Η έκτη ακριβότερη χώρα για να αγοράσει κανείς βενζίνη από συνολικά 167 χώρες είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του GlobalPetrolPrices. Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα με ημερομηνία αναφοράς την 30η Απριλίου 2018 φθάνει στα 1,91 δολάρια το λίτρο, κάτι που κατατάσσει τη χώρα μας σε πολύ υψηλότερη θέση σε σχέση με άλλες παραδοσιακά ακριβές χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Σουηδία (1,78 δολάρια το λίτρο) ή η Ελβετία (1,60 δολάρια το λίτρο).
Τα ακριβά καύσιμα αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες της πτώσης στη ζήτηση (το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε πτώση 22% ενώ μικρότερη πτώση κατέγραψαν το πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη). Οι επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται σημαντικά και το χειρότερο είναι ότι ίσως να μην έχουμε δει ακόμη την κορυφή του παγόβουνου.
Τα γεωπολιτικά ανέκαθεν καθόριζαν το ράλι του πετρελαίου και αυτή η περίοδος που διανύουμε μόνο ως ήσυχη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Οι ΗΠΑ πιέζουν για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, το οποίο όμως είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του ΟΠΕΚ. Συγκεκριμένα, η Αμερική έχει απειλήσει ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν έως τις 12 Μαΐου εάν οι άλλες πλευρές που την έχουν υπογράψει δεν τηρήσουν συγκεκριμένους όρους.
Η ένταση στη Συρία αποτελεί άλλον έναν αποσταθεροποιητικό παράγοντα ενώ και στην Ανατολική Μεσόγειο οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν είναι αρκετές για να δυναμιτίσουν το κλίμα.
Παράλληλα, οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ να δώσει ώθηση στην τιμή του πετρελαίου έχουν αποδώσει και πλέον η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε λογικά να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της τιμής.
Η Σαουδική Αραβία, όπως είναι γνωστό επιδιώκει επιπλέον άνοδο της τιμής. Προκειμένου να δώσει ώθηση στην αποτίμηση της Aramco, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί αν ο «μαύρος χρυσός» σκαρφάλωνε στα 80 ή ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι, προωθεί περαιτέρω άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
Η τελευταία χρονιά ήταν δύσκολη τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τους οδηγούς. Το πετρέλαιο φλέρταρε με τα 60 δολάρια το βαρέλι και τελικά κατάφερε να ξεπεράσει και τα 75. Αυτό οδήγησε σε αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Ελλάδα καθιστώντας το πετρέλαιο «απαγορευμένο καρπό». Εύλογα λοιπόν, αν η τιμή κατέγραφε επιπλέον άνοδο, τα πράγματα θα γίνονταν ακόμη δυσκολότερα για τους Έλληνες καταναλωτές.