Αγαπημένο φαγητό για όλη την οικογένεια.
Υλικά για 6 άτομα
- 500 γρ. κιμά (χοιρινό ή βοδινό ή ανάμικτο)
- 4 μέτρια κολοκυθάκια
- 4 μέτριες πατάτες
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- 4 μέτριες μελιτζάνες
- 1 φλ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
- 1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κουταλιές χαλούμι τριμμένο
Για τη μπεσαμέλ
- 4 φλ. γάλα
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 4 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλ. χαλούμι τριμμένο
- 1 αβγό χτυπημένο
- 1 πρέζα κανέλα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε αρχικά το φούρνο στους 180°C, κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος, σε λεπτές φέτες και τις αλατίζετε.
- Τις αφήνετε για 15-20 λεπτά να κατεβάσουν το νερό τους.
- Ακολούθως, τις τοποθετείτε σε ένα ταψί στο οποίο έχετε βάλει αντικολλητική λαδόκολλα, τις ραντίζετε με λίγο λάδι και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου.
- Κάνετε το ίδιο με τις πατάτες και τα κολοκυθάκια, τα οποία όμως, δεν αλατίζετε αλλά τα βάζετε κατευθείαν στο φούρνο.
- Αν θέλετε μπορείτε να τα τηγανίσετε όπως έκαναν παλαιότερα οι μαμάδες μας.
- Παράλληλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Στη συνέχεια, προσθέτετε τον κιμά και όταν ασπρίσει ρίχνετε το κρασί.
- Αφήνετε να εξατμιστεί και ρίχνετε το χυμό ντομάτας, τον ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύετε το φαγητό 2-3 φορές και προσθέτετε την κανέλα, το πιπέρι, το αλάτι και το μαϊντανό.
- Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και όταν κρυώσει ο κιμάς τον σουρώνετε. Απλώνετε τις πατάτες στη βάση ενός πυρίμαχου ταψιού.
- Από πάνω βάζετε μια στρώση κολοκυθάκια και μια στρώση μελιτζάνες.
- Μετά ρίχνετε τον κιμά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα λαχανικά τελειώνοντας με τις μελιτζάνες.
- Φτιάχνετε την μπεσαμέλ. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνετε το βούτυρο και όταν λιώσει βάζετε το αλεύρι.
- Ανακατεύετε 1-2 φορές και ρίχνετε το γάλα. Αφήνετε να βράσει και προσθέτετε την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι, το χαλούμι και το αβγό.
- Όταν πήξει η μπεσαμέλ κατεβάζετε από τη φωτιά και τη ρίχνετε πάνω από τις μελιτζάνες.
- Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το τριμμένο χαλούμι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
newsbeast
loading…