Το τοπίο των εξαρτήσεων στην Ελλάδα αλλάζει σταδιακά, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ.
Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία έχει υπερδιπλασιαστεί το ποσοστό όσων αναφέρουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη, από 14% το 2006 σε 25% το 2017, σύμφωνα με τον Οργανισμό.
Επιπλέον, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση, σήμερα οι άνθρωποι που μετέχουν στα προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά του ΚΕΘΕΑ, είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, περισσότερα χρόνια συστηματικοί χρήστες και με μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Κύρια ουσία χρήσης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, με επικρατέστερους τρόπους χρήσης την εισπνοή από τη μύτη και το κάπνισμα.
Στα προγράμματά του προσέρχεται ένας αυξανόμενος αριθμός νεαρών ενηλίκων, που ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που ανήκουν στον γηράσκοντα πληθυσμό των χρηστών, κυρίως ενέσιμης ηρωίνης και οπιοειδών, άνω των 40 ετών, με μακρά πορεία στη χρήση, οι οποίοι αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Επιπλέον όμως, τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότεροι άνθρωποι ζητούν υποστήριξη για την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια και ο οργανισμός αναπτύσσει σταδιακά υπηρεσίες τέτοιου είδους σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Αναλυτικότερα, από τις θέσεις θεραπείας που προσέφερε το ΚΕΘΕΑ το 2017 , οι 5.080 αφορούσαν προγράμματα για την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια στην κοινωνία και 1.690 κρατουμένους και αποφυλακισμένους στα προγράμματα με άξονα το σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης. 1.980 άνεργοι και περιθωριοποιημένοι χρήστες στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας υποστηρίχτηκαν από τα προγράμματα άμεσης πρόσβασης και προσέγγισης χρηστών στον δρόμο, ενώ 5.838 συγγενείς και σημαντικοί άλλοι συμμετείχαν στα προγράμματα οικογενειακής υποστήριξης.
iefimerida