Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ μίλησε αποκλειστικά στην DW για τη συμφωνία με την Ελλάδα στο ονοματολογικό, περιέγραψε τα επόμενα βήματα της διαδικασίας και ενθάρρυνε όλους τους εμπλεκόμενους να γράψουν Ιστορία.
«Δεν επιβάλλουμε μια λύση. Έχουμε καταλήξει σε έναν συμβιβασμό» δηλώνει ο Ντιμιτρόφ. Οσο για την άρνηση του σκοπιανού προέδρου να επικυρώσει τη συμφωνία αναφέρει: «Ολοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα».
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι στη συμφωνία οι βασικοί προβληματισμοί και των δυο πλευρών έχουν ληφθεί υπόψη. «Υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα Μακεδονία και την περιοχή Μακεδονία στην Ελλάδα. Υπογραμμίζεται ότι Μακεδόνας στη μία και Μακεδόνας στην άλλη περίπτωση σημαίνουν κάτι διαφορετικό για τα δύο έθνη, η (σ.σ. εθνική) ταυτότητά μας διασφαλίζεται, κάτι πολύ σημαντικό διότι βεβαίως δεν μπορείς να διαπραγματευθείς ιδιαίτερα για το ζήτημα της ταυτότητας» τόνισε. Ερωτηθείς για το εάν τα Σκόπια έχουν λάβει επαρκείς εγγυήσεις από την Αθήνα, ο κ. Ντιμιτρόφ σημειώνει: «Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα με μια σειρά βημάτων. Αρχικά τα βήματα προβλέπεται να γίνουν από τη δική μας πλευρά επειδή έχουμε ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι αλλαγές αυτές πρόκειται να γίνουν εντός της Μακεδονίας. Υπάρχει επίσης μια ρήτρα που λέει ότι εάν η συμφωνία δεν τεθεί σε ισχύ, βεβαίως τα πάντα καθίστανται άκυρα. Αυτό είναι ένα τεστ ωριμότητας νομίζω και για τις δύο χώρες».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχωρήθηκε αποκλειστικά στην DW με αφορμή την επίσκεψη του Νίκολα Ντιμιτρόφ στο Βερολίνο, όπου είχε συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.
- DW: Ο πρόεδρος (σ.σ. της ΠΓΔΜ) Ιβανόφ απέρριψε χθες τη συμφωνία. Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την όλη διαδικασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και πως μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία;
- Νίκολα Ντιμιτρόφ: Θεωρώ ότι όντας εδώ στο Βερολίνο είναι ταιριαστό να χρησιμοποιήσω μια φράση του Κόνραντ Αντενάουερ, που είχε πει «όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα». Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο συμφωνίας με την Ελλάδα απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (σ.σ. για να επικυρωθεί) και είναι καθήκον μας ως κυβέρνησης να προσφέρουμε μια επιλογή στους πολίτες. Πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους επειδή αφορά αυτούς, αφορά τα παιδιά τους. Και ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κοινοβούλιο, ούτε καν ο πρόεδρος μπορούν να τους στερήσουν αυτή την επιλογή. Και νομίζω ότι πρέπει να πείσουμε τους πάντες γι’ αυτό. Δεν επιβάλλουμε μια λύση. Έχουμε καταλήξει σε έναν συμβιβασμό. Νομίζω ότι οι βασικοί προβληματισμοί και των δυο πλευρών έχουν ληφθεί υπόψη. Υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα Μακεδονία και την περιοχή Μακεδονία στην Ελλάδα. Υπογραμμίζεται ότι Μακεδόνας στη μία και Μακεδόνας στην άλλη περίπτωση σημαίνουν κάτι διαφορετικό για τα δύο έθνη, η (σ.σ. εθνική) ταυτότητά μας διασφαλίζεται, κάτι πολύ σημαντικό διότι βεβαίως δεν μπορείς να διαπραγματευθείς ιδιαίτερα για το ζήτημα της ταυτότητας. Και αυτή ήταν μια διαδικασία μέσα από την οποία οι δύο χώρες θα γίνουν φίλες, θα γίνουν σύμμαχοι. Πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το μήνυμα. Από πολλές απόψεις αυτή είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν. Το παρελθόν είναι σημαντικό, αλλά δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Και νομίζω ότι σε ιστορικές στιγμές φέρουμε όλοι μας ιστορική ευθύνη να μην σκεφθούμε τις πολιτικές μας καριέρες και το πολιτικό μας αύριο, αλλά να σκεφθούμε πού θέλουμε να βρίσκονται οι χώρες μας σε δέκα χρόνια από σήμερα.
- DW: Εν συντομία: Έχετε λάβει επαρκείς εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά, από την κυβέρνηση στην Αθήνα; Επειδή η αντιπολίτευση αντιτίθεται σθεναρά σε αυτή τη συμφωνία. Πιστεύετε ότι η συμφωνία, τα στάδια της εφαρμογής και όλα τα υπόλοιπα, θα γίνουν πλήρως σεβαστά από την ελληνική πλευρά;
- Νίκολα Ντιμιτρόφ: Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα με μια σειρά βημάτων. Αρχικά τα βήματα προβλέπεται να γίνουν από τη δική μας πλευρά επειδή έχουμε ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι αλλαγές αυτές πρόκειται να γίνουν εντός της Μακεδονίας. Υπάρχει επίσης μια ρήτρα που λέει ότι εάν η συμφωνία δεν τεθεί σε ισχύ, βεβαίως τα πάντα καθίστανται άκυρα. Αυτό είναι ένα τεστ ωριμότητας νομίζω και για τις δύο χώρες. Είναι ένα τεστ και για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ επειδή καλούνται να διαδραματίσουν έναν ρόλο, και νομίζω ότι εάν όλοι κάνουμε το σωστό και δεν τα παρατήσουμε έχουμε καλές πιθανότητες να γράψουμε θετική Ιστορία.
- DW: Είπατε ότι το ΝΑΤΟ και ΕΕ καλούνται να παίξουν έναν ρόλο. Ποιος είναι αυτός ο ρόλος σε αυτή τη διαδικασία;
- Νίκολα Ντιμιτρόφ: Επιπρόσθετα στη φιλία μεταξύ Αθήνα και Σκοπίων, το κίνητρο-κλειδί για τη μακεδονική πλευρά είναι να προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης και να ενταχθούμε στη νατοϊκή συμμαχία. Προκειμένου να έχουμε αυτά ως έναν συμβιβασμό win-win, χρειαζόμαστε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα τις επόμενες εβδομάδες: να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, να ληφθεί μια πολιτική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος Ιουνίου και να αποσταλεί πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα θέσει σε κίνηση τη νομική διαδικασία ώστε να γίνουμε μέλος της συμμαχίας.
DW