ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ-ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ
Με την επιδότηση ενοικίου για 720.000 νοικοκυριά θα επιδιώξει η κυβέρνηση να ισορροπήσει τις απώλειες που θα επέλθουν στα οικογενειακά εισοδήματα από τη μείωση του αφορολόγητου. Η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας των αντιμέτρων που θα εξασφαλίσουν τη δημοσιονομική ισορροπία και κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντική την παρέμβαση με την επιδότηση ενοικίου που θα ισχύσει από το 2019, δηλαδή έναν χρόνο πριν από την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου το 2020. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, κάθε ζευγάρι χωρίς παιδιά με εισόδημα έως και 14.400 ευρώ θα δικαιούται να λαμβάνει επιδότηση ενοικίου 75 ευρώ τον μήνα. Επίσης, ζευγάρι με ένα παιδί και με εισόδημα έως 16.800 ευρώ θα παίρνει ως ενίσχυση 87,5 ευρώ μηνιαίως. Αντιστοίχως, ζευγάρι με δύο παιδιά που δηλώνει εισόδημα έως 19.200 ευρώ θα δικαιούται επιδότηση ύψους 100 ευρώ τον μήνα.
Και στους εργένηδες
Η πρόβλεψη όμως αφορά και τους εργένηδες. Οσοι λοιπόν δηλώνουν εισόδημα ως 9.600 ετησίως δικαιούνται να λαμβάνουν ως ενίσχυση για το ενοίκιο του σπιτιού τους 50 ευρώ τον μήνα.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο αντίμετρο που θα εφαρμοστεί από το 2019 αντισταθμίζει για τα νοικοκυριά που έχουν τα συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια απώλειες που θα υποστούν από την εφαρμογή του αφορολόγητου. Με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα προηγηθεί κατά ένα έτος της μείωσης του αφορολόγητου, επομένως θα υπερκαλύψει τις εισοδηματικές «διαρροές».
Ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, που θα λάβει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το Brexit, θα επιδιώξει έναν νέο γύρο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του.
Ο Τσίπρας θέλει να επισημάνει στους συνομιλητές του ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και ότι κανένα πρόσχημα ή άλλοθι δεν μπορεί να απομακρύνει την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Το Μαξίμου φαίνεται ότι ποντάρει πολλά σε πολιτικό επίπεδο όχι μόνο στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και στη Σύνοδο των G7 που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 11-13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας. Εκεί άλλωστε θα βρίσκονται όλοι οι επικεφαλής των θεσμών, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνεδριάσει και το Ουάσιγκτον Γκρουπ για το θέμα του χρέους. Μια τέτοια εξέλιξη κρίνεται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς πριν από την 22α Μαΐου θα έχει γίνει μια νέα προσπάθεια για λύση στο θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η στόχευση ενός νέου Ουάσιγκτον Γκρουπ είναι να επιτευχθεί το modus vivendi ανάμεσα στο ΔΝΤ και στη γερμανική πλευρά που να μη δημιουργεί προεκλογικό πρόβλημα στο Βερολίνο. Ενας συμβιβασμός που θα ικανοποιεί και την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Κρίσιμη συγκυρία. Η κυβέρνηση αποτιμά θετικά τις τελευταίες παρεμβάσεις των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Πιερ Μοσκοβισί και Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές σε όλα τα επίπεδα ότι πρέπει να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις, σε μια κρίσιμη συγκυρία, με την ελληνική οικονομία να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,2% για το 2016.
Βεβαίως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας στη συνέντευξή του ότι τα μέτρα, θετικά και αρνητικά, θα εφαρμοστούν από το 2019 μόνο στην περίπτωση που μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, ενεργοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός «είπε το αυτονόητο», θυμίζοντας πως τα μέτρα συμφωνήθηκαν για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ. Εφόσον το ΔΝΤ δεν συμφωνήσει για το χρέος, που το θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, τότε, εξηγούν, είναι λογικό να μην μπει στο πρόγραμμα. Αρα δεν υφίσταται και ο λόγος που η διαπραγμάτευση κατέληξε στο συγκεκριμένο δημοσιονομικό μείγμα.
Πάντως το Μαξίμου θέλει να κοιτάξει μπροστά και να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο με την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την Πρωτομαγιά ξεκινά συσκέψεις στα υπουργεία και εκτιμάται ότι για συμβολικούς λόγους πρώτοι του σταθμοί θα είναι τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.
Το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα και περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και αλλαγές στα ΤΕΙ.
12,5 ευρώ για κάθε παιδί
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι για κάθε παιδί ανεβαίνει κατά 2.400 ευρώ το ελάχιστο εισόδημα με επιπλέον επιδότηση 12,5 ευρώ για κάθε παιδί.