Τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας είχαν πολύ μεγάλη διάρκεια, ήταν πολύ σκληρά με πολλές αποτυχίες, τονίζει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στη γαλλική υπηρεσία του Euronews.
O Ντάισελμπλουμ, ο οποίος στη διάρκεια της θητείας του κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση της ευρωζώνης και της Ελλάδας, σημειώνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης είναι κάτι καλό, ωστόσο δεν κρύβει την απογοήτευσή του επισημαίνοντας ότι «κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ως μεγάλη επιτυχία την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης. Όμως δε νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε αυτό, γιατί τα προγράμματα είχαν πολύ μεγάλη διάρκεια, ήταν πολύ σκληρά με πολλές αποτυχίες».
Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup σημειώνει βεβαίως ότι «είναι πάρα πολύ καλά νέα το ότι είναι μόνοι τους ξανά» αλλά σπεύδει να προσθέσει: «Πολλά απομένουν να γίνουν και απαιτούνται υπεύθυνες πολιτικές. Και ανησυχώ γιατί βλέπω ότι ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, πολλοί πολιτικοί τάζουν ξανά πράγματα, τα οποία δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν».
Οταν ερωτάται πώς θα ένιωθε αν έβαζε τον εαυτό του στη θέση του απλού Ελληνα πολίτη, απάντησε: «Πραγματικά θύμωσα πολύ όταν είδα τις συνέπειες για τον απλό κόσμο που ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση. Αν σκεφτείτε τα ρίσκα που πήραν οι πολιτικοί πριν την κρίση, στα «καλά χρόνια», το έλλειμμα έφτασε στο 15% και το χρέος εξερράγη στο 120%. Μετά σώσαμε τις τράπεζες με κόστος των Ελλήνων φορολογουμένων. Ετσι, αντιλαμβάνεστε, ήταν μια πολύ τραγική κατάσταση».
Ο Ντάισελμπλουμ θυμάται ότι στη διάρκεια της θητείας του, είχε κατηγορηθεί ότι δε δείχνει αρκετή συμπόνια. Είχε μάλιστα γίνει πρωτοσέλιδο η δήλωσή του: «Δεν μπορείτε να δαπανάτε τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητάτε βοήθεια». Η δήλωσή του αυτή είχε θεωρηθεί προσβλητική για τις χώρες του Νότου και είχε εκληφθεί ως ξενοφοβική και ρατσιστική.
Σύμφωνα με το Euronews, ο Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται σήμερα αμήχανος όσον αφορά εκείνη τη δήλωση και ερωτηθείς για το θέμα δηλώνει ότι «θα την είχε διατυπώσει διαφορετικά εάν είχε την ευκαιρία».