Εντάξει, όλοι το ξέρουμε πως με την γυμναστική καίμε περισσότερες θερμίδες και έτσι μπορούμε να χάσουμε κιλά. Επίσης ξέρουμε ότι η άσκηση κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην ψυχολογία μας. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν δεν γυμναζόμαστε καθόλου για δύο εβδομάδες;
Ακόμα κι αν είσαι φαν της γυμναστικής, υπάρχουν φορές που νιώθεις ότι έχεις ανάγκη ένα μικρό διάλλειμμα από τις προπονήσεις σου. Αλλά ένα μικρό διάλειμμα, πολύ εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο και η 1-2 μέρες ξεκούρασης να γίνουν 8 ή 14 πριν καλά καλά το καταλάβεις.
Σίγουρα η καθιστική ζωή δεν κάνει σε κανέναν καλό και είναι ευρέως γνωστό. Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να μην κάνει τίποτα και να ξεκουραστεί για λίγες εβδομάδες;
Αραγε πόσο λιγότερο υγιής μπορεί να γίνει; Κι όμως τα ευρήματα μιας έρευνας έδειξαν ότι δεν χρειάζεται να περάσει πολύς καιρός για να επηρεαστεί η υγεία μας από την αποχή της άσκησης.
Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ βρήκε πως η αποχή 2 εβδομάδων από την τακτική, φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές του ποσοστού του μυϊκού ιστού, αλλά και σε διαφοροποιήσεις του μεταβολισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες για διαβήτη, καρδιακό επεισόδιο ακόμα και πρόωρο θάνατο.
Οι ερευνητές στην προσπάθειά τους να δουν πώς πραγματικά επηρεάζει την υγεία ενός ενήλικα η αποχή των δύο εβδομάδων, παρακολούθησαν 28 άνδρες και γυναίκες γύρω στα 25 που έκαναν περίπου 10.000 βήματα την ημέρα, κάνοντας τους λιπομέτρηση κ.ά.
Στην συνέχεια έβαλαν τους συμμετέχοντες για 2 εβδομάδες να περπατήσουν περίπου 1.500 βήματα την ημέρα – 80% λιγότερα απ’ότι είχαν συνηθίσει. Ουσιαστικά, κάθονταν 129 λεπτά περισσότερα την ημέρα.
Μετά από 2 εβδομάδες, όπου οι διατροφικές τους συνήθειες δεν άλλαξαν, οι συμμετέχοντες αύξησαν το βάρος τους, έχασαν μυϊκό ιστό και το συνολικό λίπος του σώματός τους αυξήθηκε, συγκεκριμένα γύρω από την κοιλιά.
Επιπλέον, δεν μπορούσαν να τρέξουν στην ίδια ένταση που έτρεχαν όταν ξεκίνησε η έρευνα και παρατηρήθηκε μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, αύξηση του συσσωρευμένου λίπους στο συκώτι και αύξηση των τριγλυκεριδίων.
Το θετικό όμως ήταν ότι όταν οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στη φυσιολογική ζωή τους, τα ποσοστά των μετρήσεων τους επανήλθαν στα αρχικά τους επίπεδα μέσα σε 2 εβδομάδες.
Επομένως η άσκηση, ακόμα και το περπάτημα, κάνει περισσότερο καλό απ΄ όσο φαντάζεσαι…
bovary