Πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Καρέλα, είχαν μείνει «εκτός» 10.000 με 15.000, που σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο, ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε
Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ της κυβέρνησης και των Δήμων έχει γίνει το μέλλον δεκάδων χιλιάδων παιδιών, που έχουν μείνει εκτός παιδικών σταθμών φέτος.
Η κυβέρνηση παραδέχτηκε την ανικανότητά της από μόνη της άλλωστε, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Δ. Καρέλα να αναφέρει ότι «έχουν μείνει 30.000 με 35.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το πρόβλημα υπόκειται στην έλλειψη παιδικών σταθμών, αναφέροντας μάλιστα ότι «δεν θα μπουν όλα τα παιδιά, διότι δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ακόμα την υποδομή».
Πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Καρέλα, είχαν μείνει «εκτός» 10.000 με 15.000, που σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο, ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε.
Ευθύνες στην κυβέρνηση «φωνάζει» η ΚΕΔΕ
Από πλευράς της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αρνείται τις κατηγορίες του υπουργείου λέγοντας ότι «η αναφορά της κ. Φωτίου, ότι τα παιδιά θα μείνουν εκτός δομών καθώς δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί δεν έχει καμία σχέση με τη πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά θα μείνουν εκτός επιδοτούμενων θέσεων λόγω των παραλήψεων και των άστοχων διαδικασιών που ακολουθούνται από τους υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να κάνουν δεκτές τις προτάσεις μας».
Η Ένωση νίπτει τα χείρας της, πετώντας όλο το βάρος της ευθύνης στην κυβέρνηση, ερωτώμενη μάλιστα «οι αρμόδιοι δεν ξέρουν, δε θέλουν ή δε μπορούν να δώσουν λύση;».
Προσθέτει μάλιστα μεταξύ άλλων ότι το σχετικό πρόβλημα απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ξάνθη. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να διατυπωθεί το αίτημα προς τους συναρμόδιους υπουργούς να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη μείνει κανένα παιδί δικαιούχων εκτός δομών. Επιπλέον συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα να υπάρξει αίτημα για συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να βρεθεί λύση.
Η ΚΕΔΕ μάλιστα υποστηρίζει ότι με παραστάσεις διαμαρτυρίας και με αλλεπάλληλές επιστολές της όλους τους προηγούμενους μήνες είχε καταγγείλει τις παραλείψεις και τις αδυναμίες θεσμικού πλαισίου με βάση το οποίο γίνεται η κατανομή των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς οι οποίοι επιδοτούνται μέσω της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής 2018-2019».
Η ΚΕΔΕ ζητά:
1. Διεύρυνσή των κριτηρίων κατανομής των voucher με βασικό στόχο την κάλυψη κενών θέσεων σε δομές
2. Αύξηση του ποσού που έχει προϋπολογιστεί για το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής 2018-2019, με βασικό στόχο την κάλυψη 100% στους δικαιούχους.
3. Αντικατάσταση της διαδικασίας απόδοσης της επιδότησης μέσω voucher. Όπως έχει αποδειχθεί για 3η συνεχή χρονιά η διάθεση θέσεων με τη χορήγηση voucher έχει αποτύχει. Όπως διαπιστώνεται υπάρχουν περιοχές π.χ. ορεινές και νησιωτικές στις οποίες ο αριθμός των voucher είναι πλεονασματικός, ενώ σε άλλες περιοχές δεν μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση.
4. Να δοθεί η δυνατότητα στις δομές των δήμων να καλύψουν τις επιδοτούμενες οικογένειες στο 100% των προσφερόμενων θέσεων τους και όχι στο 70% που προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
5. Τα συμπληρωματικά voucher να δοθούν άμεσα ενός του 1ου δεκαημέρου του Σεπτέμβρη στους γονείς και όχι σε μια δεύτερη φάση τον Οκτώβριο. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο γονείς που είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν το ποσό να καταφεύγουν στη λύση του ιδιωτικού σταθμού.
Πατούλης: Είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι υποστηρίζουν ότι για το πρόβλημα ευθύνονται οι δήμοι
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στη Ξάνθη ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης σχολιάζοντας τις αναφορές της κ. Φωτίου ότι για τα κενά ευθύνονται οι δήμοι επισήμανε ότι «δυστυχώς τα μέλη της Κυβέρνησης αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών που έχουν χιλιάδες οικογένειες της χωράς μας. Κινούνται με ερασιτεχνισμό, όπως έγινε και με την περίπτωση των 4χρονων και την υποχρεωτική ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση, χωρίς προηγουμένως να διασφαλισθούν οι απαραίτητες δομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Αναρωτιέμαι, δεν ξέρουν, δεν θέλουν η δεν μπορούν να βρουν λύσεις;»
«Είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι υποστηρίζουν ότι για το πρόβλημα ευθύνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού. Όσοι το υποστηρίζουν αυτό είτε δε γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί, είτε το κάνουν σκόπιμα για να πετάξουν το μπαλάκι των ευθυνών σε κάποιον άλλο. Για τη σημερινή κατάσταση και το αλαλούμ που έχει προκληθεί μοναδική υπεύθυνη είναι η Κυβέρνηση. Έστω και καθυστερημένα η Κυβέρνηση οφείλει να βρει λύση για να μη βρεθεί καμία οικογένεια που είναι δικαιούχος εκτός προγράμματος» καταλήγει ο κ. Πατούλης
Το ζήτημα έγινε κύριο θέμα συζήτησης, με το αρμόδιο υπουργείο να δέχεται έντονες κριτικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Φωτίου, μετά την κατακραυγή, έθεσε στη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου το θέμα της αύξησης των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, ωστόσο μέχρι τότε, το μέλλον αυτών των 35.000 παιδιών παραμένει άγνωστο, με τους γονείς να ψάχνουν παράλληλα για λύσεις μόνοι τους, με την κυβέρνηση να τους αφήνει «στον αέρα».
Έργα… μετά τον σάλο
Συνεχίζοντας ακάθεκτη η κυβέρνηση, κάνει λόγο για το «αποφασιστικό της έργο για τη στήριξη των οικογενειών και την καθολική διεύρυνση του δικαιώματος πρόσβασης στους βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς» ενώ στρέφει ταυτοχρόνως τα βέλη της στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα προσφιλή σε αυτήν μέσα που «διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα».
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι με νέο νόμο χρηματοδοτεί τη δημιουργία 400 νέων τμημάτων βρεφονηπιακών σταθμών για το 2018, καλύπτοντας έτσι 10.000 επιπλέον παιδιά.
Ωστόσο χωρίς να δίνει διευκρινίσεις σχετικά με το γιατί έπρεπε να γίνει τόσος «ντόρος» για το ζήτημα ώστε να παρθεί μια τέτοια απόφαση, συνεχίζει τα πολιτικά παιχνίδια εξαπολύοντας πυρά κατά της ΝΔ.
«Η ΝΔ δεν θέλει να θυμάται ότι το 2014 ως κυβέρνηση κάλυπτε την πρόσβαση μόλις 80.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς» σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ τονίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση μέσα σε τρία χρόνια αύξησε κατά 50% τον αριθμό των παιδιών που καλύπτονται δωρεάν. «Έτσι, το 2017, 120.000 παιδιά εισήλθαν δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «το υποκριτικό ενδιαφέρον της ΝΔ για την κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Πολύ περισσότερο, όταν επί των ημερών της έδινε voucher μόνο στις εργαζόμενες μητέρες, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε για πρώτη φορά voucher στις άνεργες και φτωχές μητέρες από το 2016 και από φέτος εφαρμόζει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 184 δήμους για τα παιδιά 4 χρονών».
«Η ΝΔ αποκρύπτει ότι η διαδικασία χορήγησης voucher είναι ενιαία και διακρίνεται σε δύο φάσεις, μία τον Ιούλιο και μία τον Σεπτέμβριο. Έτσι, πριν καν υλοποιηθεί η δεύτερη φάση, έσπευσε να μιλήσει για «ψεύτικη υπόσχεση της κυβέρνησης» και για χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι, για την περίοδο 2018-2019, η κυβέρνηση, «όπως έπραξε και πέρυσι, θα καλύψει με voucher στη δεύτερη φάση της διαδικασίας όλα τα παιδιά που η μητέρα τους έχει εγκεκριμένο φάκελο και θα δηλώσει διαθέσιμη θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό».
in