Το να υπολογίσει κανείς τη μάζα του Milky Way δεν είναι ακριβώς ένα πρόβλημα που έρχεσαι αντιμέτωπος καθημερινά, το αντιμετωπίζουν όμως επίμονα οι αστρονόμοι.
Η μάζα του γαλαξία είναι σημαντική για μια σειρά από αστρονομικές παρατηρήσεις και συμπεράσματα, μόνο που ως τώρα είχαμε τις αμφιβολίες μας.
Πιθανότατα όχι πια, καθώς μια νέα αστρονομική μέθοδος προτάθηκε για τη μέτρηση της μάζας του γαλαξία μας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, σε συνεργασία με το Κέιμπριτζ, προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα κοιτώντας στους μικρότερους γαλαξίες που περιβάλλουν τον δικό μας.
Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύονται στο «The Astrophysical Journal», μας λένε πως οι μικρότεροι αυτοί γαλαξίες-δορυφόροι του δικού μας επηρεάζονται σε επίπεδο κίνησης από τη μάζα του Milky Way. Αλλάζοντας δραστικά τους όρους του υπολογισμού τέτοιων μεγεθών, οι ερευνητές υπολόγισαν την πλήρη κίνηση 50 γαλαξιών-δορυφόρων του δικού μας και εφάρμοσαν τις εκτιμήσεις σε γνωστά και παραδεδομένα στατιστικά μοντέλα και προσομοιωτές.
Πού κατέληξαν; Πως η μάζα του γαλαξία μας είναι κατά 960 δισ. φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου. Και είναι μάλιστα όσο πιο κοντά έχουμε φτάσει ποτέ σε μια ακριβή εκτίμηση του μεγέθους του γαλαξία μας…
newsbeast