Μπορεί ηγέτες και άλλες χώρες να τον θεωρούν έναν φοβερό τύραννο, να τον κατηγορούν για επιθέσεις με χημικά κατά αμάχων και υπεύθυνο για την κατάσταση στη Συρία, ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοεί τον Μπασάρ αλ-Άσαντ και την γεννημένη στη Βρετανία σύζυγο του, με το παρατσούκλι «Πρώτη Κυρία της Κολάσεως».

Οι δυο τους και τα τρία παιδιά τους κατά τα 7 χρόνια του εμφυλίου απολαμβάνουν τον πλουσιοπάροχο τρόπο ζωής στον οποίο είχαν εντρυφήσει και πριν το ξέσπασμα του πολέμου.

Παλάτια, ακριβά ρούχα και συνήθειες και ποστάρισμα στο Ιnstagram σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Μπορεί οι τελευταίες πληροφορίες να θέλουν τον Σύρο Πρόεδρο, λογικά μαζί με την οικογένειά του, να έχει μεταφερθεί με τη βοήθεια Ρωσικών στρατιωτικών μονάδων από την προεδρική οικία στη Δαμασκό σε άλλο, άγνωστο, ασφαλέστερο μέρος, υπό το φόβο των βομβαρδισμών, αλλά μέχρι πρότινος (άγνωστο το πότε) ζούσε στο χλιδάτο, μίνιμαλ ανάκτορο που εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 1 δισ. δολάρια, στη Δαμασκό, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την ανατολική Γούτα, όπου άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση με χημικά που εξαπολύθη -κατά τους Δυτικούς- από τις δυνάμεις που στηρίζουν τον Ασαντ.

Το 2012, το Wikileaks δημοσίευσε προσωπικά emails της 42χρονης Βρετανο-Σύριας που δείχνουν πως είχε δώσει 350.000 δολάρια για130 νέα έπιπλα την ώρα που ο αιματηρός εμφύλιος στη χώρα της μαίνονταν ήδη εδώ και ένα χρόνο. Είχε αγοράσει επίσης, ένα ζευγάρι παπούτσια με κρύσταλλα στα τακούνια, αξίας 7.000 δολαρίων και είχε ζητήσει να αποσταλούν τα εμπορεύματα στο Ντουμπάι για να αποφύγει τις κυρώσεις.

Το υπερμοντέρνο προεδρικό μέγαρο του ζευγαριού, που χτίστηκε το 1979 και σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κένζο Τάνγκε, εκτιμάται ότι κόστισε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Μάλιστα, ένα δημοσίευμα του 1989, υποστήριζε πως ένα μόνο δωμάτιο ήταν εξοπλισμένο με 125.000 μαρμάρινα πλακάκια, το κόστος των οποίων έφτανε τα 10,6 εκατ. δολάρια.

Το προεδρικό παλάτι της Δαμασκού, των 31.000 τετραγωνικών μέτρων, εκτιμάται ωστόσο, ότι έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστα από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, καθώς η τοποθεσία του πάνω σε ένα λόφο στα δυτικά της Δαμασκού, το καθιστά εύκολο στόχο για πυραύλους.

Κι ενώ η Συρία μαστίζεται, οι Άσαντ συνεχίζουν την προπαγάνδα τους μέσω των social media.

Ο λογαριασμός τους στο Instagram, μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από 100.000 οπαδούς και να δείχνει την Άσμα να καλοσωρίζει και να συνομιλεί με ανθρώπους στην οχυρωμένη Δαμασκό. Δεν είναι τυχαίο που άλλοτε γνωστή ως η πριγκίπισσα Νταϊάνα της Συρίας, τώρα πλέον θεωρείται μία από τις πιο μισητές προσωπικότητες στη χώρα της.

Πάντως, η κυβέρνηση του Άσαντ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να φωτογραφίζει την Άσμα ως «το ρόδο της ερήμου» παρά το γεγονός ότι ο σύζυγός της πραγματοποίησε 28 επιθέσεις χημικών όπλων από το εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011.

Η σύζυγος του Άσαντ γεννήθηκε με το όνομα Άσμα Άκρας το 1975 στο Άκτον του δυτικού Λονδίνου, από σουνίτες μουσουλμάνους γονείς από το Χομς.

Αποφοιτώντας από το Queen’s College του Λονδίνου με πτυχία στην επιστήμη των υπολογιστών και της γαλλικής λογοτεχνίας, η Άσμα μπήκε στον τραπεζικό τομέα – εργαζόμενη στον όμιλο Deutsche Bank ως αναλύτρια hedge funds.

Παντρεύτηκε τον Άσαντ σε έναν «μυστικό» γάμο το 2000, όταν αυτός ήταν 35 ετών κι εκείνη μόλις 25. Οι δυο τους έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Αρχικά, η Άσμα αγαπήθηκε γιατί έφερε μια πινελιά λάμψης στη Συρία – ακόμη κι αν είχε προσλάβει μια κορυφαία εταιρεία PR για να διαμορφώσει την εικόνα της.

Ωστόσο, την ώρα που οι φυλακές γέμιζαν με πολιτικούς κρατούμενους και οι βόμβες συνέχιζαν να πέφτουν, η Άσμα παρέμεινε σιωπηλή.

Τον Οκτώβριο του 2016, έδωσε μια σπάνια συνέντευξη στην αγγλική γλώσσα στο ρωσικό κανάλι, Russia 24.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της δόθηκε η ευκαιρία να εγκαταλείψει τη Συρία, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκε να το κάνει. «Ήμουν εδώ από την αρχή και ποτέ δεν σκέφτηκα να πάω κάπου αλλού» είπε η Άσμα. «Ναι, μου πρόφεραν την ευκαιρία να φύγω από τη Συρία.

Αυτές οι προσφορές περιελάμβαναν εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών μου, ακόμη και οικονομική ασφάλεια».

Στη συνέντευξη, η Άσμα, μάλιστα, είχε καταδικάσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Συρία από τις δυτικές χώρες, υποστηρίζοντας πως έβλαψαν τους απλούς πολίτες.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.