Εδώ και λίγες ημέρες οι υποψηφίοι στις Πανελλήνιες 2018 έχουν στα χέρια τους τις βαθμολογίες τους και ετοιμάζονται για το επόμενο μεγάλο βήμα, τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους.
Οι βάσεις αναμένεται να σημειώσουν ελαφρά πτώση φέτος, αφού οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2018 σε γενικές γραμμές έγραψαν καλά.
Υπήρξαν βέβαια αυτοί που ξεχώρισαν. Εδώ παρουσιάσαμε την ιστορία του Ευαγγελινού Μιχελή αλλά και της Αρετίνας Στεφανή, που έγραψε στρογγυλό 20 στα Αρχαία, κάτι το οποίο θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία.
Φυσικά, υπήρξαν και πολλά άλλα παιδιά που κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 19.000 μόρια και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους για τις σπουδές τους, με άνεση.
Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές ιστορίες υποψηφίων στις Πανελλήνιες που… έσκισαν:
Αναστάσης Μαρτίνος
Ο Αναστάσης Μαρτίνος, παιδί χαμηλών τόνων από το Ναύπλιο, συγκέντρωσε την… αστρονομική βαθμολογία των 19.587 μορίων. Ο Αναστάσης έχει και μια ακόμη πρωτοτυπία, γιατί επέλεξε να δώσει σε πέντε μαθήματα έναντι τεσσάρων που έδωσαν οι συμμαθητές του, δηλαδή σε δύο επιστημονικά πεδία, των Μαθηματικών και της Βιολογίας, όπου και στο δεύτερο αρίστευσε και εκεί με 19.559 μόρια! Με 7-8 ώρες διάβασμα την ημέρα και χωρίς να αποχωριστεί την προσωπική του ζωή και τους φίλους του, ο Αναστάσης Μαρτίνος θεωρεί το ταξίδι πιο σημαντικό από τον προορισμό, αρκεί κάποιος να έχει αυτογνωσία. Πρώτη του επιλογή η Ιατρική.
Δείτε τη μίνι συνέντευξη που έδωσε στις Αργολικές Ειδήσεις:
Στάθης Ηλιάκης
Μετά την πρώτη πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χημείας όταν ακόμα ήταν μαθητής της Α’ Τάξης του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, ο Στάθης Ηλιάκης στόχευσε ψηλότερα και πέτυχε στις Πανελλήνιες 19.540 μόρια. Έγραψε 20 στα Μαθηματικά, 20 στη Φυσική, 19,8 στη Χημεία και 17,9 στην Έκθεση.
Ήταν μια ακόμη μεγάλη επιτυχία για τον μαθητή, ο οποίος και στο παρελθόν έχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Η αγάπη του για τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία είναι μεγάλη. Και κάθε χρόνο το αποδεικνύει στην πράξη μέσα από τις διακρίσεις του σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Εκτός, όμως, από την αγάπη, υπάρχει και η ικανότητα, η γνώση, το πνευματικό υπόβαθρο.
Ο Στάθης έχει μεγάλη έφεση στις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά και θέλει να σπουδάσει ένα παρεμφερές αντικείμενο. Ηταν μαθητής με μεγάλες επιτυχίες στον διαγωνισμό στον «Αρχιμήδη», της Μαθηματικής Εταιρείας.
«Γενικά μου αρέσει πολύ η Χημεία, όπως βέβαια η Φυσική και τα Μαθηματικά. Θα έλεγα πως Χημεία είναι ό,τι υπάρχει, κινείται γύρω μας. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως επιστήμη», τόνισε ο Στάθης Ηλιάκης.
Βαγγέλης Γουργούλης
Ο Βαγγέλης Γουργούλης, μαθητής του Γενικού Λυκείου Διδυμοτείχου, σάρωσε στις Πανελλήνιες συγκεντρώνοντας 19.450 μόρια στο 3ο πεδίο, με αποτέλεσμα να περνάει από τους πρώτους στη Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ).
Ο σημαιοφόρος του ΓΕΛ Διδυμοτείχου, που σε Γυμνάσιο και Λύκειο συγκέντρωνε γενικό βαθμό 20, όλα δείχνουν ότι μπαίνει από τους πρώτους στη ΣΣΑΣ της Θεσσαλονίκης, αφού οι βαθμοί που έγραψε στις εξετάσεις προκαλούν… ίλιγγο. Συγκεκριμένα, έγραψε: Φυσική 20, Χημεία 19,8, Βιολογία 19,5 και Έκθεση 18,3, με αποτέλεσμα να φτάσει στα 19.441 μόρια. Έχει επιλέξει τη Στρατιωτική Ιατρική και μάλιστα σήμερα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για τα προκαταρκτικά των στρατιωτικών σχολών.
Ο Γουργούλης είναι γιος στρατιωτικού (ο πατέρας του είναι συνταγματάρχης στη 16η Μεραρχία) και ήταν μαθητής του Λυκείου Διδυμοτείχου και στις τρεις τάξεις. Ο Βαγγέλης Γουργούλης τα πέτυχε όλα αυτά με πολύ διάβασμα και με τη βοήθεια των καθηγητών και του σχολείου, του Γενικού Λυκείου Διδυμοτείχου.
Ο ίδιος είναι παιδί χαμηλών τόνων, περίμενε ότι θα πετύχει την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, γνώριζε ότι έγραψε πολύ καλά, αλλά φυσικά όταν πληροφορήθηκε τη βαθμολογία, δικαιολογημένα πανηγύριζε.
Eυαγγελινός Μιχελής
Ο Ευαγγελινός Μιχελής κατάφερε να συγκεντρώσει 19.376 μόρια και να περάσει από τους πρώτους στην Ιατρική.
Ο Ευαγγελινός Μιχελής από τα Δενδρίνατα Πυλάρου της Κεφαλονιάς είναι ο μεγαλύτερος από τα συνολικά 8 αδέλφια της οικογένειας.
Ο 18χρονος μαθητής μίλησε για την επιτυχία του στο inkefalonia.gr, αναφέροντας ότι δεν περίμενε ότι θα τα έχει πάει τόσο καλά στις Πανελλήνιες 2018.
Mιλώντας στο Epsilon και στην εκπομπή του Σπύρου Χαριτάτου, ο Ευαγγελινός Μιχελής είπε: «Είμαι χαρούμενος, δεν το περίμενα σε τέτοια έκταση, περίμενα έναν ικανοποιητικό βαθμό για να εισαχθώ στην Ιατρική, αλλά με εξέπληξαν και εμένα τα αποτελέσματα. Είμαστε οκτώ παιδιά και οι γονείς μου. Είμαστε έξι αγόρια και δύο κορίτσια. Σίγουρα σε μια οικογένεια με πολλά άτομα, το πρώτιστο είναι η συμβίωση και να μαθαίνεις να μοιράζεσαι τα πράγματά σου και να είσαι συγκαταβατικός και σε βοηθάει αυτό και στα υπόλοιπα. Είναι και μια ψυχολογική υποστήριξη όταν τελειώνεις το διάβασμα το βράδυ και έχεις τα αδέλφια σου, ξεχνάς το διάβασμα. Η οικογένειά μου με βοήθησε να ξενοιάζω σίγουρα».
«Ήθελα να περάσω Ιατρική και εφόσον μπορώ θα επιλέξω την Αθήνα», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Ένα μήνυμα θέλω να δώσω για όλα τα παιδιά: συγχαρητήρια σε όλους όσοι προσπάθησαν και αυτή η προσπάθεια είναι ψυχοφθόρα. Τρώει χρόνο, ενέργεια, και να δώσω συγχαρητήρια σε όσους πέρασαν και ξεκινούν το ταξίδι τους, γιατί αυτό είναι το πρώτο βήμα, και σε όσους δεν τα πήγαν τόσο καλά, από την καρδιά μου να ευχηθώ να μην απογοητεύονται. Αυτή η προσπάθεια δεν θα πάει χαμένη».
Δείτε τη συνέντευξη που έδωσε στον Σπύρο Χαριτάτο:
Χάρης Φραγκισκάτος
«Η επιτυχία στις Πανελλήνιες χρειάζεται καθοδήγηση και υποστήριξη από τους καθηγητές και την οικογένεια. Διάβαζα όσο πίστευα. Δεν ήμουν συνέχεια κλεισμένος σε ένα δωμάτιο. Σημασία για να πετύχεις έχει να σου αρέσει όλο αυτό. Να θέλεις να πετύχεις», δηλώνει στο thebest.gr ο Χάρης Φραγκισκάτος, ο οποίος συγκέντρωσε 19.280 μόρια.
Νίκος Καλαντζής
Με 19.255 μόρια και το απόλυτο 20άρι στα Αρχαία, βάζει μπρος για τη σχολή πρώτης επιλογής του, τη Νομική Αθηνών.
Ο 17χρονος Νίκος Καλαντζής μιλά στο iefimerida για τη μεγάλη του επιτυχία αλλά και για τους κόπους και τις θυσίες, τα ξενύχτια και το διάβασμα που χρειάστηκε για να κατακτήσει την κορυφή. Εκφράζεται με ευγνωμοσύνη για τους αφανείς ήρωες, τους γονείς του που τον στήριζαν πάντα σε αυτόν τον αγώνα, αλλά και για τους καθηγητές, τους φίλους, για όλους τους συνοδοιπόρους του όλα αυτά τα χρόνια.
Μιλά, επίσης, με περηφάνια και για την επιτυχία της δίδυμης αδερφής του, που κατάφερε επίσης να αριστεύσει!
Δείτε τη συνέντευξη που έδωσε στο iefimerida:
Σοφία Πατσού
Η Σοφία Πατσού από το Βαρθολομιό της Ηλείας, όπως αναφέρει το patrisnews.gr, συγκέντρωσε 19.168 μόρια στη θετική κατεύθυνση, βαθμολογία που την καθιστά πρώτη μεταξύ των πρώτων στον νομό Ηλείας. Πρώτη επιλογή της η Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας.
Η Σοφία Πατσού κατάγεται από αγροτική οικογένεια. Από μικρή, όπως η ίδια δήλωσε στην «Πατρίς», είχε μάθει να θέτει στόχους. Χωρίς ιδιαίτερο άγχος και στερήσεις από την προσωπική της ζωή, επιδόθηκε σε ένα αγώνα μελέτης με την βοήθεια των καθηγητών της και την στήριξη των γονέων της και της μικρής της αδελφής και το αποτέλεσμα ήταν να δικαιωθεί.
Τα μόρια που συγκέντρωσε την κατατάσσουν πρώτη μεταξύ πρώτων και η οικογένειά της και φυσικά οι καθηγητές της έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι για τη Σοφία.
«Θέλω να ευχαριστήσω του γονείς μου και την αδελφή μου καθώς και τους καθηγητές και την προπονήτριά μου, την κυρία Μαρία Σωτηρακοπούλου. Με τη δική τους βοήθεια πέτυχα αυτό το αποτέλεσμα. Ελπίζω να περάσω στη Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας», δήλωσε γεμάτη χαρά και περηφάνια η Σοφία.
Ηρακλής Χατζηελενούδας
Με 19.126 μόρια, ο Ηρακλής Χατζηελενούδας είναι ο πρώτος των πρώτων στη Λέσβο και βάζει πλέον πλώρη για διπλωμάτης, καθώς περιμένει τη βαθμολογία από τα αγγλικά και τα γαλλικά που απαιτούνται για τη σχολή.
«Πίστευα ότι τα έχω πάει καλά, αλλά την τόσο μεγάλη επιτυχία δεν την περίμενα. Διάβαζα, αλλά έβγαινα κιόλας, πρέπει να έχεις ένα σύστημα, το σημαντικότερο είναι να έχεις έναν στόχο, να ξέρεις πού στοχεύεις. Διάβαζα από το Dημοτικό, δεν είχα απώτερο στόχο τις Πανελλήνιες, φέτος δώσαμε τις μεγαλύτερες δυνάμεις, έπαιζα ντραμς, έκανα χορό 10 χρόνια, θέλω να περάσω στο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στον Πειραιά, αποβλέπω στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο Διπλωματικό Σώμα», είπε ο Ηρακλής, μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου.
Ελευθερία Παπαδοπετράκη
Η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Καστριτσίου, Ελευθερία Παπαδοπετράκη, με 19.112 μόρια περνάει άνετα στην Ιατρική Σχολή, που ήταν εξάλλου η πρώτη της επιλογή. «Πάνω-κάτω ήξερα ότι είχα πάει καλά. Δεν ήμουν σίγουρη μόνο για την Έκθεση, αλλά τελικά πήρα 17,70, οπότε όλα καλά», εξηγεί στο thebest.gr και προσθέτει: «Η περσινή χρονιά θα έλεγα ότι ήταν πιο πιεστική για εμένα, είχα περισσότερα φροντιστήρια. Γενικά τη φετινή χρονιά έκανα ό,τι έκανα πάντα. Δεν μπορώ να πω ότι ασχολήθηκα περισσότερο από άλλες χρονιές. Πιο πολύ πιέστηκα τον τελευταίο μήνα, λόγω άγχους. Αλλά όλη τη χρονιά είχα ελεύθερο χρόνο και έβγαινα τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα. Καλά πέρασα». Η Ιατρική ήταν εξαρχής στόχος: «Στο Λύκειο το αποφάσισα και θα ήθελα να περάσω στην Ιατρική Αθήνας. Περιμένω τα τελικά αποτελέσματα και τώρα το πρόγραμμα έχει διακοπές».
Δέσποινα Μαγιώνου
«Ήξερα ότι είχα πάει καλά, αλλά όχι και τόσο. Η αλήθεια είναι ότι διάβασα πολύ, ξενύχτησα και ακολούθησα αυστηρό πρόγραμμα. Ήταν ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη που είχα από την οικογένειά μου. Αυτό που παίζει όμως καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία είναι το πείσμα. Χρειάζεται να έχεις μεγάλη υπομονή για να μην τα παρατήσεις. Θα ήθελα να μπω σε σχολή Ψυχολογίας, στη Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα είναι μεγάλη πόλη και με τρομάζει», λέει η Δέσποινα Μαγιώνου μιλώντας στο thebest.gr.
Νεκτάριος Πανογεώργος
«Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην αδιάλειπτη μελέτη που έκανα κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Η ποιοτική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου και η αξιοποίηση των συμβουλών που έδιναν οι καθηγητές μου στο φροντιστήριο με βοήθησαν να επιτύχω τα 19.008 μόρια. Μια βαθμολογία που μου επιτρέπει χωρίς άγχος και αγωνία να συμπληρώσω το μηχανογραφικό μου δελτίο κατά τις επόμενες ημέρες», λέει ο Νεκτάριος Πανογεώργος μιλώντας στο thebest.gr
Μαριάννα Μούρτζη
«Η αλήθεια είναι ότι αιφνιδιάστηκα με το αποτέλεσμα. Ήξερα βέβαια ότι έχω πάει καλά, αλλά δεν περίμενα και τόσο καλά. Είμαι χαρούμενη που επιβραβεύτηκαν οι κόποι μου. Κουράστηκα πάρα πολύ, διάβαζα πάρα πολλές ώρες, ενώ είχα και πολλά ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα. Το σημαντικό είναι να μη λυγίσεις. Αν και σκεφτόμουν και τη σχολή Ψυχολογίας, κατέληξα στο ότι αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο είναι η Νομική. Ελπίζω λοιπόν ότι θα βρεθώ είτε στη Θεσσαλονίκη, που μου αρέσει πάρα πολύ, είτε στην Αθήνα», λέει από την πλευρά της η Μαριάννα Μούρτζη.
Αρετίνα Στεφανή
Μία μαθήτρια στη Λαμία έκανε το ακατόρθωτο στις Πανελλήνιες 2018, αφού στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών κατόρθωσε να γράψει το απόλυτο άριστα, με αποτέλεσμα ο πρώτος βαθμολογητής να της βάλει 100 στα 100.
Με τη σειρά του ο δεύτερος βαθμολογητής δεν της έδωσε το «100άρι», καθώς τη βαθμολόγησε με 98 λόγω μίας μικρής λεπτομέρειας, αλλά και πάλι η επιτυχία της είναι αδιαμφισβήτητη.
Όσο για το πώς κατάφερε να έχει όλες τις απαντήσεις σωστές στα Αρχαία, η ίδια ανέφερε πως «με τη βοήθεια του Θεού, με πίστη και πολλή-πολλή δουλειά από την Α’ Λυκείου αλλά και με ψύχραιμη αντιμετώπιση της διαδικασίας των εξετάσεων μπορεί ένας μαθητής να αγγίξει το άριστα».
Μάλιστα η μαθήτρια είπε πως η επιτυχία της δεν οφείλεται σε κάποιο κρυφό ταλέντο, αλλά στη «μάχη» που έδωσε όλα αυτά τα χρόνια, έτσι ώστε να αγγίζει την κορυφή.
«Οι εξετάσεις δεν είναι Survivor, είναι μάχη που κερδίζεται μόνο όταν δοθεί, πιστεύω στη δύναμη της ομάδας, στην ψυχή και την αύρα των ανθρώπων που αργά αλλά μεθοδικά μας οδηγούσαν στην κορυφή», ανέφερε η ίδια.
Πάντως, όνειρο της Αρετίνας δεν είναι να ασχοληθεί αποκλειστικά με την αρχαία ελληνική γλώσσα, καθώς, όπως ανέφερε στο lamiareport.gr, η τελική της επιλογή θα είναι ανάμεσα στη Νομική και την Ψυχολογία.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν δεκάδες άλλα παιδιά που με κόπο και μεγάλη προσπάθεια κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Τα παιδιά που παρουσιάζονται παραπάνω είναι μόνο μερικά από αυτά, τα οποία μίλησαν σε τοπικά και πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ.