Στις 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία των μέτρων στη Βουλή και ήδη Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τα αντίμετρα, εξαπολύουν άγριες επιθέσεις ο ένας στον άλλον.
Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση, παρά τα σκληρά μέτρα για τα οποία συμφώνησε με τους δανειστές να περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο, επιχειρεί να εμφανίσει τη συμφωνία ως επιτυχία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και θετικά μέτρα, τα περίφημα αντίμετρα. Από την άλλη πλευρά, όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση τα χαρακτηρίζει «ψευτοαντίμετρα» και «φερετζέ», ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους πως δεν θα τα ψηφίσει.
Ωστόσο η κόντρα ανάμεσα στα στρατόπεδα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζεται, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί ρελάνς, όπως είχε κάνει και με τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά» στους συνταξιούχους, σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσει ξανά τη ΝΔ, φέρνοντας κάθε αντίμετρο σε ξεχωριστό άρθρο.
Με την παγίδα αυτή, ο πρωθυπουργός θέλει να εκβιάσει πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα, και να τα φέρει σε δύσκολη θέση, αν δεν ψηφίσουν τα αντίμετρα.
Είχε προηγηθεί η παγίδα της «13ης σύνταξης»
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ονομαστική ψηφοφορία για τη λεγόμενη «13η σύνταξη» είχε προκαλέσει νευρικότητα στις τάξεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όχι μόνο της ΝΔ.
Μάλιστα έως και την ψηφοφορία οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν γνώριζαν πώς θα ψηφίσουν.
Τελικά ο μποναμάς ψηφίστηκε από 196 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ), ενώ 61 είπαν «παρών» (ΝΔ). Απείχαν από την ψηφοφορία το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, που αποχώρησε. Τότε η ΝΔ έπειτα από πολλές συζητήσεις επέλεξε το «παρών», δηλώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα βρει συνενόχους στην τυφλή πορεία που έχει επιλέξει.
Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε προκαλέσει τρικυμία και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τους βουλευτές της έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις να αλλάζουν άποψη και να ψηφίζουν τελικά τη ρύθμιση.
Η παγίδα επαναλαμβάνεται
Τώρα, σε μία αντίστοιχη περίπτωση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να πάει τα «θετικά» -όπως τα αποκαλούν τα στελέχη της- μέτρα στη Βουλή με το μοντέλο «κάθε αντίμετρο και ξεχωριστό άρθρο». Συγκεκριμένα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού, τα αντίμετρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία θα κατατεθούν σε πολλά, ξεχωριστά άρθρα -δηλαδή κάθε αντίμετρο και ένα άρθρο.
Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει τόσο τη ΝΔ, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να φανεί και επικοινωνιακά πως δεν ψηφίζουν τα θετικά μέτρα για την κοινωνία.
Τσίπρας: Σε αδιέξοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός σήμερα κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο πραγματοποίησε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Περιμένουμε φυσικά να δούμε και την τελική στάση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος σήμερα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, γιατί ισχυρίζεται πως αυτά τα θετικά μέτρα είναι απλά ψίχουλα. Με αυτή του στάση έχει βρεθεί όμως μπροστά σε ένα αδιέξοδο που δημιούργησε ο ίδιος. Είτε θα αρνηθεί να ψηφίσει τα θετικά μέτρα και θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν καταψήφισε την παροχή της εφ άπαξ 13ης σύνταξης. Είτε θα τα ψηφίσει, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν αποτελούν ψίχουλα αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις».
Μητσοτάκης: Τα αντίμετρα είναι ο φερετζές των πολύ σκληρών μέτρων
Χθες πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha ξεκαθάρισε: «Δεν ψηφίζουμε ούτε τα νέα μέτρα, ούτε τα «αντίμετρα». Τα αντίμετρα είναι ο φερετζές των πολύ σκληρών μέτρων που έχει ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση.
Το 0,5% από την υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία από τώρα και όχι το 2019. Τα νέα μέτρα πλήττουν τους ασθενέστερους. Πρέπει να έχουμε πλεόνασμα 4,5% για να ταΐσουμε τα παιδιά στο σχολείο;
Δεν υπογράφουμε καμιά δέσμευση η οποία πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα. Δεν θα υπογράψουμε τα νέα μέτρα, ακόμη κι αν ζητήσουν κάτι τέτοιο οι δανειστές από την Αξιωματική Αντιπολίτευση».
Κικίλιας: Δεν θα ψηφίσουμε τα ψευτοαντίμετρα
Στην ίδια σκληρή γραμμή εμφανίστηκε σήμερα και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χαρακτήρισε το τέταρτο Μνημόνιο ως το χειρότερο όλων, καθώς όπως είπε, δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια, χωρίς να διασφαλίζει τη χρηματοδότησή της. Επίσης, τόνισε ότι «τα υποτιθέμενα αντίμετρά τους είναι ο φερετζές ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων».
Πρόσθεσε πως τα 5,5% πλεονάσματα που θα χρειαστούν για τα αντίμετρά τους, είναι ένας «άπιαστος, σκληρά φορομπηχτικός στόχος, που αν τον έπιαναν θα διέλυαν πλήρως ό,τι απέμεινε από την ελληνική κοινωνία».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει τα «ψευτο-αντίμετρα», όπως τα χαρακτήρισε, αφού θα ήταν σα να συμφωνεί στα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Γεννηματά: «Φέρνει το 4ο βαρύ μνημόνιο και υπόσχεται πλασματικά αντιμέτρα»
Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρνει το 4ο βαρύ μνημόνιο και υπόσχεται πλασματικά αντιμέτρα για … το 2019 και χωρίς αιδώ δηλώνουν ότι δεν θα αποδώσουν το κοινωνικό μέρισμα που οφείλουν στους πολίτες».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αρνείται να αξιοποιήσει την ρητά προβλεπόμενη από το ισχύον πρόγραμμα δυνατότητα για απόδοση στην οικονομία και στην κοινωνία, των επιπλέον χρημάτων που εισέπραξε στραγγίζοντας με τους φόρους τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επικρίνει και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέγοντας οτι ο «κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ που τον Δεκέμβριο δεν ψήφισαν το ΕΦΑΠΑΞ επίδομα για τους συνταξιούχους, σπεύδουν τώρα να συμμαζέψουν το λάθος τους με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο».
Κόντρα ΝΔ-ΥΠΟΙΚ για το πλεόνασμα
Από χθες πάντως ξέσπασε κόντρα ΝΔ-ΥΠΟΙΚ για το πλεόνασμα και τα αντίμετρα με αφορμή τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεόραση του Alpha. Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού επανέλαβε «δεν υπογράφουμε τίποτα δεν ψηφίζουμε τίποτα» στη συνέχεια προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επιστρέψει τώρα το 0,5% από το πλεόνασμα – δηλαδή 450 εκατ. ευρώ – ως ουσιαστικά αντίμετρα.
Τη σκυτάλη στην κόντρα πήρε σήμερα το ΥΠΟΙΚ απαντώντας στον πρόσεδρο της ΝΔ γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. «Κάποιος που φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει, τουλάχιστον, δυο-τρία βασικά πράγματα –μεταξύ των άλλων, βέβαια, και για το πώς λειτουργεί η οικονομία. Διαφορετικά γίνεται πραγματικά επικίνδυνος για τη χώρα του» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωση του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα σε υστερόγραφο προσέθετε πως «δεν θα ήταν διόλου άσκοπο να διεξαχθεί μια άτυπη ενημέρωση στη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθεί και ο κ. Μητσοτάκης –αλλά και κάποιοι σύμβουλοί του– για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα μη παραμετρικά μέτρα και άλλες βασικές έννοιες. Πραγματικά, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τον δημόσιο διάλογο, αφού η αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με… ανεμόμυλους, αλλά στη βάση της πραγματικότητας».
Τις επόμενες ημέρες και έως τις 16 Μαΐου που η μάχη θα μεταφερθεί στην ολομέλεια της Βουλής το πολιτικό θερμόμετρα αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο.