Με τη μεταμεσονύχτια “εικόνα” των Κανών, όπου Μέρκελ και Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη εξαπέλυαν πυρά για το “δημοψήφισμα” και έβαζαν στη γωνία τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου, ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργόΤι ζήτησαν από τον Γιώργο οι υπουργοί

Κάποιοι (υπουργοί) σχολίασαν ότι μπορεί να “είναι η τελευταία”, εννοώντας ότι η κυβέρνηση μετρούσε ώρες. Στην πραγματικότητα, το υπουργικό συμβούλιο άρχισε, ενώ ο Γ. Παπανδρέου επιχειρούσε να βρει… γωνία στο τάλιρο, να σώσει την παρτίδα, να μην “καταρρεύσει” δηλαδή η κυβέρνηση, από το ενδεχόμενο “όχι” “πράσινων” στην αποψινή ψηφοφορία. Ταυτόχρονα ο ίδιος τηλεφωνούσε στον Αντ. Σαμαρά και συνεργάτες του αναζητούσαν δίοδο επικοινωνίας με τη ΝΔ για την “επόμενη μέρα”.

Πολιτικός “σεισμός”
Ο πολιτικός “σεισμός” ήταν δεδομένος και οι υπουργοί εμφανίζονταν έτοιμοι για τις ραγδαίες εξελίξεις. Συνεργάτες τους, την ίδια ώρα, έψαχναν στους “καταλόγους” των φίλων απόψεις για το πώς και πότε θα μπορούσε να γίνει ένα “διαφορετικό βήμα”.

Εντός της αιθούσης, ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος είχε από τα ξημερώματα επισημάνει τη διαφωνία του για το δημοψήφισμα (σε γραπτή ανακοίνωση), όχι μόνο στήριξε τον Γ. Παπανδρέου αλλά μίλησε για την ανάγκη να μη διακοπεί η προσπάθεια (για τη διάσωση της χώρας) μέχρι την άνοιξη. Η Αννα Διαμαντοπούλου είπε μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να σταθεί υπεράνω κριτικής έναντι της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να αποσύρει την πρότασή του για δημοψήφισμα και ο Γ. Ραγκούσης συμβούλεψε προσοχή στους χειρισμούς που θα γίνουν για να μη δημιουργούνται προσδοκίες που ενδεχομένως να μην εκπληρωθούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, παρενέβη κάποια στιγμή, όπως και την προηγούμενη διεκδικώντας ρόλο “πυροσβέστη”.

Ο κ. Παπουτσής μπήκε με… φόρα στα “καυτά” πολιτικά ζητήματα και λέγεται ότι έριξε προειδοποιητικές βολές του στυλ ότι δεν πρόκειται να ευλογήσει κυβερνήσεις με κομμάτια από διασπάσεις κομμάτων.

Πιστός πάντως στο δημοψήφισμα που επιχείρησαν να “εξαφανίσουν” ως ενδεχόμενο εμφανίστηκε ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, εκτίμησε ότι: “Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι να μας δουν να διαπραγματευόμαστε για καρέκλες μέχρι να πάρουμε αποφάσεις και να μην προχωρά το έργο της κυβέρνησης. Ας μη γελιόμαστε, καμία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή ενότητας δεν νομιμοποιείται όπως ένα δημοψήφισμα”.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Οτι αρκετοί υπουργοί κατέθεσαν τις απόψεις τους, αλλά θέλησαν να μην υπερβούν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση τις κόκκινες γραμμές, αναμένοντας το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης…

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Συμφωνία με τρεις όρους στο υπουργικό

Με τρεις όρους, ουσιαστικά, ξεπέρασαν χθες στο κυβερνητικό στρατόπεδο το αδιέξοδο.

Ματαίωση του δημοψηφίσματος, έναρξη των διαδικασιών για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και άμεσα κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης. Αρκετές λέξεις σε μία φράση, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, προστάτευσε από τα “χειρότερα” τη χθεσινή άκρως “επικίνδυνη μέρα” για το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι “όροι” περιγράφτηκαν από υπουργούς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει αρχικά για την επιλογή του δημοψηφίσματος. Στελέχη όμως και από τους βασικούς υποστηρικτές του εναντιώθηκαν με το ενδεχόμενο σε ένα πιθανό ερώτημα να βρεθεί στον “αέρα” η σχέση της χώρας με την Ευρωζώνη.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο – και η συζήτηση ξεστράτισε στα άλλα “καυτά” ζητήματα. Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι μίλησαν πολλοί υπουργοί, κάποιες φορές σε έντονο ύφος, έπεσαν στο τραπέζι ερωτήματα (του τύπου “δεν παραιτείσαι, αλλά αν αύριο πέσει η κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης…”) και στο τέλος συμφώνησαν να “κρύψουν” τα βασικά των διαλόγων. Με ποια συμφωνία; Να βγει ανοιχτά ο Γ. Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα και να δείξει καθαρά ποιες είναι οι κινήσεις του περί συνεργασίας με τη ΝΔ. Δεν το έκανε με σαφή τρόπο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ακλούθησε, με αποτέλεσμα, όταν ξεστόμισε την τελευταία του λέξη, η Αννα Διαμαντοπούλου να νιώσει την ανάγκη να του “υπενθυμίσει” τις δεσμεύσεις του στο υπουργικό συμβούλιο.

Γιατί παρατηρούν και προσέχουν την κάθε… λέξη; Διότι, αφενός ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ανοιχτός στη συνεννόηση με τον Αντ. Σαμαρά, αλλά ξέρει ότι έχει πει ήδη όχι.

Εκρηκτικό κλίμα
Γιατί, επίσης, το κλίμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραμένει εκρηκτικό και κάποιοι εξ αυτών πιστεύουν ότι οι δεσμεύσεις Παπανδρέου μπορεί να λειτουργήσουν μέχρι τη σημερινή ψηφοφορία (και την “υφαρπαγή” της) και μετά να χαθούν. Εχουν πειστεί ότι μόνο με κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα… σωθούν; Οχι, αλλά δεν το αποκλείουν…

REUTERS
Συμφωνία για παραίτηση

Συμφωνία να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με αντάλλαγμα να τον βοηθήσουν να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης είχε κάνει ο Γ. Παπανδρέου με υπουργούς του, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν τα όσα συζητήθηκαν σε υπουργικό συμβούλιο. “Του είπαν ότι πρέπει να αποχωρήσει ήρεμα, έτσι ώστε να σώσει το κόμμα του”, δήλωσε πηγή στο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας. “Συμφώνησε να παραιτηθεί.

Ηταν πολύ πολιτισμένο, χωρίς ακρότητες”. Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος καλώντας τη Δευτέρα σε δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό πακέτο βοηθείας. “Ο Βενιζέλος του είπε ότι πρέπει να κάνει μια αξιοπρεπή έξοδο και για το δικό του καλό και για το καλό του κόμματός του και ότι οι υπουργοί θα τον βοηθήσουν να το πράξει”, αποκάλυψε η πηγή προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο “προϋποθέτει το να επιβιώσει της ψήφου εμπιστοσύνης, που δεν είναι καθόλου βέβαιο”.

 

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.