Ολοκληρώθηκε χθες Δευτέρα 20-8-2018 στη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας,
η θεωρητική εκπαίδευση των απασχολούμενων μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών. Η εκπαίδευση του προσλαμβανόμενου προσωπικού αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματος καθώς η απόκτηση δεξιοτήτων μέσω ειδικών σεμιναρίων που πραγματοποιούνται ανά δασική υπηρεσία, κρίνεται ως απαραίτητη, προκειμένου η γνώση του αντικειμένου απασχόλησής τους και η πρακτική εξάσκηση, να φέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην υλοποίηση του προγράμματος.
Στα πλαίσια της θεωρητικής αυτής εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε χθες στη Φλώρινα, Σεμινάριο-Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών, εθελοντικά από μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Οι κ. Θεόδωρος Φάτσης και Νικόλαος Σαββάκης μετέφεραν τις πολύτιμες γνώσεις τους στην παροχή πρώτων βοηθειών στο προσλαμβανόμενο προσωπικού Πυροπροστασίας της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, σε μια συνολική προσπάθεια διασφάλισης της σωματικής τους ακεραιότητας κατά την εκτέλεση της εργασίας τους σε δασικές εκτάσεις.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό και προγραμματισμό των μέτρων δράσεων για την αντιπυρική προστασία των δασών της χωρικής έκτασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες έχουν προχωρήσει στη λήψη δασικών μέτρων πρόληψης πυρκαγιών καθώς και στη διαμόρφωση του προγράμματος απασχόλησης του προσωπικού που προσλήφθηκε για το λόγο αυτό και το οποίο θα ασχοληθεί σε δασικές εργασίες όπως καθαρισμοί, αραιώσεις, απομάκρυνση ξερών και επικίνδυνων δένδρων, αποκλαδώσεις κλπ στα δασύλλια, αστικά-περιαστικά δάση, τεχνητές φυτείες-αναδασώσεις και σε δάση και δασικές εκτάσεις της περιοχής ευθύνης της εκάστοτε Δασικής Υπηρεσίας.
Ιδιαίτερο ρόλο προς την κατεύθυνση της πρόληψης-μείωσης του κινδύνου πρόκλησης δασικών πυρκαγιών, έχουν οι δασοτεχνικές μελέτες αντιπυρικής προστασίας που συντάσσονται για το σκοπό αυτό από τις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και οι οποίες ισχυροποιούν το στόχο του συγκεκριμένου προγράμματος για την αντιπυρική προστασία των δασών.
Στις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος 453 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων (γεωτεχνικοί, δασοπόνοι, ειδικοί δασικής προστασίας, εργάτες-τριες, διοικητικοί, φύλακες, οδηγοί και χειριστές μηχανημάτων έργων) και η χρονική διάρκεια απασχόλησής τους είναι οχτώ (8) μήνες.