Τα ελληνικά ομόλογα είναι τώρα ασφαλέστερα για τους επενδυτές, και θα γίνονται όλο και πιο ασφαλή, τόνισε σε συνέντευξή του στο CNBC ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Τα ελληνικά ομόλογα είναι συχνά στην «πρώτη γραμμή» δεχόμενα τα πυρά των επενδυτών, σε περιόδους αναταραχής στις αγορές, είπε ο κ. Σεντένο και πρόσθεσε ότι οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2011.
Σημείωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από δύο εβδομάδες για τη χαλάρωση των μελλοντικών αποπληρωμών του χρέους, έχει μειώσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρόκειται να τερματίσει σχεδόν μια δεκαετία εξωτερικής βοήθειας τον Αύγουστο, έχοντας εφαρμόσει περισσότερα από 400 μέτρα πολιτικής που απαιτήθηκαν από τους πιστωτές.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε περίπου 30 μονάδες βάσης μετά την πρόσφατη συμφωνία χρέους. Μετακινήθηκε από το 4,2% στο 3,9%. Αντίθετα, η απόδοση των 10 ετών της Ιταλίας ανέρχεται σήμερα στο 2,668% και στις Η.Π.Α. στο 2,85%.
«Αλλά αυτό δεν θα το ονομάσω αργή διαδικασία. Κοιτάζοντας ξανά τις εμπειρίες του παρελθόντος μπορεί να δει κανείς χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα και σταδιακά ανακτούν την εμπιστοσύνη», ανέφερε ο Μάριο Σεντένο, υπονοώντας ότι η Αθήνα έχει ακόμη πολλά να κάνει για να διατηρήσει σε τροχιά την οικονομία.
Δεν αφορά μόνο την προσέλκυση επενδύσεων αλλά επίσης την τήρηση των δεσμεύσεων. Παρά την οικονομική μη προβλεψιμότητα που συνδέεται με μια τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, ο Σεντένο τόνισε ότι είναι σίγουρος πως η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
«Θέλω απλώς να θυμάμαι ότι η Ελλάδα έχει δύο συνεχόμενα χρόνια με πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 4%, που σημαίνει ότι συγκλίνουμε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος. Εάν με ρωτάτε αν είναι απαιτητικό, ναι θα είναι, εάν με ρωτάτε αν θα είναι δύσκολο, ασφαλώς, θα είναι. Επομένως αυτή η ανθεκτικότητα σε όλους τους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους είναι καθοριστικής σημασίας για την τύχη του προγράμματος», δήλωσε.
Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους καλύπτουν μόνο τα δάνεια για το β΄ πρόγραμμα διάσωσης, όχι το τρίτο που λήγει τον Αύγουστο. Ως αποτέλεσμα είναι οι πιο προβληματικές ημερομηνίες αποπληρωμής να παραμένουν ανέπαφες.
«Δεν ξέρω αν αυτό καθυστερεί το πρόβλημα. Έχουμε μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που κάνει λόγο για ένα χρέος που είναι βιώσιμο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.