Η χρήση ψηφιακών συσκευών τη νύχτα επηρεάζει τις συνήθειες ύπνου των παιδιών και καταστρέφει την ψυχική τους υγεία, προειδοποιούν οι εκπαιδευτικοί στην Αυστραλία. Σύμφωνα με έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα, η τάση αυτή κάνει τα παιδιά να ενεργούν σαν «βρυκόλακες συσκευών» με αποτέλεσμα να έχουν διαταραγμένο ύπνο και να κοιμούνται το μεγαλύτερο διάστημα της σχολικής ημέρας.
«Βάζουμε τα παιδιά μας στο κρεβάτι, τους διαβάζουμε μία ιστορία, τους λέμε καληνύχτα και μένουμε με την ίδεα οτι κλείνουν τα μάτια τους για να κοιμηθούν- όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο» λέει μία δασκάλα και προσθέτει οτι το τελευταίο διάστημα τα σχολεία έχουν αναφέρει μια αύξηση των περιστατικών στα οποία ζητήθηκε η συνδρομή ψυχολόγου, ωστόσο πολλά προγράμματα ψυχικής υγείας για τους νέους δεν περιλαμβάνουν παιδιά κάτω των 12 ετών.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το μπλε φως που εκπέμπουν οι κινητές συσκευές καθυστερεί την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο, διαταράσσοντας τους κιρκαδικούς ρυθμούς (περιφερικά ρολόγια) του σώματος οι οποίοι ρυθμίζουν τους κύκλους ύπνου. Εάν διαταραχθεί αυτός ο κύκλος, είτε είναι καθυστερημένος, είτε διαφορετικός από μέρα σε μέρα, το άτομο αυτό έχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάσει συναισθηματική αστάθεια, κατάθλιψη ή άγχος.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν εφαρμογές τις οποίες μπορούν να βάλουν οι γονείς στο κινητό τους οι οποίες δεν περιορίζουν την πρόσβαση των παιδιών στην τεχνολογία, αλλά επιτρέπουν στους γονείς να γνωρίζουν σε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους, ώστε οι γονείς να μπορούν να συνομιλήσουν μαζί τους και να τα συμβουλέψουν.
newsbeast