Οι ειδήμονες λένε ότι η γεύση του τυριού βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου- αλλάτι θα συνέβαινε αν αυτό ήταν ηλικίας 3.200 χρόνων; Οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έχουν τώρα την ευκαιρία να το ανακαλύψουν, καθώς βρήκαν έναν απροσδόκητο θησαυρό: θανατηφόρα αρχαία βακτήρια.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια στην Ιταλία βρήκε τυρό στον τάφο του Ptahmes, ενός δημάρχου της Μέμφιδας του 13ου αιώνα στην Αίγυπτο. Το τυρί βρέθηκε τυλιγμένο σε καμβά μέσα σε ένα σπασμένο αγγείο. Και θα μπορούσε να είναι το αρχαιότερο τυρί που ανακαλύφθηκε ποτέ, σύμφωνα με την μελέτη της ομάδας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Analytical Chemistry.
«Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονταν πως ήταν ένα είδος φαγητού που τοποθετήθηκε στον τάφο μαζί με τον ιδιοκτήτη του και αποφάσισαν να διεξάγουν χημικές αναλύσεις» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ενρίκο Γκρέκο, ηγέτης στο νέο πεδίο των ανακαλύψεων αρχαίων τροφίμων που είναι γνωστά ως «αρχαιοτρόφιμα».
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ενδέχεται να απέφυγαν μια πιθανώς απειλητική για τη ζωή, ασθένεια, επειδή δεν έφαγαν το τυρί, αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το δείγμα περιείχε ίχνη ενός βακτηρίου που είναι γνωστό ότι προκαλεί βρουκέλλωση, μια θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους μέσω μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών.
Ο τάφος του επικεφαλής της πόλης στην Αίγυπτο βρέθηκε να περιέχει τοιχογραφίες που δείχνουν διάφορες σκηνές ανταλλαγής με τυρί, ένα προϊόν που είχε ιατρική χρήση στην αρχαιότητα. Θεωρείται επίσης πως το τυρί συμπεριλαμβανόταν στα ταφικά έθιμα των πλούσιων Αιγυπτίων.
«Μέχρι τώρα δεν ήμασταν σίγουροι αν ήταν πραγματικά μέρος της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αιγυπτίων» δήλωσε ο Γκρέκο. «Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για το ποια θα μπορούσε να ήταν η γεύση του, γνωρίζουμε ότι έγινε κυρίως από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, αλλά για μένα είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ μια συγκεκριμένη γεύση» πρόσθεσε.
Φωτογραφίες: University of Catania / niversity of Cairo