Η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας με ορθοπεταλιές από 18 έως 25 Ιουνίου
Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας, με μήκος 230 χλμ. και πλάτος 70 χλμ. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό σύμπλεγμα βουνών,
κορυφών, υψιπέδων, κοιλάδων και φαραγγιών που διασχίζει τη Δυτική Ελλάδα. Τα σημαντικότερα βουνά που συνθέτουν την οροσειρά της Πίνδου είναι ο Σμόλικας, τα Αθαμανικά Ορη, ο Γράμμος, η Τύμφη και τα Αγραφα, στολισμένα με πυκνά δάση, ρέματα, ποτάμια και γραφικά χωριουδάκια.
Σε αυτό το μαγευτικό τοπίο θα λάβει χώρα εφέτος για πέμπτη φορά μια μεγάλη αθλητική, ποδηλατική και εξερευνητική πρόκληση, το Bike Odyssey. Ο Cross Country ποδηλατικός αγώνας που θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 25 Ιουνίου 2017 διασχίζει ουσιαστικά την οροσειρά της Πίνδου. Θεωρείται μάλιστα ο δυσκολότερος ποδηλατικός αγώνας στην Ελλάδα και ένας από τους δυσκολότερους παγκοσμίως.
Η εκκίνηση θα δοθεί στο χωριό Σμίξη του Δήμου Γρεβενών και ο τερματισμός θα γίνει στη Ναύπακτο. Η διαδρομή του Cross Country έχει συνολικό μήκος 600 χλμ., με 25.000 μέτρα υψομετρικές διαφορές, και περνάει από 57 χωριά της ορεινής Ελλάδας. Υπάρχουν λίγα ασφάλτινα τμήματα, αρκετά μονοπάτια ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της διαδρομής καλύπτεται από χώμα.
Ο αγώνας αποτελείται από επτά στάδια και έναν «πρόλογο», και έχει οκτώ χωριά-σταθμούς. Στον πρόλογο γίνεται αγώνας MTB και έχει ως αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του πρώτου χωριού. Η εκκίνηση θα δοθεί στη Σμίξη, έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της χώρας που είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.220 μέτρων στις πλαγιές του Σμόλικα. Το όνομά της προέρχεται από τη «σμίξη» των οικισμών Πινακάδες και Μπίγκα, οι κάτοικοι των οποίων ήθελαν να γλιτώσουν από την ελονοσία.
Στα υπόλοιπα στάδια αφετηρία είναι η πλατεία ενός χωριού-σταθμού και τέρμα η πλατεία του επόμενου χωριού-σταθμού. Σταθμοί είναι το Μέτσοβο, η Πύλη, το Νεοχώρι, το Κρίκελλο, ο Αθανάσιος Διάκος, η Ανω Χώρα και τελικός σταθμός η Ναύπακτος.
Στο Bike Odyssey συμμετέχουν ομάδες των δύο ατόμων. Ο αγώνας απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν το ομορφότερο κομμάτι της άγνωστης και ανεξερεύνητης Ελλάδας και ταυτόχρονα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε άκρως δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις.
Ειδικά εφέτος θα διεξαχθούν τέσσερις παράλληλοι αγώνες, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές συμμετοχής:
3-Days North Odyssey: Τριήμερος αγώνας στις 18-20 Ιουνίου, παράλληλα με τα τρία πρώτα στάδια του οκταήμερου Bike Odyssey, με εκκίνηση από το χωριό Σμίξη (Γρεβενά) και τερματισμό στο Νεοχώρι (Λίμνη Πλαστήρα).
1o στάδιο: Σμίξη – Μέτσοβο
2ο στάδιο: Μέτσοβο – Πύλη
3ο στάδιο: Πύλη – Νεοχώρι
3-Days South Odyssey: Τριήμερος αγώνας στις 23-25 Ιουνίου, παράλληλα με τα τρία τελευταία στάδια του οκταήμερου Bike Odyssey, με εκκίνηση από το χωριό Κρίκελλο και τερματισμό στη Ναύπακτο.
1o στάδιο: Κρίκελλο – Αθ. Διάκος
2ο στάδιο: Αθ. Διάκος – Ανω Χώρα
3ο στάδιο: Ανω Χώρα – Ναύπακτος
1-Day North Odyssey: Μονοήμερος αγώνας στις 18 Ιουνίου, από τη Σμίξη Γρεβενών ως το Μέτσοβο, απόστασης 70 χλμ. σε μια πανέμορφη διαδρομή και πέρασμα από τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου, γνωστό ως Βάλια Κάλντα.
1-Day South Odyssey: Αγώνας που θα καλύπτει μόνο το τελευταίο στάδιο του μεγάλου αγώνα στις 25 Ιουνίου, από την Ανω Χώρα ως τη Ναύπακτο, και διοργανώνεται μαζί με το mtbxpert.gr.
Ο αγώνας είναι ανοιχτός και μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενήλικοι ασχέτως ηλικίας, χωρίς να χρειάζεται δελτίο αθλητή, αρκεί να γνωρίζουν ορεινή ποδηλασία/ποδηλασία δρόμου και να έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι υπεύθυνες δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά (info@bikeexpert.gr) ή με φαξ (210 6613120) και μπορείτε να τις προμηθευτείτε από την ιστοσελίδα http://www.bikeodyssey.gr ή από το κατάστημα bikeexpert, Αγίου Ιωάννου Θεολόγου 31, Γέρακας.
Ποδηλατώντας στη Βάλια Κάλντα!
Ο αγώνας Bike Odyssey 2017 θα ξεκινήσει από τη Σμίξη Γρεβενών και θα καταλήξει στο Μέτσοβο. Για μία ακόμα χρονιά σε αυτό το πρώτο στάδιο, οι αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα να ποδηλατήσουν μία από τις πιο όμορφες διαδρομές ολόκληρου του αγώνα. Ιδιαίτερα το πέρασμα από τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου, γνωστό ως Βάλια Κάλντα, είναι αποτελεί μια μοναδική εμπειρία.
Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Η περιοχή όπου διεξάγεται ο αγώνας «Bike Odyssey» περιλαμβάνει και ένα τμήμα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου της μεγαλύτερης χερσαίας προστατευόμενης περιοχής της χώρας μας.
Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου ιδρύθηκε το 2005 με την ΚΥΑ 23069/ΦΕΚ 639Δ’ (14/6/2005). Διοικητικά ανήκει στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών και περιλαμβάνει στα όριά του ολόκληρη την περιοχή του Ζαγορίου, περιοχές της Κόνιτσας και του Μετσόβου, καθώς και το δυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών. Η δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με την ενοποίηση των περιοχών αυτών έχει ως κύριο σκοπό τη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Η ιδιαίτερη οικολογική αξία του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, η οποία είναι αναγνωρισμένη σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, προκύπτει από το γεγονός ότι στα όρια του περικλείονται: 2 Εθνικοί Δρυμοί, ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου (Βάλια Κάλντα) και ο Εθνικός Δρυμός του Βίκου- Αώου, 11 περιοχές που ανήκουν στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών: «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000), μία περιοχή χαρακτηρισμένη ως Βιογενετικό Απόθεμα στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα, 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής και ένα σημαντικό τμήμα του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.
Ο φυσικός πλούτος του Εθνικού Πάρκου αφορά στην παρουσία πολλών ενδημικών, σπάνιων και προστατευόμενων ειδών φυτών και απειλούμενων ζώων, στα οποία περιλαμβάνονται όλα σχεδόν τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας ενώ η μεγάλη ποικιλότητα των ειδών οφείλεται στην τεράστια ποικιλία ενδιαιτημάτων ιδιαίτερης σπουδαιότητας για τη διατήρηση της ζωής.
Ισότιμη είναι και η πολιτιστική σπουδαιότητα της περιοχής την οποία προστατεύουν νόμοι και διατάγματα που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους, τις μονές και τους ναούς που συνθέτουν κορυφαία δείγματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής, τους οικισμούς, τα δημόσια κτήρια και τις ιδιωτικές κατοικίες αντιπροσωπευτικές της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα αναρίθμητα πέτρινα γεφύρια αριστουργήματα δεξιοτεχνίας των μαστόρων της περιοχής.
Με κύρια αποστολή την διοίκηση και διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ιδρύθηκε το 2002 με τον Ν. 3044 ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου. Ως διαχείριση ορίζεται το σύνολο των ενεργειών και μέτρων που είναι απαραίτητα για την προστασία, οργάνωση και λειτουργία της περιοχής στοχεύοντας παράλληλα στην ανάδειξη όλων των αξιών της (οικολογικών, αισθητικών, ιστορικών, πολιτιστικών, οικονομικών κ.α.), χωρίς να παραγνωρίζεται ο κύριος στόχος που είναι η προστασία της.
Στο πολυδιάστατο έργο του Φορέα Διαχείρισης περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν την Επιστημονικής Παρακολούθησης (Monitoring) της κατάστασης διατήρησης των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας του Εθνικού Πάρκου, την παροχή γνωμοδοτήσεων για έργα που σχεδιάζονται εντός της προστατευόμενης περιοχής, την επόπτευση – φύλαξη του Εθνικού Πάρκου, βάση του ετήσιου Σχεδίου Επόπτευσης – Φύλαξης και την διοργάνωση πλήθους δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης βάση του ετήσιου Σχεδίου Ανάδειξης & Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης.
Ο επισκέπτης του Εθνικού Πάρκου προκειμένου να κατανοήσει και να ερμηνεύσει την έννοια της προστατευόμενης περιοχής καθώς και να αντλήσει ουσιαστική γνώση για τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που αυτό διαθέτει πρέπει να ξεκινήσει την περιήγηση του στην περιοχή επισκεπτόμενος ένα από τα πέντε Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου που λειτουργούν στους Μαυραναίους Γρεβενών και στους Ασπραγγέλους, τη Βοβούσα, το Μικρό Πάπιγκο στο Ζαγόρι και στο Μέτσοβο. Στους χώρους των Κέντρων παρουσιάζονται εκθέματα και γίνονται προβολές για το φυσικό περιβάλλον, την μοναδική αρχιτεκτονική, την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής. Οι επισκέπτες τους προμηθεύονται δωρεάν έντυπο υλικό, ενημερώνονται, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, για τα αξιοθέατα, τις θέσεις παρατήρησης, τις πεζοπορικές διαδρομές, τα μνημεία και γενικά για τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτό.