Ισχυρό προβάδισμα 10,2% διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Πανελλαδική έρευνα της Rass για τον τηλεοπτικό σταθμό Action24 αποτυπώνει ότι η ΝΔ έρχεται πρώτη στην προτίμηση των πολιτών με ποσοστό 29,4%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,2%. Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 10,2.
Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,2% και το ΚΚΕ με 6,3%.
Κάτω από το όριο του 3% καταγράφονται η Ένωση Κεντρώων με ποσοστό 2,7% και οι ΑΝΕΛ με 2,5%. Ποσοστό 4,6% δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν άλλο κόμμα, 3,7% επιλέγουν την απάντηση άκυρο ή λευκό και το υπόλοιπο 14,2% κατατάσσεται στην κατηγορία αδιευκρίνιστη ψήφος.
Δημοτικότητα αρχηγών
Στο ερώτημα για την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41,4% θετικές γνώμες και 47,2% αρνητικές), ενώ δεύτερη δημοφιλέστερη είναι η Φώφη Γεννηματά (36,7% θετικές γνώμες και 44,7% αρνητικές).
Ακολουθούν Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Βασίλης Λεβέντης, Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Μετεκλογικές συνεργασίες
Στο ερώτημα «αν μετά τις εκλογές προκύψει ανάγκη συνεργασιών με ποιο κόμμα θα θέλατε να συνεργαστεί το Κίνημα Αλλαγής», η πλειονότητα των ερωτηθέντων -σε ποσοστό 36,5%- απαντούν ότι το κόμμα της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη θα πρέπει να συνεργαστούν με τη ΝΔ. Το 18,7% τάσσονται υπέρ μιας πιθανής συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 9,4% προκρίνουν συνεργασία της συμμαχίας ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού με άλλο κόμμα, 27,4% ζητούν από το Κίνημα Αλλαγής να μην συνεργαστούν με κανένα κόμμα και το υπόλοιπο 10% τοποθετούνται με την επιλογή «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
Μετά το τέλος των μνημονίων, τι;
«Αν το καλοκαίρι βγούμε από το Μνημόνιο έστω και τυπικά, πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι στην οικονομική και κοινωνική πολιτική προς όφελος του λαού ή όχι;» ήταν το επόμενο ερώτημα που τέθηκε σε όσους συμμετείχαν στην πανελλαδική έρευνα.
Το 75% των ερωτηθέντων εμφανίζονται απαισιόδοξοι απαντώντας «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 23,9% απαντούν «ναι» και «μάλλον ναι».
Σκοπιανό
Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές και στο Σκοπιανό, σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη των ερωτηθέντων. Στο ερώτημα «η λύση που θα προκριθεί για την ονομασία των Σκοπίων, πιστεύετε ότι θα είναι πιο κοντά σε όσα επιδιώκει η Ελλάδα ή σε όσα επιδιώκουν τα Σκόπια;», το 57,1% απαντούν ότι η λύση που πιθανόν να προκύψει στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM θα ικανοποιεί περισσότερο τα συμφέροντα των Σκοπιανών. Μόνο το 26,9% θεωρούν ότι πιθανή λύση στο Σκοπιανό θα είναι πιο κοντά σε όσα επιδιώκει η Ελλάδα.
Συντριπτικό το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης
Τι απαντούν οι ερωτηθέντες στο ερώτημα ποιο κόμμα εκφράζει καλύτερα το χώρο της Κεντροαριστεράς
Και η απάντηση των πολιτών στο ερώτημα ποιος από τους δύο βασικούς διεκδικητές έχει αρτιότερο σχέδιο για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης
protothema