Το λεμόνι και ο κόλιανδρος δίνουν τόνους εσπεριδοειδών στην
αλμυρή φέτα.
Η Anna Jones που δημιούργησε τη σαλάτα την ονομάζει «traffic light» (φανάρι κυκλοφορίας) γιατί χρησιμοποιεί τοματίνια κόκκινα, πράσινα και κίτρινα. Και ενώ ο βασιλικός είναι ο προφανής σύντροφος της τομάτας, η μέντα προέρχεται από την ίδια οικογένεια και δροσίζει τον ουρανίσκο.
Για 4 άτομα:
- 200 γρ. φέτα
- 800 γρ. τοματίνια όλων των χρωμάτων
- 1 ακέρωτο λεμόνι
- 1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι σε γουδί
- ελαιόλαδο
- ψιλοκομμένα φυλλαράκια από 1 κλωνάρι μέντα (ή δυόσμο)
- θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C.
- Βάλτε τη φέτα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Πασπαλίστε από πάνω το ξύσμα από το μισό λεμόνι, τους σπόρους κόλιανδρου, μαύρο πιπέρι και ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Βάλτε τη φέτα στον φούρνο για 25’, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.
- Εντωμεταξύ, κόψτε τις τομάτες στη μέση και βάλτε τις σε μπολ. Αλατοπιπερώστε καλά, ανακατέψτε με το ξύσμα του άλλου μισού λεμονιού και μερικές κουταλιές ελαιόλαδο.
- Περιχύστε στις τομάτες το χυμό μισού λεμονιού, και δοκιμάστε αν χρειάζεται περισσότερο. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας και αφήστε να σταθεί για λίγα λεπτά.
- Όταν η φέτα είναι έτοιμη, κόψτε την με το κουτάλι σε κομμάτια και απλώστε την πάνω στις τομάτες. Πασπαλίστε με τα φυλλαράκια μέντας.
- Σερβίρετε με ζεστές πιτούλες ή φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο και πρασινάδα.
Aπό το βιβλίο A Modern Way to Eat της Anna Jones, εκδ. HarperCollins
loading…