Στα 133,9 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 1 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2018, που εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια.

Ο προϋπολογισμός για το 2018 προβλέπει δαπάνες ύψους 133.985.000 ευρώ, σημειώνοντας -για πρώτη φορά από το 2009- αύξηση 0,75%, δηλαδή αύξηση 1.000.000 ευρώ, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017, ενώ καλύπτεται πλήρως ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, επισήμανε ότι θα ενταχθούν μεγάλα τεχνικά έργα στην Υπηρεσία Διάθεσης Ευρωπαϊκών και Λοιπών Πιστώσεων, για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Βουλής, με μακροπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία υποδομών κεφαλαιακής αξίας, η οποία θα επιφέρει και σταδιακή περιστολή των λειτουργικών της δαπανών.

Επίσης, είπε ότι μείωση των δαπανών επιτυγχάνεται με την λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων και με τη μετάβαση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης σε αυτόνομη οικονομική διαχείριση, η οποία επιφέρει και μείωση στις δαπάνες για τις αμοιβές φυσικών προσώπων.

«Η Βουλή έχει συνεισφέρει στην προσπάθεια περιστολής των δαπανών και έχει υποστεί μειώσεις. Πολύ σωστά έγινε αυτό. Και η κοινωνία, όμως, πρέπει να το γνωρίζει» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, σημειώνοντας πως οι βουλευτές, κατά διαστήματα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με πολύ αυστηρή κριτική των πολιτών, που θεωρούν ότι στη Βουλή υπάρχουν ειδικά προνόμια.

«Η Δημοκρατία μας έχει το χαμηλότερο κόστος. Με βάση τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το κόστος της Δημοκρατίας σε σχέση με το σύνολο των δαπανών ήταν 0,60 χιλιοστά, στο σύνολο των δαπανών του κράτους» επισήμανε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος και έθεσε προς προβληματισμό, γενικότερο ζήτημα για την αντιπροσωπευτικότητα.

«Να μειώσουμε τον αριθμό των βουλευτών; Να τους μειώσουμε όσο θέλετε. Το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας θα το δούμε; Το πώς θα ανατρέψουμε τη λογική της παρέμβασης των μιντιαρχών και των οικονομικών παραγόντων στο πολιτικό σύστημα θα τα δούμε; Αυτές είναι οι αλλαγές που πρέπει να συζητήσουμε» είπε ο κ. Κουτσούκος.

«Θεωρούμε ότι και για τον προϋπολογισμό της Βουλής του 2018 που συζητάμε, υπάρχουν δαπάνες που μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο και μια από αυτές είναι η βουλευτική αποζημίωση ή ακόμα και η κατάργηση της αποζημίωσης για τη συμμετοχή των βουλευτών στις διάφορες επιτροπές της Βουλής» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Πρόσθεσε όμως, ότι υπάρχουν άλλες δαπάνες, όπως αυτές που αφορούν τους εργαζόμενους της Βουλής, οι οποίες είναι ανελαστικές και θα έπρεπε να αυξηθούν.

Μεγαλύτερη περιστολή δαπανών ζήτησε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης και επισήμανε ότι φέτος οι δαπάνες ακολουθούν ανοδική πορεία και ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις για τη δαπάνη της εργοδοτικής εισφοράς υπέρ ΕΦΚΑ, για τους βουλευτές που υπάγονταν σε συνταξιοδοτικό καθεστώς εκτός δημοσίου, το οποίο από 225.000 ευρώ το 2017, εκτινάσσεται στα 2.187.000 ευρώ το 2018.

«Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Η λειτουργία της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου έχει ένα κόστος, αλλά προφανώς το όφελος είναι πολλαπλάσιο από οποιοδήποτε άλλο πολίτευμα» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς και για το κόστος της δημοκρατίας, διαχρονικά ο κατευθυνόμενος λαϊκισμός και ο κιτρινισμός του Τύπου έβρισκαν πλούσια τροφή σε ό,τι έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό της Βουλής των Ελλήνων.

«Από το 2009 έως σήμερα ο προϋπολογισμός της Βουλής έχει μειωθεί σχεδόν κατά 40%. Το γεγονός αυτό και μόνο, αποδεικνύει το πάρτι που στήθηκε από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου μέχρι την είσοδο της χώρας μας στα μνημόνια και σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, εξακολουθεί να υφίσταται για τις κομματικές ελίτ» είπε ο βουλευτής της ΧΑ Ι. Σαχινίδης.

«Ναι» στον προϋπολογισμό είπαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων. «Κατά» ψήφισε η ΧΑ. «Παρών», δήλωσε το ΚΚΕ.

 

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.