Δεν θα ζήσουμε για πάντα, αλλά όσο ζούμε, ας δείχνουμε στον εαυτό μας αληθινή αγάπη.

Η νεότητα δεν κρατά μια ζωή και η υγεία είναι κάτι εύθραυστο και ασταθές που χρειάζεται επιμέλεια και φροντίδα. Κρέμεται συνεχώς από μια κλωστή.

Η καθημερινότητά μας τρέχει και μαζί της τρέχουν τα χρόνια της ζωής μας. Εκατομμύρια λέξεις έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την «μακροζωία» και τα μυστικά της. Ομως, τελικά, τι είναι αυτό που μάς κρατά ακμαίους και μάς κάνει να προχωράμε μέσα στα χρόνια; Η αλήθεια κρύβεται στον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή και στη σχέση μας μαζί της: στις συνήθειες και στις συμπεριφορές μας, στη σχέση μας με τους γύρω μας και κυρίως με τον εαυτό μας.

Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου, αρκεί να το θέλεις πραγματικά και να στηρίξεις την απόφασή σου. Μικρές, καθημερινές συνήθειες ανθρώπων με καλή υγεία, που απόλαυσαν την κάθε μέρα της ζωής τους και έζησαν ακόμα και έναν αιώνα, περιγράφει σε άρθρο του το Forbes.

1) Να τρως σωστά: Πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο), λαχανικά, φρούτα, δημητριακά. Είσαι αυτό που τρως και η ενέργειά σου κατά τη διάρκεια της ημέρας κρίνεται από το διατροφολόγιό σου. Αν η μέρα σου δεν έχει ισορροπημένα γεύματα, σταδιακά θα εμφανίζονται αυξομειώσεις και στην ενέργειά σου.

2) Μην πίνεις ό,τι δεν σε ωφελεί: Νερό και φυσικοί χυμοί είναι τα «ποτά» που πρέπει να έχεις σε προτεραιότητα. Αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά (με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης) και σόδα δεν θα πρέπει να είναι προτεραιότητά σου, αν θες να πιεις κάτι.

3) Να κάνεις που και που και καμιά παρασπονδία: Το να στερείσαι κάθε γευστική ευχαρίστηση σου κάνει κακό. Κάνει κακό στην ψυχολογία σου και στην εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου. Φρόντισε που και που να απολαμβάνεις κάτι που λαχταρούν οι γευστικοί σου κάλυκες, χωρίς ενοχές.

4) Δράση-δράση-δράση: Η αδράνεια οδηγεί με γεωμετρική πρόοδο σε πολλαπλά προβλήματα υγείας. Σήκω από το κρεβάτι σου, ντύσου με όρεξη και ξεκίνα την ημέρα σου με ενέργεια. Ανθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν την συνήθεια να παραμένουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας στο σπίτι, -χωρίς κίνηση και εξωτερικά ερεθίσματα- έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

5) Περπάτα: Κανείς δεν είπε ότι για να έχεις καλή υγεία πρέπει να κάνεις σκληροπυρηνική γυμναστική για γερά νεύρα. Ομως, αντί να πάρεις το ασανσέρ, ανέβα τη σκάλα. Αντί να πάρεις το αυτοκίνητο για μια κοντινή απόσταση, περπάτα. Ο μεταβολισμός ενεργοποιείται και ο οργανισμός αποκτά μεγαλύτερη άμυνα. Αν σου δοθεί η ευκαιρία, τρέξε για λίγα λεπτά. Θα αλλάξει η διάθεσή σου!

6) Το μυαλό σε εγρήγορση!: Διάβασμα, επιτραπέζια παιχνίδια, σταυρόλεξο. Η πνευματική υγεία είναι σε άμεση συνάρτηση με την υγεία του σώματος. Προσπάθησε να συγκρατείς πληροφορίες, να προσπαθείς να εντοπίσεις μια πληροφορία, να ακονίζεις το μυαλό σου σε κάθε ευκαιρία!

7) Δίπλα στη φύση: Ηλιος, θάλασσα, δέντρα, λουλούδια, βουνά. Η φυσική ομορφιά μας προκαλεί να την απολαύσουμε. Δεν είναι κρίμα να μένουμε μακριά της, χάνοντας ημέρες ζωής; Η βιταμίνη D που απλόχερα μάς δίνει ο ήλιος μάς προφυλάσσει από πολλές ασθένειες, μάς ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας, μας αλλάζει την ψυχολογία.

8) Ισορροπημένη προσωπική ζωή: Υγιείς συναισθηματικοί δεσμοί. Ενα ακόμα μυστικό για καλή υγεία. Φίλοι, ένας υποστηρικτικός σύντροφος: κοινές, αληθινές στιγμές. Η μοναχικότητα δεν μπορεί να εγγυηθεί καλή υγεία. Ομως, μια ζωή με συναισθήματα μπορεί να μας δώσει παραπάνω κουράγιο για αντέχουμε τις δυσκολίες.

9) Κάνε αυτό που αγαπάς- Δούλεψε όσο μπορείς, με κέφι: Μια εργασιακή ζωή που έχει μόνο αρνητικά ερεθίσματα δεν θα αργήσει να σου προκαλέσει προβλήματα υγείας. Το στρες είναι δηλητήριο για τον οργανισμό και η ρουτίνα που φέρνει μια δουλειά που δεν σε ευχαριστεί σε πάει πολλά βήματα πίσω. Η δημιουργικότητα και η χαρά που φέρνει η εργασία κατά τη διάρκεια της ζωής σου, εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό καλή υγεία.

10) Χόμπι, πηγή δύναμης: Μια καθημερινότητα γεμάτη ενδιαφέροντα που σε κρατούν δημιουργικά απασχολημένο είναι κλειδί για την μακροζωία λένε οι ειδικοί. Αθληση, μουσική, χειροτεχνία, εκμάθηση μιας γλώσσας, ψάρεμα, μοντελισμός. Βρες αυτό που σε ενδιαφέρει και βάλτο στην καθημερινότητά σου, θα αλλάξει!

11) Στοματική υγιεινή: H σχολαστική φροντίδα των δοντιών βοηθά στην αποφυγή σοβαρών προβλημάτων υγείας (όπως καρδιακές παθήσεις). Αν θες να ζήσεις περισσότερο, φρόντισε την υγεία των δοντιών σου!

12) Μακριά από την τοξικότητα: Μείνει μακριά από τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που νιώθεις ότι σου κάνουν κακό. Άνθρωποι που σε κάνουν να βλέπεις τη ζωή αρνητικά και μπλοκάρουν την ενέργειά σου δεν έχουν καμία απολύτως θέση στη ζωή σου. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να διαταράσσουν την ψυχική σου ισορροπία.

13) Oποια κι αν είναι η ηλικία σου, μην μένεις μακριά από τη νιότη: Η συναναστροφή με νεότερους ανθρώπους δίνει ζωή, λένε οι ειδικοί. Ο εθελοντισμός, η προσφορά, η ένταξη σε ομάδες με κοινό στόχο και η επαφή με ανθρώπους μικρότερης ηλικίας δίνουν χρόνια ζωής!

 

 

 

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.