Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την εξαφάνιση κάπου 10 δισ ευρώ από λογαριασμούς λιβυκών κρατικών ταμείων στο Βέλγιο, που είχαν παγώσει στο πλαίσιο κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι.
Το ιλιγγιώδες ποσό «χάθηκε» κάπου στο διάστημα μεταξύ 2013 και 2017 σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ.
Το Νοέμβριο του 2013 τέσσερις λογαριασμοί της Libyan Investment Authority (LIA) και της θυγατρικής της Libyan Foreign Investment Company (LFICO) στη Euroclear Bank περιείχαν κάπου 16,1 δισ δολάρια, αλλά όταν τέσσερα χρόνια αργότερα οι Αρχές επιχείρησαν να κατάσχουν τα κεφάλαια, ανακάλυψαν ότι είχαν απομείνει μόνον 5 δισ ευρώ στους λογαριασμούς αυτούς, όπως αναφέρει η εβδομαδιαία εφημερίδα Le Vif.
«Απομένουν κάτι λιγότερο από 5 δισ ευρώ στους τέσσερις λογαριασμούς στη Euroclear Bank SA»,
είπε ο εκπρόσωπος της Βελγικής εισαγγελίας, Ντένις Γκέμαν, ποσό που μπορεί να κατασχεθεί, αλλά αρνείται η τράπεζα να παραδώσει τους λογαριασμούς αναγκάζοντας την εισαγγελία να απειλήσει την Euroclear «με πιο καταναγκαστικά μέτρα», αν δεν ανταποκριθεί ενός συγκεκριμένου διαστήματος.
H εξαφάνιση του τεράστιου ποσό εντοπίστηκε το περασμένο φθινόπωρο όταν διέταξε την κατάσχεση των λιβυκών κεφαλαίων ο εισαγγελέας ανακριτής Μισέλ Κλεζ, επικεφαλής της έρευνας για το καταγγελλόμενο ξέπλυμα χρήματος από εμπίστους του Μουαμάρ Καντάφι. Τα κεφάλαι αυτά είχαν δεσμευτή από τον Μάρτιο του 2011 σύμφωνα με το ψήφισμα υπ’ αριθμόν 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι αρμόδιες Βελγικές Αρχές λένε ότι ουδέποτε ενέκριναν το «ξεπάγωμα» των λογαριασμών αυτών, αλλά σύμφωνα με την Le Vif υπάρχουν ενδείξεις ότι απέτυχαν να συμμορφωθούν με τους κανόνες του ΟΗΕ αναφορικά με το πάγωμα κεφαλαίων σε συγκεκριμένους λιβυκούς λογαριασμούς σε τοπικές τράπεζες. Πριν την εξέγερση του 2011 που σήμανε το τέλος της κυριαρχίας του Καντάφι, η Λιβύη ήταν ένας από τους μεγάλους εξαγωγείς πετρελαίου στην υφήλιο και το 2006 η κυβέρνησή της στην προσπάθειά της να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα τα έσοδα της χώρας από το μαύρο χρυσό είχε συγκροτήσει την Libyan Investment Authority για να κάνει κερδοφόρες επενδύσεις στο εξωτερικό.
Ωστόσο, με τη νατοϊκή αεροπορική εκστρατεία το 2011, το ΣΑ του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι, παγώνοντας κεφάλαια κάπου 67 δισ δολάρια που διέθετε η LIA στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Στην ΕΕ, ωστόσο, οι εθνικές κυβερνήσεις πάγωσαν μόνον τους αρχικούς λογαριασμούς, αλλά όχι τους τόκους και τα μερίσματα που προέκυψαν μετά το 2011.
Έρευνα του Politico την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε την ύπαρξη τρύπας στο καθεστώς κυρώσεων με την τακτική εκροή μερισμάτων, εσόδων από ομόλογα και καταβολή τόκων από τα κεφάλαια των 16 δισ του Καντάφι στο Βέλγιο. Η Euroclear επιβεβαίωσε ότι κατέβαλε μηνιαίως μερίσματα από τους τέσσερις παγωμένους λογαριασμούς «σε λογαριασμό της HSBC στο Λουξεμβούργο, που ανήκει στη LIA και σε αρκετούς ακόμη λογαριασμούς της LIA στην Arab Banking Corporation, που έχει την έδρα της στο Μπαχρέιν και βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης».
Το υπουργείο Οικονομικών του Βελγίου επιμένει ότι η καταβολή των τόκων ήταν νόμιμη, αλλά οι Αρχές, σημειώνει η Le Vif, καλούνται να απαντήσουν σε αρκετές ερωτήσεις, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι «που πήγαν τα εξαφανισμένα 10 δισ ευρώ»….
iefimerida