Η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με την οποία η ανεργία έπεσε κάτω από το 20% και διαμορφώθηκε στο 19,5%, τον Μάιο του 2018, επιβεβαιώνει την καθοδική πορεία της ανεργίας, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1.
Τόνισε δε ότι, κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταγράφεται μία σημαντική πτώση της ανεργίας, περίπου στις επτά ποσοστιαίες μονάδες. Γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι η προσπάθεια που γίνεται στα τρία μέτωπα, που είναι η ανάταξη της οικονομίας, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων απασχόλησης τα οποία είναι αρκετά στοχευμένα, αποδίδει καρπούς. «Ως συνολική εικόνα, παρατηρείται διαρκής αποκλιμάκωση της ανεργίας» διαπίστωσε η αρμόδια υπουργός.
Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι, με σχετική υπουργική απόφαση, ενεργοποιήθηκε ο νόμος που άλλαξε την αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. «Με αυτόν τον τρόπο, αποδίδεται δικαιοσύνη στον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος» διευκρίνισε.
Αναφορικά με τις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, στις 20 Αυγούστου, «ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα και, εν συνεχεία, θα εξετάσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους». «Εκτιμώ ότι υπάρχει το περιθώριο να το ξαναδούμε αυτό το ζήτημα. Έχουμε πια το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής, μπορούμε να επιδιώξουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα φανεί στον προϋπολογισμό για το 2019» συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας.
Στο σημείο αυτό, αποσαφήνισε ότι, όταν οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν ότι τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρούνται, αναφέρονται στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και όχι των μέτρων.
Σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα σταλεί από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι πλέον ολοκληρώνεται το πλαίσιο των μνημονίων, καταγράφεται ήδη μία σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας και μπορούμε να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα, όπως έχει αποτυπωθεί και στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.
Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου ανέλυσε και τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους δουλεύει το υπουργείο Εργασίας και οι οποίοι είναι:
1) Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία ξεκλειδώνει, μετά τις 20 Αυγούστου.
2) «Ο δεύτερος άξονας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία κρίνεται αναγκαία, για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων».
3) «Ο τρίτος άξονας είναι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας» σημείωσε η υπουργός.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της, υποστήριξε ότι έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει το επιχείρημα των δανειστών ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εργασία. «Να αυξηθεί, δηλαδή, η ανεργία, επειδή αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο ούτε από τις μελέτες της Κομισιόν» είπε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης και, στη συνέχεια, κάθε χρόνο, θα εξετάζονται, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, βασικά μεγέθη της οικονομίας και θα γίνεται εκ νέου εισήγηση για το αν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω.
Τέλος, δήλωσε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα συνεπάγεται και μία σειρά θετικών μέτρων κοινωνικής πολιτικής, που θα βοηθήσουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, έχει ήδη προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για το 2019 ότι θα υπάρχει ένα σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο.
«Αυτό σημαίνει ότι, με δεδομένη την επίτευξη του 3,5%, διαμορφώνεται ένας δημοσιονομικός χώρος άνω των 700 εκατ. ευρώ τον οποίο θα τον αξιοποιήσουμε με ένα μείγμα πολιτικής φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών δαπανών» διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου, ενώ έκανε λόγο για ένα πλέγμα κοινωνικού κράτους που είναι αναγκαίο να υπάρχει, καθώς αυτό είναι και το νόημα μίας προοδευτικής διακυβέρνησης.
Σχετικά με τις πυρκαγιές, η υπουργός Εργασίας είπε ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που σημαίνει την υλοποίηση άμεσα μέτρων υποστήριξης των πληγέντων και τη λήψη μέτρων, ώστε να μην επαναληφθεί μία παρόμοια τραγωδία στη χώρα.
«Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι δύο κορυφαίες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού τόσο για το χωροταξικό σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων, όσο και για την πολιτική προστασία» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ