 μεγάλες τομάτες, ψιλοκομμένες
  • 7 λιαστές τομάτες, διατηρημένες σε λάδι
  • 2 κ.σ. τοματοπελτές
  • 400 γρ. τομάτες κονκασέ από κονσέρβα
  • 1 κ.γ. μελάσα ροδιού
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • αλάτι και πιπέρι

Φωτογραφία: Liz and Max Haarala Hamilton

Φωτογραφία: Liz and Max Haarala Hamilton
Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200ºC.
  • Κόψτε τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες 1,5 εκ. (κατά πλάτος).
  • Ανακατέψτε το αλεύρι τα μπαχαρικά, μια πρέζα αλάτι και πιπέρι σε ένα μεγάλο πιάτο. Βουτήξτε κάθε φέτα στο αλεύρι και βάλτε τις σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Ραντίστε με ελαιόλαδο ελαφρά και ψήστε για περίπου 10′.
  • Γυρίστε τις από την άλλη και ψήστε για άλλα 10΄, μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και αφήστε τις να κρυώσουν.
  • Για τη σάλτσα, σοτάρετε σε ελαιόλαδο για 2′ σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1′. Προσθέστε το κύμινο και το φύλλο δάφνης και σοτάρετε για άλλα 1-2′. Προσθέστε τις ψιλοκομμάνες τομάτες, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για 3′.
  • Προσθέστε τις λιαστές τομάτες, τον τοματοπελτέ, την κονσέρβα κονκασέ, 1/4 της κονσέρβας νερό, τη μελάσα ροδιού και τον χυμό λεμονιού και μαγειρέψτε για άλλα 20-30′, ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να έχετε μια παχιά σάλτσα. Αλατοπιπερώστε. Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης.
  • Σε ένα πυρέξ βάλτε στρώσεις από τις φέτες μελιτζάνας, τη σάλτσα και τα ρεβίθια μέχρι να σωθούν τα υλικά (3-4 στρώσεις, τελειώνοντας με τη σάλτσα).Ψήστε στον φούρνο για 40′.
  • Το πιάτο σερβίρεται ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου, όταν όλες οι γεύσεις έχουν δέσει.

 

 

 

 

 

 

Από το βιβλίο The Middle Eastern Vegetarian Cookbook της Salma Hage, εκδ. Phaidon. 

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.