Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικα», ενώ στην Αθήνα τηρούν στάση αναμονής, μετρώντας τις επιπτώσεις στην υπόθεση του χρέους και στις διαβουλεύσεις για την «επόμενη ημέρα», από μια νέα εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία.
«Θα δούμε. Είναι λίγο νωρίς», απάντησε στο iefimerida υψηλόβαθμη πηγή της Κομισιόν, απαντώντας στο πόσο δυσκολεύει το ελληνικό ζήτημα το ναυάγιο στη Γερμανία. Με φόντο το σενάριο νέων εκλογών, πιθανότατα τον Απρίλιο, που, σύμφωνα με άλλη ευρωπαϊκή πηγή, θεωρείται αυτή τη στιγμή ως το επικρατέστερο, ανώτατη τραπεζική πηγή στην Αθήνα δεν έκρυψε τον προβληματισμό της, απαντώντας χαρακτηριστικά: «Δύσκολο να πούμε ακόμα».
Το βασικό σενάριο για την Ελλάδα, όπως συγκλίνουν οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο και την ελληνική πλευρά, αναφέρει ότι θα επιδιωχθεί τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) ως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, έτσι ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι δύσκολες συζητήσεις για τον ρόλο του ΔΝΤ, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, δηλαδή πώς ακριβώς θα πορευθεί η Ελλάδα μετά από την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία αποτελεί βασικό συστατικό όλων αυτών των διαβουλεύσεων. Η στάση αναμονής του ΔΝΤ τους τελευταίους μήνες σχετίζεται, άλλωστε, με την προεκλογική και τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες ξεκινά ή μάλλον έπρεπε να έχει ξεκινήσει η συζήτηση στο ανώτατο επίπεδο για τις κοσμογονικές αλλαγές στη λειτουργία της Ευρωζώνης – και όπως σημειώνουν αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές, χωρίς νέο καγκελάριο και χωρίς νέο υπουργό Οικονομικών στη θέση του Β. Σόιμπλε, δεν μπορεί να γίνει καμία τέτοια συζήτηση.
Άλλες ευρωπαϊκές πηγές, που αντιμετωπίζουν πιο αισιόδοξα την εμπλοκή στη Γερμανία, εκτιμούν ότι αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει όσα έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει, το κλίμα δεν θα επηρεαστεί ακόμα κι από μια νέα εκλογική αναμέτρηση, πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι Φιλελεύθεροι δεν εμφανίζονται ως και ο καλύτερος σύμμαχος για το ελληνικό ζήτημα.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία εφ’ όλης της ύλης γίνονται ασφυκτικά στενά και αυτό ενέχει τον κίνδυνο αφενός οι αγορές να μην πάρουν το καθαρό μήνυμα που απαιτείται, αφετέρου η τελική λύση να μην είναι η προσδοκώμενη από την ελληνική πλευρά.
iefimerida