O γνωστός ιστορικός-αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν το Σάββατο (27-5) στα Γρεβενά, η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών και ο Σύλλογος Ποντίων και Μικρασιατών Γρεβενών.

Το επίσημο προσκεκλημένος μας, υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο Γρεβενών οι Αντιδήμαρχοι Μάνθος Αδάμος και Γρηγόρης Φαρμάκης, μιας και ο Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης είχε κάποιες ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Ευχάριστη έκπληξη, η έλευση του Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ στην διάρκεια της ομιλίας, αφού κατάφερε και βρήκε λίγο χρόνο μετά από εκδήλωση της Μητρόπολης για τους μαθητές των κατηχητικών ομάδων.

Με απλό και αναλυτικό τρόπο, ο Σάββας Καλεντερίδης ανέπτυξε το θέμα:
“Οδεύοντας στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία – Ιστορικό, Στρατηγική Προοπτικές” τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει ομοψυχία όλου του Ελληνισμού.

Ο Σίμος Ζαγκανίκας,  Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, γράφει:

Στην κατάμεστη Αίθουσα των Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών διοργανώθηκε, από την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών και το Σύλλογο Ποντίων και Μικρασιατών,  στις 7:30 μμ, την 27η  Μαΐου 2017, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώρισή της, ομιλία με θέμα: «Οδεύοντας στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία, ιστορικό, Στρατηγική , Προοπτικές» με ομιλητή τον αγωνιστή, πατριώτη και πολιτικό αναλυτή Καλεντερίδη Σάββα.

          Ο ομιλητής οδήγησε το ακροατήριο μέσα από τους μαιάνδρους της Ιστορίας του Ελληνισμού, με μεστή και ολοκληρωμένη ανάλυση έως την αποφράδα ημέρα της 19ης Μαΐου 1919, την ημέρα της εντολής από τον Κεμάλ για το «ολοκαύτωμα» των Ελλήνων του Πόντου και ανάπτυξε την Στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να πετύχουμε την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Μια  στρατηγική που θα ενοποιεί όλους τους Έλληνες, Γιατί Γενοκτονία συντελέσθηκε και στον Μικρασιάτικο και στον Θρακικό Ελληνισμό. Και επισήμανε ότι, μ’ αυτή την παρακαταθήκη στη μνήμη των Ελλήνων και τον αγώνα, θα γίνει πιο δυνατή η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας. Μια Διεθνής Αναγνώριση που θα αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας του ιστορικού χθες και της Τουρκίας του σήμερα που εξακολουθεί να αναπαράγει με τις λογικές του Ισλάμ, τον «τζιχαντισμό», ήτοι τον ολοκληρωτικό αφανισμό των διαφορετικών λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόσφατο παράδειγμα η Συρία!… Το «τζιχάντ» υποδαυλίζεται από τα υψηλά ισλαμικά κλιμάκια της Τουρκίας στις λογικές διαιώνιση τους στην νομή της εξουσίας . Η αναγνώριση των Γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, από την Τουρκία θα φέρει την μεταμέλεια και τον εξιλασμό στον Τούρκικό λαό, την πραγματική Δημοκρατία στην Τουρκία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στην Ανατολική Μεσόγειο!..

          Το ακροατήριο, με ιδιαίτερη προσοχή, απορρόφησε την ιστορική και πολιτική ανάλυση του ομιλητή και αμέσως μετά αναπτύχθηκε ένας πραγματικά όμορφος διάλογος, όπου τον λόγο έλαβαν, ο Κυριάκος Ταταρίδης, πρώην βουλευτής του Νομού Γρεβενών, ο Δημοσθένης Κουπτσίδης πρώην Δήμαρχος Γρεβενών, ο Αδάμος Μάνθος, αντιδήμαρχος, Ο Σεβίλογλου Γεώργιος πρόεδρος των Ποντιακών Σωματείων Νομού Γρεβενών και ο Σοφοκλής Εταιρίδης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

          Στην αρχή της εκδήλωσης, ο Αντιπεριφερειάρχης, Σημανδράκος Ευάγγελος, καλωσόρισε τον ομιλητή και τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

          Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, αναφέρθηκε στο πνεύμα της εκδήλωσης με τα παρακάτω λόγια:               

Η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν είναι απλά βουτηγμένη στο αίμα, αλλά είναι αιμάτινη, φτιαγμένη από την κυτταρική σύσταση του αίματος των 350.000 θυμάτων του Τουρκικού εθνικισμού, στις λογικές της διαμόρφωσης ενός εθνικού κρατικού μορφώματος, όπου θα επικρατούσε μια γλώσσα και μια θρησκεία, χωρίς καμιά ανοχή για το διαφορετικό και χωρίς καμιά ενοχή για τη δολοφονική εξολόθρευσή των διαφορετικών συμπολιτών τους…., εξάλλου στα πολιτισμικά φορτία των ισλαμιστών Τούρκων, όπως σήμερα των τζιχαντιστών, δεν είχε και δεν έχει καμία αξία η ανθρώπινη ζωή!…

Η αιμάτινη ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού με τα κουρέλια της προσφυγιάς, ως παρίας, περίμενε εβδομήντα χρόνια έξω από τους επίσημους θεσμούς της Ελλαδικής Πολιτείας για να τύχει ενός βλέμματος, αποδοχής, αναγνώρισης και μιας παραγράφου στην επίσημη Ιστορία, ως μνημόσυνο για τους άταφους νεκρούς της!…

Οι απόγονοι των εναπομεινάντων, ως πρόσφυγες στις Ελλαδικές πατρίδες, δημιουργοί και πρωταγωνιστές στα χρόνια της σιωπής, και της καρτερίας, αναπτύχθηκαν οικονομικά, μεγαλούργησαν πνευματικά και απαίτησαν την επίσημη δικαίωση, ως μνημόσυνο, για την ανάπαυση των ψυχών των απολεσθέντων στο βωμό της Ελληνικότητας και της Χριστιανικής αγάπης. Και απαίτησαν την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας, με την εξιστόρηση των γεγονότων στην επίσημη Ελληνική Ιστορία, για τη μνήμη των μεταγενέστερων!… Γιατί η μνήμη είναι αυτή που δίνει ταυτότητα και διαμορφώνει τους όρους της πολιτιστικής και πολιτισμικής επιβίωσης των ιδιαίτερων πολιτισμών στο πολύχρωμο χαλί του Παγκόσμιου Πολιτισμού!…

Η επίσημη δικαίωση ήρθε στις 24 Φεβρουαρίου του 1994…

Πριν από 8 ημέρες, στις 19 Μαΐου, τελέσαμε το μνημόσυνο στους άταφους νεκρούς μας και δώσαμε ολόψυχα την υπόσχεσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ένας αγώνας με πλήρη αυτογνωσία, που θα συμβάλλει στην αυριανή Ανατολική Μεσόγειο και στην ιδιαίτερη πατρίδα των προγόνων μας, τον Πόντο, να μην αναπαράγονται γενοκτόνοι και γενοκτονημένοι λαοί!…

Η πρόεδρος του Ποντιακού και Μικρασιατικού Συλλόγου Γρεβενών Βαρβάρα Αλεξιάδου ανέγνωσε το βιογραφικό του ομιλητή.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ κ Δαυίδ.

Ήταν μια εκδήλωση που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες και που κατά κοινή ομολογία των παρευρισκομένων κύλησαν ανεπαίσθητα χωρίς να κουράσουν, παρασυρόμενοι από τον όμορφο και μεστό λόγο του κεντρικού ομιλητή.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Γρεβενών για την παραχώρηση της αίθουσας.

Για την επιτυχία της εκδήλωσης εργάσθηκε ο Χασπερίδης Σταύρος.

Ζαγκανίκας Σίμος

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Γρεβενών, Βαγγέλης Σημανδράκος:

Ο Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών, Σίμος Ζαγκανίκας:

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Μικρασιατών Βαρβάρα Αλεξιάδου: Το βιογραφικό του Σάββα Καλεντερίδη:

Η κεντρική ομιλία-ανάλυση:

Τοποθετήσεις – ερωτήσεις:





Μερικές εικόνες:


Περισσότερες εικόνες στον ΑΕΤΟ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.